Leren in de lunchroom

2 september 2011 |
Leren in de lunchroom<

Gasten van De Rozerie, een lunchroom aan de Langstraat in het centrum van Barneveld, genieten op het terras en in het restaurant van hun lekkernijen. De bestellingen zijn klaargemaakt en worden geserveerd door cliënten van De Rozelaar, een protestants-christelijke stichting die zorg biedt aan 170 mensen met een verstandelijke beperking.

Bijzonder welkom
De Rozerie staat vermeld op de onlangs vernieuwde website bijzonderwelkom.nl, die ruim 600 bedrijven op een rij zet waar mensen met een beperking werken. De zaak, in de schaduw van de Oude Kerk van Barneveld, opende acht jaar geleden de deuren. Schilderijen van mensen met een beperking sieren de wand van de sfeervol ingerichte lunchroom.

Open karakter
De circa veertig stoelen zijn voor ruim de helft bezet. Bezoekers kunnen een blik in de open keuken werpen, waar het personeel –gestoken in paarse blouse en bruin schort– druk bezig is met de bestellingen. Marinda Budding (22) maakt samen met een collega een bijzondere uitsmijter met Frans boerenlandbrood klaar die de naam Broodje Langstraat kreeg. Ze werkt al drieënhalf jaar in De Rozerie. ''De keuken is echt mijn plekje. Ik help ook wel eens in de bediening, maar daar probeer ik meestal onderuit te komen.''

Genieten van contact
Haar collega Anita van Kruistum (22) geniet juist het meest van het contact met de klanten. Ze volgde aan het Johannes de Swaef Praktijkonderwijs in Ede de opleiding horecaassistent niveau 1 en werkt inmiddels vier jaar in De Rozerie. Het werk en de sfeer in de lunchroom spreken haar aan. ''Mensen helpen. Af en toe een beetje met ze praten.''

Later aan de slag in de horeca
Cliënten van De Rozelaar kunnen in principe drie jaar stage lopen in De Rozerie, vertelt teamleider Herlette de Kruijff. ''Om hier aan de slag te kunnen, moeten ze een indicatie voor dagbesteding hebben, maar vooral gemotiveerd zijn voor werk in de horeca. Zo’n vijf van de tien stagiairs stromen met hulp van een jobcoach door naar een baan elders, niet alleen in de horeca, maar bijvoorbeeld ook in een supermarkt.''

Niemand wordt uitgesloten
De instelling sluit op voorhand niemand uit die in De Rozerie aan de slag wil. „Soms hebben we onze twijfels of cliënten het kunnen. Meer dan eens doen ze ons dan toch versteld staan van hun mogelijkheden. Veel van onze mensen zijn van nature heel gastvrij. Er zijn altijd begeleiders aanwezig die het overzicht houden en voor de medewerkers een baken in zee zijn, zeker als het druk is.”

Pictogrammen
Een bezoeker geeft aan dat ze graag wil betalen. Op een kassa met pictogrammen slaat Anita aan wat de klant heeft gebruikt. Ze stopt de rekening in een houten klompje en zet die met een glimlach voor de gast neer. ''Wat leuk, zo’n klompje'', reageert de vrouw. Anita, gevat: ''Het leukste zit erin.''


Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: