RTL Nieuws onderzoekt Nederlandse lunchcultuur

Auteur: Jorien Slager
6 oktober 2016
RTL Nieuws onderzoekt Nederlandse lunchcultuur

RTL Nieuws sprak met haar correspondenten over de hele wereld over verschillende lunchculturen. Gemiddeld pakken we in Nederland 26 minuten voor onze lunch, blijkt uit Europees onderzoek van cateraar Eurest. Het is het minst van alle onderzochte landen. Een kleine meerderheid van de Nederlanders luncht dagelijks, maar vaak doen we dat even tussendoor. Eén op de vijf werknemers eet regelmatig achter zijn bureau.

Hoe anders is dat in Portugal en Italië. Daar lunchen ze bijna een uur. RTL Nieuws-correspondent Eveline Rethmeier over de lunchcultuur in Italië: "Een broodje achter de computer, dat zie je echt bijna niet. Lunch is hier belangrijk, op scholen wordt gekookt, pasta bijvoorbeeld. Een wijntje bij de lunch is ook niet vreemd."

Uitgebreid de tijd nemen en lekker eten dus. Logisch, denkt Eveline. "Vergeet niet dat mensen hier amper ontbijten. Een koffie met een zoet broodje, of soms alleen maar koffie."

Het kan voor Nederlanders even wennen zijn, zo'n andere eetcultuur, zegt Eveline. Zeker die wijn bij de lunch. Zelf gaat ze er inmiddels aardig in mee. Lunchen doet ze rond 13:30 uur en ze neemt ook gerust de tijd, net als de Italianen. "Ik kook regelmatig warm, vanmiddag draai ik denk ik een pastaatje in elkaar."

RTL-correspondent Jeroen Akkermans woont in Duitsland. Hij eet 's middags meestal gewoon een broodje. Qua tijd nemen onze oosterburen ongeveer vijf minuten langer voor de middagpauze dan wij. Maar er zijn toch duidelijk verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse eetcultuur. "Hier is veel meer waardering voor kwaliteit", legt Jeroen uit. "De Duitse keuken is onbekend en daardoor in Nederland onbemind." 

Onterecht, vindt de correspondent. Hij noemt de Duitse keuken erg goed. In Zuid-Duitsland is het aantal sterrenrestaurants bijvoorbeeld fiks. Jeroen herinnert zich: "Ik at in het zuiden ooit een gerecht met een geweldige aardappelpuree. Een dag later kwam ik terug en vroeg om hetzelfde gerecht. Dat kon, maar niet met de puree. Toen ik vroeg waarom niet, vertelde de kok dat hij daar minstens een middag voor nodig had. In Nederland zouden we zoiets in vijf minuten doen."

Het kenmerkt volgens Jeroen het verschil tussen beide landen. Niet per se de tijd die je neemt om te eten, maar oog hebben voor wát je eet.

Voor Frankrijk-correspondent Stefan de Vries was de 'vreselijke lunchcultuur' reden om Nederland te ontvluchten. "Nederlanders denken dat lunch verloren tijd is. In Frankrijk besteden mensen de lunch juist aan hun netwerk. Je kunt iedereen uitnodigen voor een lunch, dat is als journalist erg handig."

Volgens hem luncht in Frankrijk iedereen buiten de deur: "De mensen die achter hun computer blijven, zijn een uitzondering; die zouden ze in een dierentuin tentoonstellen." Stefan noemt de middagmaaltijd 'smeermiddel' - of je 'm nu gebruikt met een collega, je baas of misschien een potentiële klant. Iets waar je gewoon tijd voor maakt, omdat het nuttig is. "Juist dat zou Nederlanders toch moeten aanspreken", zegt Stefan.

Cateraar Eurest liet navraag doen bij 9477 werknemers in tien verschillende Europese landen. In Nederland staat brood op nummer één bij de lunch. Daarna volgen fruit, een warme snack en een kommetje soep.

Overig nieuws