Vaccinatiepaspoort in Nederlandse horeca, mag dat?

Auteur: redactie
Wet- en regelgeving Corona 18 augustus 2021
Vaccinatiepaspoort in Nederlandse horeca, mag dat?

In Frankrijk worden ongevaccineerden inmiddels geweerd uit de horeca, maar ook uit culturele instellingen. In Nederland woedt daarover nog een discussie, maar minister De Jonge heeft al laten weten dat ook in Nederland een dergelijk beleid niet ondenkbaar is. Het vaccinatiepaspoort zal, wanneer dit doorgaat, misschien al dit najaar een voorwaarde zijn om de horeca en culturele evenementen en instellingen te bezoeken.

Maar mag de overheid eisen dat de bezoekers een vaccinatiepaspoort hebben om toegang te krijgen? Het antwoord luidt ‘ja’, want er is geen sprake van discriminatie. Het besturen van een auto met te veel alcohol op mag niet, vanwege de gevaren voor de verkeersveiligheid. Vaccinatiepaspoorten zijn juridisch op eenzelfde manier te rechtvaardigen: wie niet gevaccineerd is, is een gevaar voor de volksgezondheid.

Het beschermen van de samenleving staat voorop

Een recente uitspraak van het Europese hof heeft bepaald dat het weigeren van een coronavaccinatie omdat je niet gelooft dat ze veilig en effectief zijn, niet als levensovertuiging gezien kan worden. Daarnaast is het maken van onderscheid tussen wel- en niet-gevaccineerden nodig om een doel te bereiken: het effectief voorkomen van besmettingen met Covid-19 om zodoende de samenleving te beschermen en de druk op ziekenhuizen beheersbaar te houden. Nagenoeg alle Covid-19 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen zijn ongevaccineerd. Ja, gevaccineerden kunnen ook besmet raken met het virus, maar dragen het minder snel over en de kans op opname in het ziekenhuis is klein(er).

Een recente negatieve testuitslag kan volstaan om toegang te verschaffen tot de horeca, maar de overheid zal deze niet blijven financieren. Natuurlijk wordt het onderscheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden minder relevant wanneer er een nieuwe variant van het virus ontstaat die net zo makkelijk door gevaccineerden als door niet-gevaccineerden wordt overgedragen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat deze varianten ontstaan door het rondgaan van het virus, vooral onder niet-gevaccineerden. Als er op termijn voldoende groepsbescherming is ontstaan door de hoge vaccinatiegraad, waardoor ongevaccineerden voldoende worden beschermd door gevaccineerden, dan wordt waarschijnlijk niet meer aan het onderscheid vastgehouden.

Conclusie

De conclusie? Voorlopig lijkt het vaccinatiepaspoort een troef om horecabezoek en uitstapjes naar culturele evenementen en instellingen mogelijk te maken zonder de druk op de gezondheidszorg te veel te laten oplopen. Het biedt enig perspectief voor de horeca. Vaccinweigeraars spelen een rol in de verspreiding en het ontstaan van nieuwe varianten van het virus, maar leggen ook vaker beslag op ziekenhuiscapaciteit na besmetting met het virus. Het staat mensen vrij om een vaccin te weigeren, maar bij die keuze hoort het accepteren van consequenties. De overheid mag daarom, in het belang van de volksgezondheid, een vaccinatiepaspoort als voorwaarde stellen voor horecabezoek. Of u het er nu mee eens bent of niet...

Overig nieuws