Pas op met oproepovereenkomsten!

27 september 2013
Pas op met oproepovereenkomsten!

In de horeca wordt veel gewerkt met oproep-overeenkomsten, vooral in drukke periodes. De kosten zijn duidelijk: de gewerkte uren worden uitbetaald en meer niet. Onlangs heeft de Hoge Raad echter bepaald
dat iedere keer dat een werknemer wordt opgeroepen minimaal drie uur moet worden uitbetaald.

*Minimale loonaanspraak*
Het betrof een zaak van een taxichauffeuse met een overeengekomen arbeidsduur van 12 uur per week. Zij reed kinderen van en naar school en kreeg voor aanvang van het schooljaar een route toebedeeld. Naast deze schoolritten, waarmee globaal één uur per rit gemoeid was, werd de werkneemster opgeroepen voor wisselende ritten. Zij deed een beroep op artikel 7:628a BW waarin een minimale loonaanspraak is opgenomen en meende dat zij voor iedere oproep, ongeacht hoelang deze duurde, minimaal drie uur uitbetaald moest krijgen. De Hoge Raad gaf de werkneemster gelijk. Dit geldt volgens de Hoge Raad ook wanneer een werknemer die meerdere malen per dag wordt opgeroepen daardoor over bepaalde tijdvakken van die dag ‘dubbel’ wordt beloond.

*Praktijk situatie*
Op grond van dit arrest is het verstandig goed op te letten hoe vaak en voor hoelang een oproepkracht wordt opgeroepen. In theorie kan zich de volgende situatie voordoen: een student, werkzaam op basis van een oproepovereenkomst, wordt opgeroepen om in de ochtend bij het ontbijt in een hotel anderhalf uur mee te draaien. Vervolgens gaat hij naar college en tijdens de lunch werkt hij twee uur. Na een vrije middag draait hij in de bar nog een dienst van 2,5 uur. De daadwerkelijk gewerkte uren van deze student komen uit op zes uur, terwijl hij op grond van de uitspraak van de Hoge Raad recht heeft op uitbetaling van drie keer drie is negen uren in totaal. De werkgever betaalt dus feitelijk drie uur teveel.

Daarom is het aan te bevelen om iedere oproep minimaal drie uur te laten duren. Daarmee wordt voorkomen dat extra uren worden betaald zonder dat daarvoor door de oproepkracht gewerkt wordt.

~Nanouck Schmeitz en Charlotte Buijsman~

Overig nieuws