RTL Nieuws onderzoekt Nederlandse lunchcultuur

6 oktober 2016 | Jorien Slager

RTL Nieuws sprak met haar correspondenten over de hele wereld over verschillende lunchculturen. Gemiddeld pakken we in Nederland 26 minuten voor onze lunch, blijkt uit Europees onderzoek van cateraar Eurest. Het is het minst van alle onderzochte landen. Een kleine meerderheid van de Nederlanders luncht dagelijks, maar vaak doen we dat even tussendoor. Eén op de vijf werknemers eet regelmatig achter zijn bureau.

Hoe anders is dat in Portugal en Italië. Daar lunchen ze bijna een uur. RTL Nieuws-correspondent Eveline Rethmeier over de lunchcultuur in Italië: "Een broodje achter de computer, dat zie je echt bijna niet. Lunch is hier belangrijk, op scholen wordt gekookt, pasta bijvoorbeeld. Een wijntje bij de lunch is ook niet vreemd."

Uitgebreid de tijd nemen en lekker eten dus. Logisch, denkt Eveline. "Vergeet niet dat mensen hier amper ontbijten. Een koffie met een zoet broodje, of soms alleen maar koffie."

Het kan voor Nederlanders even wennen zijn, zo'n andere eetcultuur, zegt Eveline. Zeker die wijn bij de lunch. Zelf gaat ze er inmiddels aardig in mee. Lunchen doet ze rond 13:30 uur en ze neemt ook gerust de tijd, net als de Italianen. "Ik kook regelmatig warm, vanmiddag draai ik denk ik een pastaatje in elkaar."

RTL-correspondent Jeroen Akkermans woont in Duitsland. Hij eet 's middags meestal gewoon een broodje. Qua tijd nemen onze oosterburen ongeveer vijf minuten langer voor de middagpauze dan wij. Maar er zijn toch duidelijk verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse eetcultuur. "Hier is veel meer waardering voor kwaliteit", legt Jeroen uit. "De Duitse keuken is onbekend en daardoor in Nederland onbemind." 

Onterecht, vindt de correspondent. Hij noemt de Duitse keuken erg goed. In Zuid-Duitsland is het aantal sterrenrestaurants bijvoorbeeld fiks. Jeroen herinnert zich: "Ik at in het zuiden ooit een gerecht met een geweldige aardappelpuree. Een dag later kwam ik terug en vroeg om hetzelfde gerecht. Dat kon, maar niet met de puree. Toen ik vroeg waarom niet, vertelde de kok dat hij daar minstens een middag voor nodig had. In Nederland zouden we zoiets in vijf minuten doen."

Het kenmerkt volgens Jeroen het verschil tussen beide landen. Niet per se de tijd die je neemt om te eten, maar oog hebben voor wát je eet.

Voor Frankrijk-correspondent Stefan de Vries was de 'vreselijke lunchcultuur' reden om Nederland te ontvluchten. "Nederlanders denken dat lunch verloren tijd is. In Frankrijk besteden mensen de lunch juist aan hun netwerk. Je kunt iedereen uitnodigen voor een lunch, dat is als journalist erg handig."

Volgens hem luncht in Frankrijk iedereen buiten de deur: "De mensen die achter hun computer blijven, zijn een uitzondering; die zouden ze in een dierentuin tentoonstellen." Stefan noemt de middagmaaltijd 'smeermiddel' - of je 'm nu gebruikt met een collega, je baas of misschien een potentiële klant. Iets waar je gewoon tijd voor maakt, omdat het nuttig is. "Juist dat zou Nederlanders toch moeten aanspreken", zegt Stefan.

Cateraar Eurest liet navraag doen bij 9477 werknemers in tien verschillende Europese landen. In Nederland staat brood op nummer één bij de lunch. Daarna volgen fruit, een warme snack en een kommetje soep.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide bereiden, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: