Vlaamse klassieker: Luikse salade

21 maart 2016
Vlaamse klassieker: Luikse salade

De Luikse salade is waarschijnlijk eind achttiende, begin negentiende eeuw ontstaan als een eenvoudige maaltijd voor de werkende klasse. De
gebruikte ingrediënten zijn streekgebonden. De groenten komen van de oevers van de Maas, waar ze al eeuwenlang worden gekweekt. De inwoners van Luik maakten begin achttiende eeuw al kennis met aardappelen. In Nederland hebben we de aardappel pas later omarmd en op grote schaal geteeld, in het begin voornamelijk in Friesland.

~Foto:www.15gram.be~

*Ingrediënten*
Om een perfecte Luikse salade te maken, wordt Corne de Gatte aanbevolen, een oud vastkokend aardappelras dat ontstond in het natuurgebied Haspengouw dat vlakbij Luik ligt. Uiteraard kun je ook andere aardappelen gebruiken, maar vastkokende hebben de voorkeur. Het gebruik van een lauwe vinaigrette met wijnazijn om het gerecht af te werken, stamt uit de middeleeuwen. In deze periode was azijn namelijk de belangrijkste smaakmaker om een gerecht wat pit te geven.

*Kooktips*
Sjalotjes hebben een iets verfijndere smaak dan normale uien en zijn tevens beter verteerbaar. Let er bij de aankoop op dat de sjalotjes droog en stevig zijn. De bol moet glad zijn met een gave, glanzende schil zonder veel losse vellen. Nog meer dan uien veroorzaken sjalotjes tranende ogen bij het schoonmaken en snijden. Om dit te verminderen, kun je de sjalotjes het beste een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries leggen of ze onder water houden tijdens het snijden. Eventueel kun je je lunchroomgasten laten kiezen welke azijn zij wensen om de salade op smaak te brengen. In plaats van wijnazijn kun je ze bijvoorbeeld ook laten kiezen voor balsamicoazijn, ciderazijn of zelfs frambozenazijn.

~Christel Tuin~

Overig nieuws