‘Volkoren’ is een beschermde aanduiding

Auteur: Thijs Jacobs
Wet- en regelgeving Food 19 december 2016
‘Volkoren’ is een beschermde aanduiding

De opvatting dat witbrood ongezonder is dan bruin brood, lijkt te kloppen. Daarentegen is witbrood gewoon gezond. Witbrood bevat dezelfde soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels als bruin- en volkorenbrood, maar dan gewoon in mindere mate. Volkorenbrood is het gezondste en volkorenbrood mag alleen volkorenbrood genoemd worden als het bereid is met de hele tarwekorrel. Bij andere broodsoorten is dit niet zo. 

Vastgelegd in de wet

Volkorenbrood is vastgelegd in de warenwet. Als consument weet je dan ook zeker dat het brood gemaakt is van de hele tarwekorrel wanneer er volkoren op de verpakking staat. Volkorenbrood bevat bijna drie keer zoveel voedingsvezels als witbrood. 

In artikel 16 van het Warenwetbesluit Meel en brood staat: Het woord 'volkoren' mag onderdeel uitmaken van de aanduiding van een in dit besluit bedoelde waar, voor zover in de aldus aangeduide waar [lees bijvoorbeeld volkorenmeel of volkorenbrood] alle van nature voorkomende bestanddelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig zijn.

Waarom is bruin brood niet echt bruin?

Bruin brood, zoals je dat vaak in de supermarkt koopt, is in veel gevallen bruin gemaakt met moutmeel en gekaramelliseerde suiker. In de basis is het gewoon witbrood en dus gebakken met meel waaruit de zemelen en kiemen zijn gezeefd. In feite is dus enkel volkorenbrood ‘te vertrouwen’ wanneer je en gezonde boterham wilt serveren. 

Overig nieuws