Meeste lunchroomondernemers denken de coronacrisis te overleven

6 mei 2020 | Thijs Jacobs

De coronacrisis duurt voort. Het grootste deel van de bevolking heeft begrip voor de maatregelen, zo ook bij de horecaondernemers. Het is even doorbijten, maar uit ons onderzoek onder eigenaren van lunchrooms en dagzaken blijkt dat bijna zeventig procent van (69,8 %) van hen verwacht de crisis te overleven. Uit de reacties blijkt wel dat er behoefte is aan meer zekerheid omtrent de duur van de maatregelen en dat het spaarzame karakter van de lunchroomondernemers in positieve zin bijdraagt aan de  overlevingskansen van lunchrooms en dagzaken.

Onze vraag luidde als volgt:

Overleeft jouw lunchroom de coronacrisis?

Een greep uit de reacties:

'Gelukkig hebben wij geld gereserveerd staan voor nieuwe projecten, calamiteiten of nu dit, zo betalen wij het vakantiegeld uit per maand en dit doet wij al 30 jaar zo en dat werkt nu enorm in ons voordeel, maar natuurlijk maken wij ook ons zorgen; je zou gek zijn als je dat niet zou doen. Maar juist nu moet je doorgaan, en niet bij de pakken neer gaan zitten, zo rollen we nu een nieuw concept uit wat binnenkort online gaat, dit gaat over vitaal en gezonder oud worden, en wat wij daarin gaan betekenen. Zeker voor bedrijven gaat dit een enorm verschil maken, minder ziekteverzuim en gezondere medewerkers, hoe mooi wil je het maken.'

'Als je meer dan 33 jaar ondernemer bent dan moet je wel een buffer hebben opgebouwd anders doe je iets niet goed!'

'De buffers die we hadden zijn al verdampt. Als startend bedrijf is dit niet te doen.'

'Mits het allemaal niet veel langer gaat duren dan 20 mei zoals nu voorgesteld. Mocht het weken/maanden langer gaan duren dan 1 juni zijn (nieuwe) aanvullende overheidsvergoedingen zeer wenselijk.'

'In de loop der jaren een flinke buffer opgebouwd. Geen lease en geen schulden. Huurbetalingen van 50 procent.'

'Dit is de tijd om creatief te zijn en om van je te laten horen! Niets doen is geen optie, onze lunchroom bestaat 8 jaar.'

'Wij zouden opengaan op 2 april 2020. De sluitingen kwamen voor ons net op tijd omdat wij nog geen personeel in dienst hadden en geen voorraad in huis hadden. Gelukje bij een ongeluk. Wel balen dat we nog niet kunnen starten. Wij hebben naast de lunchroom een Kaas en Delicatessenwinkel en daarmee kunnen we de andere kosten opvangen.'

'Bestaan 30 jaar als V.O.F. en redelijk wat extra's opgebouwd in die tijd om graag eerder te stoppen. Dit geld wordt nu gebruikt om de coronacrisis door te komen.'

'Gelukkig wel buffer opgebouwd inloop der jaren; verdien zelf niks nu, maar kan wel mijn mensen gewoon betalen. Straks zijn deze weer keihard nodig.'

'Kan dit nog wel een tijdje volhouden (financieel). Ga mij meer toeleggen op bezorgen.'

'Als we binnen 4/5 weken weer open mogen wel, anders niet helaas.'

'Ik kan het nog twee maand volhouden. Daarna wordt het problematisch.'

'Ja en nee, niet als je geen terras hebt en 1 juni alleen terrassen open mogen.'

'Uiteraard afhankelijk van hoe lang wij niet open mogen zijn en het bedrijfsleven, overheid, onderwijs etc. stagneert.'

'We blijven gedeeltelijk open, organiseren extra acties en hebben afspraken gemaakt over de grootste kostenposten (huur, financiering, lease). Op die manier zou het moeten lukken!'

'Met moeite hoop ik'

'Gelukkig hebben wij iets gespaard.'

'Doordat we al bezorgden hebben we geen omzet ingeleverd.'

'We denken voldoende vlees op de botten te hebben opgebouwd in de afgelopen 21 jaar.'

'Ik ga mijn concept aanpassen.'

'Het zal wel zuur zijn, en moeilijk, maar onze reserves zijn denk ik net groot genoeg om deze crisis te overwinnen en daarna nog wat schade in te halen tijdens de zomer.'

'Voldoende buffer tot en met augustus dankzij op orde hebben van huishoudboekje.'

'3 maanden kosten betalen waaronder 65% van de loonkosten na NOW-regeling, en dan komt er een ronde vakantiegeld uitkeren in mei bij. Alles bij elkaar gaan we dat niet redden.'

'Interen op eigen spaargeld.'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. ...

Interview Longread Themamaand energie
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de ve ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Wet- en regelgeving
Alcohol straks lastiger te verkrijgen door jongeren

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: