De wetten en regels omtrent alcohol in de horeca

9 oktober 2017 | Roy Spijker

Alcohol bij de lunch…Er zijn landen in Europa waar ze niet zonder een wijntje of biertje bij de middagmaaltijd kunnen. Het is een gewoonte die nooit echt is doorgebroken in Nederland. Moet je als Lunchroom in Nederland alcohol schenken? En welke regelgeving en kosten zijn daaraan verbonden?

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN LUNCHROOM

Nederland is een regeltjesland. Om een horecagelegenheid te beginnen heb je in veel gemeenten in Nederland een exploitatievergunning nodig. De eisen hiervoor verschillen per gemeente en aan deze vergunning kunnen voorschriften en beperkingen worden verbonden. Het gaat vaak over openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van het bedrijf. Het zou overigens zomaar kunnen zijn dat je in jouw gemeente geen exploitatievergunning nodig hebt om een horecazaak te beginnen. Meestal is zo’n vergunning verplicht in gemeenten waarin veel overlast wordt verwacht.

Vergunning voor alcohol schenken

Wie alcoholische dranken wil schenken heeft echter aan een exploitatievergunning niet genoeg, maar zal ook een dank- en horecavergunning nodig hebben. Deze vergunning vraag je aan op het moment dat je drank wilt schenken in je horecazaak. Maar bijvoorbeeld ook als de leidinggevende die op de vergunning vermeld staat veranderd moet worden of als de horecagelegenheid verbouwd word. Daarnaast moet je als horecaonderneming aan een aantal eisen voldoen om de vergunning te mogen ontvangen. Zo moet de onderneming staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moet het pand gehouden zijn aan bepaalde inrichtingseisen. Ook mag je niet in dezelfde ruimte detailhandel uitoefenen, alhoewel er al een tijdje stemmen opgaan om het zogenaamde ‘blurring’ toe te staan. 

Wie denkt dat hij er met deze eisen is, komt bedrogen uit. Zo moet de leidinggevende voldoen aan de zedelijkheidseisen. Dat houdt in dat de leidinggevende van de horecaonderneming niet binnen de laatste vijf jaar mag zijn veroordeeld. Ook moet de leidinggevende beschikken over voldoende kennis en inzicht op het gebied van sociale hygiëne. 

Het aanvragen van een drank- en horecavergunning is niet gratis. De kosten daarvan verschillen per gemeente. Om een indicatie te geven: in Amsterdam kost de aanvraag 650 euro, in Eindhoven liggen de kosten op 1206 euro. Dit zijn echter alleen de kosten voor het aanvragen van een vergunning, hou er rekening mee dat het ook geld kost om wijzingen aan te vragen binnen je vergunning.

Aan eisen voldoen is ook investeren

Maar wat houden al die extra eisen nu precies in? Het zou zomaar kunnen dat je zaak verbouwd moet worden op het moment dat je er voor kiest om alcohol te schenken. In de drank- en horecawet staat dat de horecagelegenheid minstens een vloeroppervlakte van 35 vierkante meter moet hebben. De hoogte tussen het plafond en de vloer moet minimaal 2 meter 40 zijn. Er moet elektriciteit en drinkwater aanwezig zijn en minstens twee volledig van elkaar gescheiden toiletten. Beschik je hier niet over, dan kan een alcoholvergunning dus extra geld kosten als je deze aanpassingen moet maken.

Ook moet de leidinggevende voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot de sociale hygiëne. Hiervoor moet hij of zij voldoende kennis en inzicht hebben in bijvoorbeeld de invloed van alcoholgebruik op het menselijke lichaam en de geest, de invloed van alcohol in combinatie met bepaalde geneesmiddelen, de sociale gevolgen van alcoholafhankelijkheid, regels omtrent de drank- en horecawet en binnen de branche geldende codes voor alcoholhoudende dranken. Allemaal zaken die niet op school worden geleerd. Wel worden er cursussen aangeboden op het gebied van Sociale Hygiëne, maar deze zijn uiteraard niet gratis. De kosten hiervan liggen tussen de 350 en 400 euro.

Heb je personeel? En schenk je alcohol in je zaak? Ook dan zijn er wettelijk gezien een aantal regels waar je als onderneming aan moet voldoen. Zo moet de leeftijd van je personeel in de zaak waar alcohol wordt verkocht, minimaal zestien jaar oud zijn. Daarnaast moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn die vermeld staat op de drank- en horecavergunning. Tot slot moet de leidinggevende minstens 21 jaar oud zijn.
 

LU2019

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
15 jaar geleden in Lunchroom: Pieter Punter

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Achtergronden
Bagels & Beans Almere verhuist

Vaak wordt een remix een grotere hit dan het origineel. Datzelfde zou zomaar eens kunnen gebeuren met Bagels & Beans Almere. Vrijdag 14 mei verhuist de vrijplaats voor bagels, koffie en geluk namelijk van restaurantplein ‘Belfort’ naar een veel ruimere locatie mét terras aan d ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: