Haagse horeca helpt mensen die het moeilijk hebben

26 september 2019 | Thijs Jacobs

Tijdens World Food Day, op 16 oktober 2019, is de officiële opening van een gloednieuw project in Den Haag: Vers & Vrij. Het project ondersteunt huishoudens die (tijdelijk) in zwaar weer zitten met een dagelijkse maaltijd, aangeboden door horecagelegenheden, scholen en andere instellingen in de stad. Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid) zal het eerste bakje in de koelkast plaatsen tijdens de feestelijke opening in buurt-en-kerkhuis de Paardenberg (STEK) in Transvaal.

Wat is Vers & Vrij?

Vijf dagen in de week gaan vrijwilligers langs bij 21 horecagelegenheden en scholen om overgebleven bereide (vers)producten op te halen. De vrijwilligers rijden in elektrische bestelauto’s die speciaal voor Vers & Vrij zijn gemaakt. De maaltijden worden vervolgens geseald in Vers & Vrij bewaarbakjes. De bezorgers brengen de maaltijden naar 11 locaties, zoals buurtcentra en kerken, in de armste Haagse wijken. Op de locaties staan speciaal voor het project getimmerde kasten met daarin de koelkast om de maaltijden in te bewaren, bestek, servet en nog meer. Iedereen die het nodig acht, is vrij om uit het koelkastje te halen waar hij behoefte aan heeft. Oprichtster Arna van der Sloot (op de foto hierboven), zelf als kok werkzaam bij Bij Mauce: “Ik hoor dat mensen door ons project euro’s overhouden aan het einde van de maand. Dat is mijn voldoening en daar doe ik het voor.”

Lokale betrokkenheid

Het project richt zich op de wijken Moerwijk, Laakkwartier, Schildersbuurt, Rustenburg, Morgenstond en Transvaalkwartier. Zo staat in Weggeefwinkel Laak, Wijkcentrum Escampade en bij V&V Huisartsen een koelkast van Vers & Vrij. “Het succes van Vers & Vrij zit hem in de kleinschaligheid en de lokale betrokkenheid,” vertelt Van der Sloot. “Een mooi voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Middin. Deze organisatie ondersteunt mensen met een beperking bij het inrichten van hun leven, in de breedste zin van het woord. 

Deze mensen ondersteunen ons bij het stickeren en het invullen van de allergenen op de bakjes. ” Vers & Vrij heeft twee pilots gedraaid en tijdens deze periode is het succes gebleken. “De pilots hebben mij en de 15 vrijwilligers het vertrouwen gegeven dat Vers & Vrij een succes zou kunnen worden. De bewoners, de locaties en de deelnemende restaurants hebben het project echt omarmd tijdens deze eerste fase.”

Armoede in Nederland

Volgens de Monitor Voedselverspilling, uitgevoerd door Universiteit Wageningen, wordt in Nederland zo’n 2 miljard kilo aan voedsel per jaar weggegooid. Dat betekent dat ongeveer 30% van het geproduceerde voedsel niet geconsumeerd wordt. Het gaat voornamelijk om brood, zuivel, groente, fruit en vlees. Tegelijkertijd leven er in Nederland nog steeds 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens. Van de twintig armste postcodegebieden in Nederland, liggen er zeven in Den Haag. “Het is natuurlijk heel gek dat twee uitersten – voedselverspilling en armoede – naast elkaar kunnen bestaan. Vers & Vrij biedt hierin een uitkomst,” aldus van der Sloot. Ze is dan ook vastbesloten om meer Haagse wijken te bedienen met het project.

World Food Day

Wereldvoedseldag is een internationale dag waarin bewustwording centraal staat. In 1979 is World Food Day door de Verenigde Naties opgericht om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Wereldwijd gaan er zo’n 820 miljoen mensen met honger naar bed. Aan World Food Day wordt door ongeveer 150 landen aandacht besteed. Er wordt stilgestaan bij voedselvraagstukken en oplossingen om het voedselsysteem in evenwicht te krijgen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Ondernemen
Mis geen euro extra omzet: download de HorecaMarketingKalender

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2020 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: