Vergrijzing is een zegen voor lunchrooms

1 mei 2015
Vergrijzing is een zegen voor lunchrooms

Nederland vergrijst. Vaak wordt hier negatief over gedaan, maar zeker als lunchroomhouder kun je hier je voordeel mee doen. Organiseer
speciale avonden voor alleenstaanden, verzin een seniorenmenu en maak je onmisbaar voor de buurt waarin je gevestigd bent.

*‘Samen eten om kwart over zes’*
Jan Adema van Lunchroom Adema in het Friese Earnewâld (Nederlands: Eernewoude) startte drie jaar geleden met het initiatief ‘Samen eten om kwart over zes’. Vriend Robert-Jan bedacht de term en kookt al vanaf het begin de maaltijden voor de gasten. Jan: “We kwamen op het idee toen we samen in de lunchroom aan het eten waren en er een dorpsgenoot eten kwam afhalen. Robert-Jan en ik vroegen of hij niet bij ons aan wilde schuiven en zo is de basis gelegd voor het ‘Samen eten’- initiatief.”

*Een gezellige avond voor 11,95 euro*
Al vanaf het begin zijn de maandelijkse avonden een groot succes. “We ontvangen vaak tussen de 17 en de 26 gasten. Robert-Jan kookt één hoofdgerecht met verse ingrediënten, waarna de gasten met z’n allen aanschuiven aan een nette gedekte tafel met daarop een mooie menukaart. Voor 11,95 euro krijgen gasten een hoofdmaaltijd en een kopje koffie na. Drankjes zijn voor eigen rekening en we proberen ook altijd te upsellen door een ijsdessert aan te bieden. Het dessert creëren we speciaal voor deze avonden en zijn ook altijd zeer gewild.”



*Promotie*
De leeftijd van de gasten varieert tussen 40 en 80 jaar oud. Jan: “Er komen alleenstaanden, koppels, senioren, maar ook een zoon met z’n moeder naar de avonden. Je merkt dat de eetavonden gebruikt worden om elkaar te ontmoeten en dat mensen er echt naar uitkijken.” De avonden worden aangekondigd op de eigen internetsite, op een stoepbord voor de lunchroom en in een wekelijkse folder. “Elke week ontvangen de inwoners van Earnewâld en vier omliggende dorpen deze zelfgemaakte folder. Hierin prijzen wij onder andere onze biologische producten aan, stellen we een personeelslid voor en kondigen we het ‘Samen eten om kwart over zes’ aan”, aldus de Friese ondernemer. De avonden zijn erg toegankelijk gemaakt. “We werken niet met reserveringen en zorgen ervoor dat iedereen kan aanschuiven. Ook toeristen zitten daarom soms bij ons aan tafel. Gasten zijn vaak zo enthousiast over de avond, dat ze vaak andere mensen meenemen naar de volgende editie.”

*Doelgroep uitbreiden*
Jan Adema wil met de avonden vooral reuring creëren in zijn zaak tijdens de ‘stille tijd’. “Het dorp telt maar 400 inwoners, maar in de zomer komen er wel zo’n 250.000 mensen recreëren in het aangrenzende natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen. In de wintermaanden is er weinig te beleven in de omgeving en is het dus zaak om mensen door middel van een speciale avond toch in je zaak te krijgen. De avonden leiden bovendien tot extra traffic, want één van de eters gaf bijvoorbeeld laatst zijn verjaardagsfeest in de zaak.”



*Gerechten*
Zelfgemaakte rabarber en vooral de zelfgemaakte appelmoes is favoriet bij de eters. Jan: “We proberen veel te variëren. We kopen speciaal in voor deze avonden en houden dan rekening met maximaal 26 gasten. Zo serveren we kip met rijst, stoofpotjes en ook een biologische slavink van maar liefst 200 gram. Tot nu toe vallen deze gerechten allemaal in de smaak. Zo zeer zelfs, dat Robert-Jan en ik na afloop altijd applaus krijgen.”

~Christel Tuin~

Overig nieuws