Horeca heeft 943 miljoen euro schuld bij Belastingdienst

Auteur: Redactie
Financieel Corona 17 mei 2021
Horeca heeft 943 miljoen euro schuld bij Belastingdienst

De belastingschuld van cateringbedrijven en horecabedrijven is hoog opgelopen. Zo hoog dat cateringbedrijven maar liefst vier jaar nodig hebben om hun schuld bij de Belastingdienst af te lossen. Hotels hebben er ook langere tijd voor nodig om belastingschulden af te lossen: zij zijn hiermee ongeveer 17 maanden bezig. Restaurants en cafés negen maanden, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO dat is gebaseerd op gegevens van het CBS en transactiedata van de bank.

Vanwege de coronacrisis kunnen ondernemers bijzonder uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. ABN AMRO heeft becijferd hoeveel maanden winst gaat zitten in het terugbetalen van de belastingschuld. Het gaat bij het uitstel met name om omzetbelasting, loonheffingen, sociale premies en inkomstenbelasting.

De horeca: 943 miljoen euro schuld

Een kwart van de horecasector kampt met belastingschulden. Ruim 16.000 bedrijven hebben samen een schuld van 943 miljoen euro, wat neerkomt op gemiddeld 57.000 euro per bedrijf. Als de winsten terugkeren naar het niveau van 2019, zijn de horecaondernemingen gemiddeld een jaar bezig om terug te betalen. Daarbij moet opgetekend worden dat de winsten lager uit kunnen vallen, waardoor terugbetaling aan de Belastingdienst langer zal duren.

Hotels diep in de schulden

Met een belastingschuld van gemiddeld 205.000 euro per bedrijf hebben hotels de hoogste gemiddelde schuld binnen de horeca. Zij doen er naar verwachting gemiddeld 17 maanden over om de schuld af te lossen. Cateringbedrijven hebben er echter nog langer voor nodig om de schuld terug te betalen aan de fiscus. Zij hadden het voorafgaand aan de crisis al zwaar en maken gemiddeld minder winst. Zij zullen zo'n vier jaar nodig hebben om de belastingschuld in te lossen.

Volgens het onderzoek heeft ruim 43 procent van de restaurants een belastingschuld uitstaan. De restaurants hebben er negen maanden voor nodig om terug te betalen als hun maandelijkse winst gelijk is aan die in 2019.

Overig nieuws