Nestlé gaat voor 100 procent recyclebare verpakking in 2025

Auteur: Yonne van Geene
Duurzaamheid 21 februari 2019
Nestlé gaat voor 100 procent recyclebare verpakking in 2025

Nestlé heeft vanmiddag, tijdens de Nationale Circulaire Economie Conferentie in Den Haag, samen met meer dan 70 andere bedrijven en milieuorganisaties het ‘Plastic Pact’ ondertekend. Het pact is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ondertekenaars van het pact spreken af meer plastic opnieuw te gebruiken, al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn en alternatieve verpakkingsmaterialen te onderzoeken.

Nestlé is overtuigd van de dringende noodzaak om de invloed van verpakkingen op het milieu te minimaliseren. De ondertekening van het Plastic Pact is dan ook in lijn met de ambitie van het voedingsmiddelenbedrijf. Uiterlijk in 2025 wil Nestlé al haar verpakkingen geschikt maken voor recycling of hergebruik. In haar visie mag geen enkele verpakking, inclusief plastic, meer eindigen op de afvalhoop of als vuilnis.

Pierre-Alain Michaud, Head of Operations van Nestlé Nederland: “Ik ben trots dat we als Nestlé dit Plastic Pact hebben ondertekend. Hiermee onderstrepen we onze inspanningen voor het terugdringen van de hoeveelheid plastic afval. Plastic afval is een van de grootste duurzaamheidsproblemen waar de wereld heden ten dage mee te maken heeft. De aanpak hiervan vraagt om een gezamenlijke benadering. Wij committeren ons aan het vinden van verbeterde oplossingen om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen, en om hergebruik en recycling te bevorderen.” 

Duurzame verpakkingsmaterialen

Een eerste stap richting de ambitie van Nestlé om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen is de introductie van een papieren verpakking voor nieuwe Nesquik-producten in het eerste kwartaal van 2019.

Daarnaast is de opening van het Institute of Packaging Sciences in december 2018 een belangrijk onderdeel van Nestlé’s plasticstrategie. In dit instituut zal Nestlé verschillende duurzame verpakkingsmaterialen ontwikkelen en testen en samen met industriële partners werken aan de ontwikkeling van nieuwe verpakkingsmaterialen.

Zo ging de voedingsmiddelenproducent al een wereldwijde samenwerking aan met Danimer Scientific om een biologisch afbreekbare en recyclebare waterfles te ontwikkelen. Danimer Scientific, gevestigd in Bainbridge, Georgia, vervult een pioniersrol bij het creëren van duurzame en natuurlijke manieren om plastic producten te maken.

Recyclingtechnologieën

Verder werkt Nestlé samen met PureCycle Technologies om gerecycled polypropyleen (PP) te produceren dat geschikt is voor gebruik bij levensmiddelen. PureCycle Technologies ontwikkelt baanbrekende recyclingtechnologieën die kleur, geur en verontreinigingen uit plastic afvalgrondstoffen verwijderen om die vervolgens in nieuw geproduceerde hars te transformeren. Polypropyleen is een polymeer dat gewoonlijk wordt gebruikt voor het verpakken van voedsel in bakjes, kopjes en flessen.

Het verminderen van de hoeveelheid plastic afval en het streven om met de bedrijfsactiviteiten geen impact te hebben op het milieu is een integraal onderdeel van Nestlé's streven naar het creëren van gedeelde waarde voor aandeelhouders en de samenleving. Nestlé richt zich in het bijzonder op het sneller terugdringen van de hoeveelheid plastic afval en rapporteert publiekelijk over de voortgang die het bedrijf boekt.

Overig nieuws