Pieter Punter - Haringijs

2 juli 2011 |
Pieter Punter - Haringijs<

Hoewel de zomer het grotendeels heeft laten afweten, wil ik het toch even over ijs hebben. Niet het reguliere verpakte ijs van Ola of Nestlé, maar het ambachtelijk bereide ijs van gedreven ijscomannen en -vrouwen.

Vroeger waren het voornamelijk Italianen, maar tegenwoordig komen deze ijscomannen zelfs uit China. Het assortiment bestaat niet alleen meer uit de klassieke smaken (fruit, vanille, chocolade), maar kent tegenwoordig ook heel veel spannende combinaties, zoals zuurkool, rode kool, mosterd, komkommer/dille, asperge, kokosmelk met basilicum en zelfs haring!

Roberto Coletti uit Utrecht is de haringman. Hij maakt haringijs. Het blijkt best mee te vallen – het ijs smaakt meer naar kaas dan naar vis. Roberto is buitengewoon creatief: wassabi-ijs, bierijs, rodewijnijs. Hartig ijs wordt in de betere horeca al langer gebruikt. Enkele jaren geleden heb ik ansjovisijs geproefd bij El Poblet in Spanje (Denia). Een heel aparte ervaring.

En dan moeten we professor Grunschnabel niet vergeten. Hij maakt geen ijs met zuivel maar met kokosmelk. Dus ook te gebruiken voor mensen die geen koemelk mogen hebben. De professor maakt prachtige combinaties: aardbeienijs met madame-Jeannet-pepers, limoen-basilicumijs of ijs met verse gemberwortel en Indiase specerijen.

Dat ijs maken een zeer serieuze bezigheid is, bewijst de ijsuniversiteit in Bologna. Hier studeren ruim 11.000 studenten. De universiteit is opgericht door het bedrijf Carpigiani, de grootste producent van ijsmachines in de wereld. En in Florence vindt sinds enkele jaren eind mei een echt ‘ijsfestival’ plaats: het Firenze Gelato Festival.

Maar het meest opmerkelijke ijsje van 2011 is toch de ‘Baby Gaga’. Een ijssalon in London heeft dit ijsje gemaakt met moedermelk. Zoals een van de leveranciers van de melk treffend opmerkte: “Als het goed genoeg is voor mijn kind, is het ook goed genoeg voor anderen.” Kort na de introductie heeft de Britse voedsel- en warenautoriteit de verkoop echter verboden. Zij onderzoekt of moedermelk in ijs schadelijk is voor de volksgezondheid. Ik hoop voor alle baby’s dat dit niet het geval is.

Voor de fanatieke ijseter is er sinds kort een speciale app voor de I-phone. Hiermee kan je de ijssalonkaart van Nederland downloaden en zoeken naar de dichtstbijzijnde ambachtelijke ijssalon. Dat lijkt me een prachtige activiteit voor een mooie nazomerdag. Eet smakelijk!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: