De wetten en regels omtrent alcohol in de horeca

9 oktober 2017 | Roy Spijker

Alcohol bij de lunch…Er zijn landen in Europa waar ze niet zonder een wijntje of biertje bij de middagmaaltijd kunnen. Het is een gewoonte die nooit echt is doorgebroken in Nederland. Moet je als Lunchroom in Nederland alcohol schenken? En welke regelgeving en kosten zijn daaraan verbonden?

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN LUNCHROOM

Nederland is een regeltjesland. Om een horecagelegenheid te beginnen heb je in veel gemeenten in Nederland een exploitatievergunning nodig. De eisen hiervoor verschillen per gemeente en aan deze vergunning kunnen voorschriften en beperkingen worden verbonden. Het gaat vaak over openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van het bedrijf. Het zou overigens zomaar kunnen zijn dat je in jouw gemeente geen exploitatievergunning nodig hebt om een horecazaak te beginnen. Meestal is zo’n vergunning verplicht in gemeenten waarin veel overlast wordt verwacht.

Vergunning voor alcohol schenken

Wie alcoholische dranken wil schenken heeft echter aan een exploitatievergunning niet genoeg, maar zal ook een dank- en horecavergunning nodig hebben. Deze vergunning vraag je aan op het moment dat je drank wilt schenken in je horecazaak. Maar bijvoorbeeld ook als de leidinggevende die op de vergunning vermeld staat veranderd moet worden of als de horecagelegenheid verbouwd word. Daarnaast moet je als horecaonderneming aan een aantal eisen voldoen om de vergunning te mogen ontvangen. Zo moet de onderneming staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moet het pand gehouden zijn aan bepaalde inrichtingseisen. Ook mag je niet in dezelfde ruimte detailhandel uitoefenen, alhoewel er al een tijdje stemmen opgaan om het zogenaamde ‘blurring’ toe te staan. 

Wie denkt dat hij er met deze eisen is, komt bedrogen uit. Zo moet de leidinggevende voldoen aan de zedelijkheidseisen. Dat houdt in dat de leidinggevende van de horecaonderneming niet binnen de laatste vijf jaar mag zijn veroordeeld. Ook moet de leidinggevende beschikken over voldoende kennis en inzicht op het gebied van sociale hygiëne. 

Het aanvragen van een drank- en horecavergunning is niet gratis. De kosten daarvan verschillen per gemeente. Om een indicatie te geven: in Amsterdam kost de aanvraag 650 euro, in Eindhoven liggen de kosten op 1206 euro. Dit zijn echter alleen de kosten voor het aanvragen van een vergunning, hou er rekening mee dat het ook geld kost om wijzingen aan te vragen binnen je vergunning.

Aan eisen voldoen is ook investeren

Maar wat houden al die extra eisen nu precies in? Het zou zomaar kunnen dat je zaak verbouwd moet worden op het moment dat je er voor kiest om alcohol te schenken. In de drank- en horecawet staat dat de horecagelegenheid minstens een vloeroppervlakte van 35 vierkante meter moet hebben. De hoogte tussen het plafond en de vloer moet minimaal 2 meter 40 zijn. Er moet elektriciteit en drinkwater aanwezig zijn en minstens twee volledig van elkaar gescheiden toiletten. Beschik je hier niet over, dan kan een alcoholvergunning dus extra geld kosten als je deze aanpassingen moet maken.

Ook moet de leidinggevende voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot de sociale hygiëne. Hiervoor moet hij of zij voldoende kennis en inzicht hebben in bijvoorbeeld de invloed van alcoholgebruik op het menselijke lichaam en de geest, de invloed van alcohol in combinatie met bepaalde geneesmiddelen, de sociale gevolgen van alcoholafhankelijkheid, regels omtrent de drank- en horecawet en binnen de branche geldende codes voor alcoholhoudende dranken. Allemaal zaken die niet op school worden geleerd. Wel worden er cursussen aangeboden op het gebied van Sociale Hygiëne, maar deze zijn uiteraard niet gratis. De kosten hiervan liggen tussen de 350 en 400 euro.

Heb je personeel? En schenk je alcohol in je zaak? Ook dan zijn er wettelijk gezien een aantal regels waar je als onderneming aan moet voldoen. Zo moet de leeftijd van je personeel in de zaak waar alcohol wordt verkocht, minimaal zestien jaar oud zijn. Daarnaast moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn die vermeld staat op de drank- en horecavergunning. Tot slot moet de leidinggevende minstens 21 jaar oud zijn.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Onderwijs
Heb jij het Beste Leerbedrijf Horeca?

Het is weer zover. De volgende editie van Beste Leerbedrijf Horeca gaat weer van start! Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) organiseert namens de branche de wedstrijd voor de 4e keer. Leerlingen en docenten kunnen vanaf 18 juni de leerbedrijven, waarvan zij vinden dat ze kans maken op de titel, no...

Koffie & thee Advertorial
Profiteer nu van een gratis Lonka Professional proefpakket

Om je kennis te laten maken met de overheerlijke en per stuk verpakte Lonka Professional Fudge en Soft Nougat, en om zelf te ervaren hoe heerlijk deze lekkernijen smaken bij koffie en thee, heeft Lonka een proefpakket samengesteld. Vul het aanvraagformulier in en ontvang geheel vrijblijvend een ...

Achtergronden Culinair Fastfood
Lekker of smerig? Domino’s komt met chocolade pizza

Op zaterdag 16 juni onthulde Domino’s haar nieuwste pizza. De choco-lotta pizza gemaakt met echte Belgische chocolade van het merk Callebaut. Het is de eerste zoete pizza op het menu van Domino’s. De pizza is vanaf 9 juli in alle vestigingen verkrijgbaar. Feestelijke pizza De choco...

Amsterdam Opening Culinair
Chef Sidney Schutte opent brasserie

Een plek waar je altijd aan kunt schuiven, meteen vanuit kantoor of rechtstreeks vanuit huis. Geen dresscode, wel goed eten. Geen poespas, wel kwaliteit. Café Cliché is een nieuw initiatief van chef Sidney Schutte dat eind augustus haar deuren opent aan de Middenweg 35 in Amsterdam. He...

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: heb jij het Lekkerste Lunchroombroodje van 2018?

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Dat broodje staat misschien al ergens op de kaart, maar waar? Tot 5 oktober 2018 kunnen medewerkers en eigenaren van dagzaken en lunchrooms in Nederland hun creatie inzenden via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. De voorwaarden vind je hier: https://www.lunch...

Fonte Frappés: veganistisch, minder suikers en razend populair

Als horeca ondernemer ben je steeds op zoek naar een hogere omzet en rendementmakers. Frappé is zo’n rendementmaker. Profiteer van de bekendheid en populariteit die de Frappuccino van Starbucks door de jaren heen heeft opgebouwd. De Frappuccino is een espresso, ijsklontjes, melk, suiker...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: