Let op... Het nieuwe pinnen

2 februari 2010
Let op... Het nieuwe pinnen

Voor 2012 moet heel Nederland eraan geloven: het nieuwe pinnen. Dit kan consequenties meebrengen voor het betalingssysteem in uw zaak. Zorg dat u voor eind 2011 alles gereed heeft. In het onderstaande dossier kunt u uitgebreid lezen welke stappen u moet ondernemen.

*Wat is het nieuwe pinnen?*
Het nieuwe pinnen is de omschakeling naar EMV (Europay, Mastercard en VISA). De betaling gaat niet meer via de magneetstrip, maar met de EMV chip. EMV is een internationale standaard voor veiligere betalingen en geldopnames met bankpassen voorzien van een chip. EMV staat voor Europay, MasterCard en VISA, de kaartmaatschappijen die deze chipstandaard hebben ontwikkeld. De belangrijkste verandering is dat de betaling niet via de magneetstrip gaat, maar via deze EMV chip.

*Waarom gaat het pinnen veranderen?*
Europa streeft naar één Europese betaalmarkt, waarbij geen verschil meer is tussen binnenlandse en grensoverschrijdende transacties binnen deze landen. Daarom wordt er overgestapt op het nieuwe pinnen. De meeste Europese landen zijn al overgestapt op EMV. Nederland zou dat eigenlijk pas doen in 2014. Maar, vanwege het grote aantal skimming-gevallen gaat Nederland het nieuwe pinnen nu voor eind 2011 versneld invoeren.

*Welke acties moet ik ondernemen?*
Wanneer u uw betaalautomaat moet aanpassen hangt af van de verloopdatum van het veiligheidscertificaat van uw huidige betaalautomaat. Kijk hiervoor op www.betaalterminal.nl. In 2010 moeten de meeste automaten geschikt gemaakt worden voor EMV, de uiterste datum is medio 2011. Check hier het merk en type van uw betaalautomaat. Heeft u een betaalautomaat met een veiligheidscertificaat tot 2012 of 2013? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Sloopregeling Betaalautomaten. Als u snel in actie komt, kunt u in aanmerking komen voor een vroege vogelkorting.

*Wat merken mijn gasten hiervan?*
De invoering van EMV vraagt een andere handeling: niet langer haalt uw gast de betaalpas door de kaartlezer, maar steekt hij de kaart in de chiplezer. Hierna toetst de gast de pincode in en dient de kaart gedurende de gehele transactie in de chiplezer te blijven zitten. Vanaf het tweede kwartaal van 2011 gaat het nieuwe pinnen in Nederland verplicht worden. De landelijke campagne om de consument hierover te informeren start eind 2010.

*Wat kost overstappen op het nieuwe pinnen?*
Aan overstappen op EMV zijn geen kosten verbonden. U moet echter wel beschikken over een daarvoor geschikte betaalautomaat en een contract voor de verwerking van betaaltransacties van de EMV-merken (Maestro en V PAY). Hieraan kunnen, afhankelijk van uw situatie, kosten verbonden zijn. De kosten voor het aanpassen van uw betaalautomaat zijn afhankelijk van het merk en type en het aantal betaalautomaten dat u heeft en van de afspraken die u met uw leverancier heeft.
Veel leveranciers hebben een EMV-upgrade meeverkocht bij levering van een EMV-geschikte terminal. Maar er zijn ook betaalautomaten die absoluut ongeschikt zijn voor het nieuwe pinnen. Die moeten vervangen worden. In sommige gevallen (als voor de betaalautomaat een veiligheidscertificaat tot 2012 of 2013 is uitgegeven) kunt u gebruik maken van een financiële tegemoetkoming: de Sloopregeling Betaalautomaten. Daarnaast zijn er ook nog andere financiële regelingen.

Kijk voor meer informatie op "www.hetnieuwepinnen.nl":http://www.hetnieuwepinnen.nl/.


~Lunchroom, Sanny Visser~

Overig nieuws