De wetten en regels omtrent alcohol in de horeca

9 oktober 2017 | Roy Spijker

Alcohol bij de lunch…Er zijn landen in Europa waar ze niet zonder een wijntje of biertje bij de middagmaaltijd kunnen. Het is een gewoonte die nooit echt is doorgebroken in Nederland. Moet je als Lunchroom in Nederland alcohol schenken? En welke regelgeving en kosten zijn daaraan verbonden?

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN LUNCHROOM

Nederland is een regeltjesland. Om een horecagelegenheid te beginnen heb je in veel gemeenten in Nederland een exploitatievergunning nodig. De eisen hiervoor verschillen per gemeente en aan deze vergunning kunnen voorschriften en beperkingen worden verbonden. Het gaat vaak over openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van het bedrijf. Het zou overigens zomaar kunnen zijn dat je in jouw gemeente geen exploitatievergunning nodig hebt om een horecazaak te beginnen. Meestal is zo’n vergunning verplicht in gemeenten waarin veel overlast wordt verwacht.

Vergunning voor alcohol schenken

Wie alcoholische dranken wil schenken heeft echter aan een exploitatievergunning niet genoeg, maar zal ook een dank- en horecavergunning nodig hebben. Deze vergunning vraag je aan op het moment dat je drank wilt schenken in je horecazaak. Maar bijvoorbeeld ook als de leidinggevende die op de vergunning vermeld staat veranderd moet worden of als de horecagelegenheid verbouwd word. Daarnaast moet je als horecaonderneming aan een aantal eisen voldoen om de vergunning te mogen ontvangen. Zo moet de onderneming staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moet het pand gehouden zijn aan bepaalde inrichtingseisen. Ook mag je niet in dezelfde ruimte detailhandel uitoefenen, alhoewel er al een tijdje stemmen opgaan om het zogenaamde ‘blurring’ toe te staan. 

Wie denkt dat hij er met deze eisen is, komt bedrogen uit. Zo moet de leidinggevende voldoen aan de zedelijkheidseisen. Dat houdt in dat de leidinggevende van de horecaonderneming niet binnen de laatste vijf jaar mag zijn veroordeeld. Ook moet de leidinggevende beschikken over voldoende kennis en inzicht op het gebied van sociale hygiëne. 

Het aanvragen van een drank- en horecavergunning is niet gratis. De kosten daarvan verschillen per gemeente. Om een indicatie te geven: in Amsterdam kost de aanvraag 650 euro, in Eindhoven liggen de kosten op 1206 euro. Dit zijn echter alleen de kosten voor het aanvragen van een vergunning, hou er rekening mee dat het ook geld kost om wijzingen aan te vragen binnen je vergunning.

Aan eisen voldoen is ook investeren

Maar wat houden al die extra eisen nu precies in? Het zou zomaar kunnen dat je zaak verbouwd moet worden op het moment dat je er voor kiest om alcohol te schenken. In de drank- en horecawet staat dat de horecagelegenheid minstens een vloeroppervlakte van 35 vierkante meter moet hebben. De hoogte tussen het plafond en de vloer moet minimaal 2 meter 40 zijn. Er moet elektriciteit en drinkwater aanwezig zijn en minstens twee volledig van elkaar gescheiden toiletten. Beschik je hier niet over, dan kan een alcoholvergunning dus extra geld kosten als je deze aanpassingen moet maken.

Ook moet de leidinggevende voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot de sociale hygiëne. Hiervoor moet hij of zij voldoende kennis en inzicht hebben in bijvoorbeeld de invloed van alcoholgebruik op het menselijke lichaam en de geest, de invloed van alcohol in combinatie met bepaalde geneesmiddelen, de sociale gevolgen van alcoholafhankelijkheid, regels omtrent de drank- en horecawet en binnen de branche geldende codes voor alcoholhoudende dranken. Allemaal zaken die niet op school worden geleerd. Wel worden er cursussen aangeboden op het gebied van Sociale Hygiëne, maar deze zijn uiteraard niet gratis. De kosten hiervan liggen tussen de 350 en 400 euro.

Heb je personeel? En schenk je alcohol in je zaak? Ook dan zijn er wettelijk gezien een aantal regels waar je als onderneming aan moet voldoen. Zo moet de leeftijd van je personeel in de zaak waar alcohol wordt verkocht, minimaal zestien jaar oud zijn. Daarnaast moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn die vermeld staat op de drank- en horecavergunning. Tot slot moet de leidinggevende minstens 21 jaar oud zijn.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Starten in de horeca
Monique van Gevelt: gaat het nu werkelijk zo goed met de horeca?

Als ik de berichten in de media lees, dan zit de horeca in zijn gloriejaren. De omzet plust, kwartaal na kwartaal, en de bomen schijnen tot in de hemel te groeien. De cijfers van het CBS zijn dan ook lovend. Na de harde klap van 2008 zit de horeca ondertussen op het hoogst gemeten omzetniveau ooi...

Events Achtergronden
Groot succes voor horecavakbeurs HorecaEvenTT

De elfde editie van de horecavakbeurs HorecaEvenTT, die van 5 tot en met 7 februari in Assen werd gehouden, is op alle fronten een groot succes geweest. De beurs noteerde een bezoekersrecord – vooral op de maandag was het gigantisch druk – een deelnemersrecord en een beursoppervlakte die...

Regelgeving KHN
KHN stuurt brandbrief naar staatssecretaris VWS over verbod rookruimten in de horeca

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent kort gezegd dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid e...

Food Achtergronden
Nieuw: Koreaans streetfood in Twentsche Foodhal

De Twentsche Foodhal opent in de komende weken drie nieuwe keukens, en breidt hiermee het aanbod in één klap flink uit. Vanaf dit weekend kun je als gast in de foodhal Koreaans streetfood bestellen. En in de eerste week van maart openen een Indiase keuken én een gloednieuw burge...

Interview KHN
De strijd tussen KHN en de marktleiders

In deze serie bespreekt De Restaurantkrant de hete hangijzers in de veranderlijke wereld van de horeca. In de eerste aflevering; de groeiende macht van Thuisbezorgd, IENS en Booking. De Koninklijke Horeca Nederland zet zich als brancheorganisatie in om een zo eerlijk mogelijk speelveld voor de hore...

Ontbijt Achtergronden
Croissantje onmisbaar bij Nederlands Valentijnsontbijt

De meeste Nederlanders worden op Valentijnsdag graag verrast met een klassiek croissantje, eitje en een glas sap. Dit blijkt uit een steekproef van slaapspecialist Bedden.nl onder 855 respondenten, waar werd gevraagd naar de Valentijnsgewoontes van Nederlandse koppels. Croissantje De absolute ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: