Meeste lunchroomondernemers denken de coronacrisis te overleven

6 mei 2020 | Thijs Jacobs

De coronacrisis duurt voort. Het grootste deel van de bevolking heeft begrip voor de maatregelen, zo ook bij de horecaondernemers. Het is even doorbijten, maar uit ons onderzoek onder eigenaren van lunchrooms en dagzaken blijkt dat bijna zeventig procent van (69,8 %) van hen verwacht de crisis te overleven. Uit de reacties blijkt wel dat er behoefte is aan meer zekerheid omtrent de duur van de maatregelen en dat het spaarzame karakter van de lunchroomondernemers in positieve zin bijdraagt aan de  overlevingskansen van lunchrooms en dagzaken.

Onze vraag luidde als volgt:

Overleeft jouw lunchroom de coronacrisis?

Een greep uit de reacties:

'Gelukkig hebben wij geld gereserveerd staan voor nieuwe projecten, calamiteiten of nu dit, zo betalen wij het vakantiegeld uit per maand en dit doet wij al 30 jaar zo en dat werkt nu enorm in ons voordeel, maar natuurlijk maken wij ook ons zorgen; je zou gek zijn als je dat niet zou doen. Maar juist nu moet je doorgaan, en niet bij de pakken neer gaan zitten, zo rollen we nu een nieuw concept uit wat binnenkort online gaat, dit gaat over vitaal en gezonder oud worden, en wat wij daarin gaan betekenen. Zeker voor bedrijven gaat dit een enorm verschil maken, minder ziekteverzuim en gezondere medewerkers, hoe mooi wil je het maken.'

'Als je meer dan 33 jaar ondernemer bent dan moet je wel een buffer hebben opgebouwd anders doe je iets niet goed!'

'De buffers die we hadden zijn al verdampt. Als startend bedrijf is dit niet te doen.'

'Mits het allemaal niet veel langer gaat duren dan 20 mei zoals nu voorgesteld. Mocht het weken/maanden langer gaan duren dan 1 juni zijn (nieuwe) aanvullende overheidsvergoedingen zeer wenselijk.'

'In de loop der jaren een flinke buffer opgebouwd. Geen lease en geen schulden. Huurbetalingen van 50 procent.'

'Dit is de tijd om creatief te zijn en om van je te laten horen! Niets doen is geen optie, onze lunchroom bestaat 8 jaar.'

'Wij zouden opengaan op 2 april 2020. De sluitingen kwamen voor ons net op tijd omdat wij nog geen personeel in dienst hadden en geen voorraad in huis hadden. Gelukje bij een ongeluk. Wel balen dat we nog niet kunnen starten. Wij hebben naast de lunchroom een Kaas en Delicatessenwinkel en daarmee kunnen we de andere kosten opvangen.'

'Bestaan 30 jaar als V.O.F. en redelijk wat extra's opgebouwd in die tijd om graag eerder te stoppen. Dit geld wordt nu gebruikt om de coronacrisis door te komen.'

'Gelukkig wel buffer opgebouwd inloop der jaren; verdien zelf niks nu, maar kan wel mijn mensen gewoon betalen. Straks zijn deze weer keihard nodig.'

'Kan dit nog wel een tijdje volhouden (financieel). Ga mij meer toeleggen op bezorgen.'

'Als we binnen 4/5 weken weer open mogen wel, anders niet helaas.'

'Ik kan het nog twee maand volhouden. Daarna wordt het problematisch.'

'Ja en nee, niet als je geen terras hebt en 1 juni alleen terrassen open mogen.'

'Uiteraard afhankelijk van hoe lang wij niet open mogen zijn en het bedrijfsleven, overheid, onderwijs etc. stagneert.'

'We blijven gedeeltelijk open, organiseren extra acties en hebben afspraken gemaakt over de grootste kostenposten (huur, financiering, lease). Op die manier zou het moeten lukken!'

'Met moeite hoop ik'

'Gelukkig hebben wij iets gespaard.'

'Doordat we al bezorgden hebben we geen omzet ingeleverd.'

'We denken voldoende vlees op de botten te hebben opgebouwd in de afgelopen 21 jaar.'

'Ik ga mijn concept aanpassen.'

'Het zal wel zuur zijn, en moeilijk, maar onze reserves zijn denk ik net groot genoeg om deze crisis te overwinnen en daarna nog wat schade in te halen tijdens de zomer.'

'Voldoende buffer tot en met augustus dankzij op orde hebben van huishoudboekje.'

'3 maanden kosten betalen waaronder 65% van de loonkosten na NOW-regeling, en dan komt er een ronde vakantiegeld uitkeren in mei bij. Alles bij elkaar gaan we dat niet redden.'

'Interen op eigen spaargeld.'

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: