Pieter Punter - Haringijs

2 juli 2011
Pieter Punter - Haringijs

Hoewel de zomer het grotendeels heeft laten afweten, wil ik het toch even over ijs hebben. Niet het reguliere verpakte ijs van Ola of Nestlé, maar het ambachtelijk bereide ijs van gedreven ijscomannen en -vrouwen.

Vroeger waren het voornamelijk Italianen, maar tegenwoordig komen deze ijscomannen zelfs uit China. Het assortiment bestaat niet alleen meer uit de klassieke smaken (fruit, vanille, chocolade), maar kent tegenwoordig ook heel veel spannende combinaties, zoals zuurkool, rode kool, mosterd, komkommer/dille, asperge, kokosmelk met basilicum en zelfs haring!

Roberto Coletti uit Utrecht is de haringman. Hij maakt haringijs. Het blijkt best mee te vallen – het ijs smaakt meer naar kaas dan naar vis. Roberto is buitengewoon creatief: wassabi-ijs, bierijs, rodewijnijs. Hartig ijs wordt in de betere horeca al langer gebruikt. Enkele jaren geleden heb ik ansjovisijs geproefd bij El Poblet in Spanje (Denia). Een heel aparte ervaring.

En dan moeten we professor Grunschnabel niet vergeten. Hij maakt geen ijs met zuivel maar met kokosmelk. Dus ook te gebruiken voor mensen die geen koemelk mogen hebben. De professor maakt prachtige combinaties: aardbeienijs met madame-Jeannet-pepers, limoen-basilicumijs of ijs met verse gemberwortel en Indiase specerijen.

Dat ijs maken een zeer serieuze bezigheid is, bewijst de ijsuniversiteit in Bologna. Hier studeren ruim 11.000 studenten. De universiteit is opgericht door het bedrijf Carpigiani, de grootste producent van ijsmachines in de wereld. En in Florence vindt sinds enkele jaren eind mei een echt ‘ijsfestival’ plaats: het Firenze Gelato Festival.

Maar het meest opmerkelijke ijsje van 2011 is toch de ‘Baby Gaga’. Een ijssalon in London heeft dit ijsje gemaakt met moedermelk. Zoals een van de leveranciers van de melk treffend opmerkte: “Als het goed genoeg is voor mijn kind, is het ook goed genoeg voor anderen.” Kort na de introductie heeft de Britse voedsel- en warenautoriteit de verkoop echter verboden. Zij onderzoekt of moedermelk in ijs schadelijk is voor de volksgezondheid. Ik hoop voor alle baby’s dat dit niet het geval is.

Voor de fanatieke ijseter is er sinds kort een speciale app voor de I-phone. Hiermee kan je de ijssalonkaart van Nederland downloaden en zoeken naar de dichtstbijzijnde ambachtelijke ijssalon. Dat lijkt me een prachtige activiteit voor een mooie nazomerdag. Eet smakelijk!

Overig nieuws