Pieter Punter - Broodje Aap

26 juni 2013 |
Pieter Punter - Broodje Aap<

Na het paardenvlees, rattenvlees en vossenvlees dacht ik dat het nu echt op was. Maar nu blijkt dat er in Nederland mensen zijn die een aap in de koelkast hebben liggen. Het broodje aap bestaat dus echt! Op
zichzelf is daar natuurlijk niks mis mee: een lammetje is net zo zielig als een aapje en we eten ook kwarteltjes, goudvissen, kat en hond (deze laatste twee niet in Nederland, wellicht…hoewel keer op keer blijkt hoe erg we ons hierin kunnen vergissen).

Toen we een jaar of tien geleden voor de eerste keer China bezochten, wilden we ons enigszins voorbereiden op de eetcultuur. In het meest authentiek Chinese restaurant van Amsterdam hebben we toen de engste gerechten genomen: gefrituurde darmen en eendenpootjes. Laatstgenoemde waren wel degelijk echte eendenpootjes: niet de dijtjes, maar de voetjes met die kleine nageltjes eraan. Je kon de teentjes afkluiven, maar het leek in de verste verte niet op spareribs. Eenden hebben ontzettend magere pootjes.

De gefrituurde darmen waren aanzienlijk minder herkenbaar en smaakten niet eens zo verkeerd; we hadden ze waarschijnlijk best lekker gevonden als we niet hadden geweten wat het was.

Op zulke momenten ontdek je opeens hoe vreselijk selectief we zijn in wat we eten. Van alles wat eetbaar is, gebruikt iedere cultuur slechts een heel klein gedeelte. En in de afgelopen 80 jaar is in Nederland dat kleine beetje zelfs nog veel kleiner geworden. Pens, uierboord, lever, milt, long, kippenmaagjes, bloedworst, zult en vele andere uitstekende producten worden niet of nauwelijks meer gegeten. Zelfs paardenvlees vinden veel mensen eng (tenminste, wanneer ze het weten, want in de gewone kroket en bitterbal zit al jaren paardenvlees). Hier geldt in zeer sterke mate: ‘Wat de boer niet ken dat eet hij niet.’ Maar ook: ‘Wat niet weet, wat niet deert.’ We zijn ontzettende softies wat voedsel betreft.

Maar het kan nog veel gekker. In Cambodja konden we gefrituurde tarantula of bosmieren krijgen. Ik wilde me niet laten kennen, maar de tarantula was echt een brug te ver. In Mexico heb ik de taco’s met levende kevers ook laten staan. Ik vind het slap van mezelf, maar veel verder dan bosmieren en sprinkhanen ben ik nog niet gekomen.

Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: