Pieter Punter - Haringijs

2 juli 2011 |
Pieter Punter - Haringijs<

Hoewel de zomer het grotendeels heeft laten afweten, wil ik het toch even over ijs hebben. Niet het reguliere verpakte ijs van Ola of Nestlé, maar het ambachtelijk bereide ijs van gedreven ijscomannen en -vrouwen.

Vroeger waren het voornamelijk Italianen, maar tegenwoordig komen deze ijscomannen zelfs uit China. Het assortiment bestaat niet alleen meer uit de klassieke smaken (fruit, vanille, chocolade), maar kent tegenwoordig ook heel veel spannende combinaties, zoals zuurkool, rode kool, mosterd, komkommer/dille, asperge, kokosmelk met basilicum en zelfs haring!

Roberto Coletti uit Utrecht is de haringman. Hij maakt haringijs. Het blijkt best mee te vallen – het ijs smaakt meer naar kaas dan naar vis. Roberto is buitengewoon creatief: wassabi-ijs, bierijs, rodewijnijs. Hartig ijs wordt in de betere horeca al langer gebruikt. Enkele jaren geleden heb ik ansjovisijs geproefd bij El Poblet in Spanje (Denia). Een heel aparte ervaring.

En dan moeten we professor Grunschnabel niet vergeten. Hij maakt geen ijs met zuivel maar met kokosmelk. Dus ook te gebruiken voor mensen die geen koemelk mogen hebben. De professor maakt prachtige combinaties: aardbeienijs met madame-Jeannet-pepers, limoen-basilicumijs of ijs met verse gemberwortel en Indiase specerijen.

Dat ijs maken een zeer serieuze bezigheid is, bewijst de ijsuniversiteit in Bologna. Hier studeren ruim 11.000 studenten. De universiteit is opgericht door het bedrijf Carpigiani, de grootste producent van ijsmachines in de wereld. En in Florence vindt sinds enkele jaren eind mei een echt ‘ijsfestival’ plaats: het Firenze Gelato Festival.

Maar het meest opmerkelijke ijsje van 2011 is toch de ‘Baby Gaga’. Een ijssalon in London heeft dit ijsje gemaakt met moedermelk. Zoals een van de leveranciers van de melk treffend opmerkte: “Als het goed genoeg is voor mijn kind, is het ook goed genoeg voor anderen.” Kort na de introductie heeft de Britse voedsel- en warenautoriteit de verkoop echter verboden. Zij onderzoekt of moedermelk in ijs schadelijk is voor de volksgezondheid. Ik hoop voor alle baby’s dat dit niet het geval is.

Voor de fanatieke ijseter is er sinds kort een speciale app voor de I-phone. Hiermee kan je de ijssalonkaart van Nederland downloaden en zoeken naar de dichtstbijzijnde ambachtelijke ijssalon. Dat lijkt me een prachtige activiteit voor een mooie nazomerdag. Eet smakelijk!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Insight Beach Brabant: ijzersterk horecaconcept in hartje Eindhoven

Een groep ambitieuze ondernemers presenteert deze zomer Insight Beach: een gloednieuw city beach concept dat de horeca en culturele sector bij elkaar brengt. De hardwerkende mensen in deze sectoren brengen leven in de brouwerij en moeten zo snel mogelijk weer aan de slag, vinden de initiatiefnemers....

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: