De wetten en regels omtrent alcohol in de horeca

9 oktober 2017 | Roy Spijker

Alcohol bij de lunch…Er zijn landen in Europa waar ze niet zonder een wijntje of biertje bij de middagmaaltijd kunnen. Het is een gewoonte die nooit echt is doorgebroken in Nederland. Moet je als Lunchroom in Nederland alcohol schenken? En welke regelgeving en kosten zijn daaraan verbonden?

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN LUNCHROOM

Nederland is een regeltjesland. Om een horecagelegenheid te beginnen heb je in veel gemeenten in Nederland een exploitatievergunning nodig. De eisen hiervoor verschillen per gemeente en aan deze vergunning kunnen voorschriften en beperkingen worden verbonden. Het gaat vaak over openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van het bedrijf. Het zou overigens zomaar kunnen zijn dat je in jouw gemeente geen exploitatievergunning nodig hebt om een horecazaak te beginnen. Meestal is zo’n vergunning verplicht in gemeenten waarin veel overlast wordt verwacht.

Vergunning voor alcohol schenken

Wie alcoholische dranken wil schenken heeft echter aan een exploitatievergunning niet genoeg, maar zal ook een dank- en horecavergunning nodig hebben. Deze vergunning vraag je aan op het moment dat je drank wilt schenken in je horecazaak. Maar bijvoorbeeld ook als de leidinggevende die op de vergunning vermeld staat veranderd moet worden of als de horecagelegenheid verbouwd word. Daarnaast moet je als horecaonderneming aan een aantal eisen voldoen om de vergunning te mogen ontvangen. Zo moet de onderneming staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moet het pand gehouden zijn aan bepaalde inrichtingseisen. Ook mag je niet in dezelfde ruimte detailhandel uitoefenen, alhoewel er al een tijdje stemmen opgaan om het zogenaamde ‘blurring’ toe te staan. 

Wie denkt dat hij er met deze eisen is, komt bedrogen uit. Zo moet de leidinggevende voldoen aan de zedelijkheidseisen. Dat houdt in dat de leidinggevende van de horecaonderneming niet binnen de laatste vijf jaar mag zijn veroordeeld. Ook moet de leidinggevende beschikken over voldoende kennis en inzicht op het gebied van sociale hygiëne. 

Het aanvragen van een drank- en horecavergunning is niet gratis. De kosten daarvan verschillen per gemeente. Om een indicatie te geven: in Amsterdam kost de aanvraag 650 euro, in Eindhoven liggen de kosten op 1206 euro. Dit zijn echter alleen de kosten voor het aanvragen van een vergunning, hou er rekening mee dat het ook geld kost om wijzingen aan te vragen binnen je vergunning.

Aan eisen voldoen is ook investeren

Maar wat houden al die extra eisen nu precies in? Het zou zomaar kunnen dat je zaak verbouwd moet worden op het moment dat je er voor kiest om alcohol te schenken. In de drank- en horecawet staat dat de horecagelegenheid minstens een vloeroppervlakte van 35 vierkante meter moet hebben. De hoogte tussen het plafond en de vloer moet minimaal 2 meter 40 zijn. Er moet elektriciteit en drinkwater aanwezig zijn en minstens twee volledig van elkaar gescheiden toiletten. Beschik je hier niet over, dan kan een alcoholvergunning dus extra geld kosten als je deze aanpassingen moet maken.

Ook moet de leidinggevende voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot de sociale hygiëne. Hiervoor moet hij of zij voldoende kennis en inzicht hebben in bijvoorbeeld de invloed van alcoholgebruik op het menselijke lichaam en de geest, de invloed van alcohol in combinatie met bepaalde geneesmiddelen, de sociale gevolgen van alcoholafhankelijkheid, regels omtrent de drank- en horecawet en binnen de branche geldende codes voor alcoholhoudende dranken. Allemaal zaken die niet op school worden geleerd. Wel worden er cursussen aangeboden op het gebied van Sociale Hygiëne, maar deze zijn uiteraard niet gratis. De kosten hiervan liggen tussen de 350 en 400 euro.

Heb je personeel? En schenk je alcohol in je zaak? Ook dan zijn er wettelijk gezien een aantal regels waar je als onderneming aan moet voldoen. Zo moet de leeftijd van je personeel in de zaak waar alcohol wordt verkocht, minimaal zestien jaar oud zijn. Daarnaast moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn die vermeld staat op de drank- en horecavergunning. Tot slot moet de leidinggevende minstens 21 jaar oud zijn.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin Interview
Michelinsterren: Topchef Margo Reuten wrijft over haar glazen bol

Op maandag 11 december worden de Michelinsterren weer uitgedeeld in Nederland, maar ongetwijfeld zullen er ook enkele chefs met een beteuterd gezicht de hoofdstad verlaten na de bekendmaking. Topchef Margo Reuten van tweesterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft al veel uitreikingen meegemaakt ...

Achtergronden
De Haven van Huizen organiseert inzamelactie voor Speelgoedbank Hilversum

Voor kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben is een verjaardagscadeautje of een Sinterklaas- of kerstcadeau geen vanzelfsprekendheid. Om ook die kinderen de mogelijkheid te bieden onbezorgd te spelen, zamelt restaurant De Haven van Huizen de hele maand december speelgoed in voor Speelgoedb...

Bezorgen
Online platform ‘KEDAI’ geeft foodondernemers hun onafhankelijkheid terug

Het nieuwe online platform Kedai (Kedai betekent winkel) geeft fastfood- en bezorgrestaurant-ondernemers hun onafhankelijkheid weer terug. Het platform biedt, anders dan de huidige aanbieders, een model waarbij deze ondernemers deels eigenaar kunnen worden van het platform. De afhankelijkheid van gr...

Achtergronden
Top 10 best gelezen artikelen op lunchroom.nl

Het einde van het jaar nadert. Tijd om terug te blikken op een bewogen jaar. We hebben een overzicht gemaakt van de meest gelezen artikelen op lunchroom.nl. We weten nu dat er vaak gezocht wordt op mosselen en de beste naam van een lunchroom. Hier komen de 10 meest gelezen items! 1. 7 misverst...

Opening
Nieuwe vestiging De Beren opent haar deuren in Schiedam 

Op vrijdag 8 december opent in Schiedam een nieuwe vestiging van horecaketen De Beren. Het restaurant bevindt zich op de locatie Schieveste, een vernieuwd complex tussen station Schiedam- Centrum en de A20. Door de centrale ligging leent het restaurant zich uitstekend voor een complete avond uit. Fr...

Opening
Johnny's Burger Company opent in Tilburg

Op woensdag 6 december opende de snelgroeiende hamburgerzaak Johnny’s Burger Company stilletjes een nieuwe vestiging in het bourgondische Tilburg. De 19 de vestiging van de Amerikaans georiënteerde hamburgerzaak vindt zijn standplaats op het bekende Pieter Vreedeplein en wordt gerund door...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: