Leren in de lunchroom

2 september 2011 |
Leren in de lunchroom<

Gasten van De Rozerie, een lunchroom aan de Langstraat in het centrum van Barneveld, genieten op het terras en in het restaurant van hun lekkernijen. De bestellingen zijn klaargemaakt en worden geserveerd door cliënten van De Rozelaar, een protestants-christelijke stichting die zorg biedt aan 170 mensen met een verstandelijke beperking.

Bijzonder welkom
De Rozerie staat vermeld op de onlangs vernieuwde website bijzonderwelkom.nl, die ruim 600 bedrijven op een rij zet waar mensen met een beperking werken. De zaak, in de schaduw van de Oude Kerk van Barneveld, opende acht jaar geleden de deuren. Schilderijen van mensen met een beperking sieren de wand van de sfeervol ingerichte lunchroom.

Open karakter
De circa veertig stoelen zijn voor ruim de helft bezet. Bezoekers kunnen een blik in de open keuken werpen, waar het personeel –gestoken in paarse blouse en bruin schort– druk bezig is met de bestellingen. Marinda Budding (22) maakt samen met een collega een bijzondere uitsmijter met Frans boerenlandbrood klaar die de naam Broodje Langstraat kreeg. Ze werkt al drieënhalf jaar in De Rozerie. ''De keuken is echt mijn plekje. Ik help ook wel eens in de bediening, maar daar probeer ik meestal onderuit te komen.''

Genieten van contact
Haar collega Anita van Kruistum (22) geniet juist het meest van het contact met de klanten. Ze volgde aan het Johannes de Swaef Praktijkonderwijs in Ede de opleiding horecaassistent niveau 1 en werkt inmiddels vier jaar in De Rozerie. Het werk en de sfeer in de lunchroom spreken haar aan. ''Mensen helpen. Af en toe een beetje met ze praten.''

Later aan de slag in de horeca
Cliënten van De Rozelaar kunnen in principe drie jaar stage lopen in De Rozerie, vertelt teamleider Herlette de Kruijff. ''Om hier aan de slag te kunnen, moeten ze een indicatie voor dagbesteding hebben, maar vooral gemotiveerd zijn voor werk in de horeca. Zo’n vijf van de tien stagiairs stromen met hulp van een jobcoach door naar een baan elders, niet alleen in de horeca, maar bijvoorbeeld ook in een supermarkt.''

Niemand wordt uitgesloten
De instelling sluit op voorhand niemand uit die in De Rozerie aan de slag wil. „Soms hebben we onze twijfels of cliënten het kunnen. Meer dan eens doen ze ons dan toch versteld staan van hun mogelijkheden. Veel van onze mensen zijn van nature heel gastvrij. Er zijn altijd begeleiders aanwezig die het overzicht houden en voor de medewerkers een baken in zee zijn, zeker als het druk is.”

Pictogrammen
Een bezoeker geeft aan dat ze graag wil betalen. Op een kassa met pictogrammen slaat Anita aan wat de klant heeft gebruikt. Ze stopt de rekening in een houten klompje en zet die met een glimlach voor de gast neer. ''Wat leuk, zo’n klompje'', reageert de vrouw. Anita, gevat: ''Het leukste zit erin.''


Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: