De perfecte naam voor een lunchroom

20 september 2016 | Thijs Jacobs

Onlangs verscheen het boek ‘Hoe noem ik mijn tent?, gids voor het vinden van een bedrijfsnaam in de horeca’. Auteur Wouter van der Land geeft de lezers van Lunchroom een aantal tips. 

1 Een goede bedrijfsnaam is om verschillende redenen goed

Met een goede bedrijfsnaam vang je meer vliegen in één klap. Een voorbeeld is de naam van de Amerikaanse sandwichketen ’wichcraft. Deze verwijst allereerst naar de specialiteit: (sand)wiches. Ten tweede verwijst hij naar het moederbedrijf, de Craft bar. Ten derde betekent de naam letterlijk ‘hekserij’ en ook dat is veelzeggend: ze beleggen de broodjes op magische wijze met ‘gourmet meals’. En tot slot roept de naam allerlei associaties op, waardoor hij tot de verbeelding spreekt.

2 Controleer de juridische beschikbaarheid

Rechtszaken over een bedrijfs- of merknaam kunnen een grote schadepost opleveren en rechtsbijstandsverkeringen sluiten dit soort zaken vaak uit. Check je beoogde naam dus grondig: Google hem, kijk bij de KvK en bij het Benelux-merkenbureau (www.boip.int). Wil je de grootst mogelijke zekerheid, vraag dan een merkenjurist om advies. En kies een naam die je zelf als merk kunt beschermen.

3 Een exacte domeinnaam is meestal niet belangrijk

Beschikbaarheid van je naam als internetdomein is meestal niet belangrijk. Met een kleine toevoeging (etenbij…, lunchroom…) vind je altijd een praktische domeinnaam die nog vrij is.

4 Varieer op bestaande namen

Een goed beginpunt van je zoektocht naar de perfecte naam is Google Maps. Ga bijvoorbeeld naar Boston, Parijs, Melbourne of Liverpool en varieer op namen die je positief opvallen. Vind je in Johannesburg bijvoorbeeld het Voodoo Lily cafe? Bedenk dan varianten met andere spannende plantennamen. Zo vind je bijvoorbeeld Lobster Claw lounge. Kijk ook naar voorbeelden van bedrijfs- en merknamen buiten de branche. Zoek bijvoorbeeld naar lijsten met parfummerken of tijdschrifttitels. Door hierop te variëren vind je meer suggestieve namen.

5 Laat je inspireren door je locatie

Je locatie en je omgeving zijn een geweldige bron voor namen. Je kunt je zaak bijvoorbeeld vernoemen naar de architect (Dudok), een interieurdetail (De 12 Balcken), een kunstwerk in de buurt (De Koperen Kop) of naar wat je om je heen ziet tijdens het brainstormen voor een naam (De Kat in de Wilg). Of gebruik je straatnaam als uitgangspunt. Probeer in korte tijd zoveel mogelijk variaties te bedenken. Een zaak in de Laurierstraat kun je bijvoorbeeld Laurens & Laura of Lila Laurier noemen en een zaak in de Schoolstraat bijvoorbeeld Spijbelen of Meester Mees.

6 Een naam moet goed te onthouden zijn

Namen zoals hierboven roepen beelden op bij het publiek. Daardoor worden ze beter onthouden en dat is een voorwaarde voor mond-tot-mondreclame. Ook over een half jaar moet een tevreden gast zich jouw bedrijfsnaam kunnen herinneren. Beeldende namen mogen gerust iets langer zijn, maar over het algemeen worden korte namen het beste onthouden. Ook namen met stijleffecten zijn goed voor het geheugen. Bijvoorbeeld: rijm (Winkel van Sinkel), anagrammen (Lemons & Melons), beginrijm (Bagels & Beans), een getal in de naam (De 7 Hoedjes) of een klanknabootsing (Meow). Je kunt ook meeliften op bekende uitdrukkingen, bijvoorbeeld: De Mussen v/h Dak of ’t Heel Paard Half. In Hoe noem ik mijn tent? vind je nog tientallen andere mogelijkheden.

7 Zeg met je naam waar je voor staat

Je kunt met je naam ook vertellen waar je voor staat. Waar zijn je klanten naar op zoek? (bijvoorbeeld: nieuwe smaken, kwaliteit, gezelligheid); hoe ga je dat realiseren? (bijv.: creativiteit, vlotte bediening, warme ambiance); en wat vind je zelf belangrijk? (bijv. vriendelijkheid, genieten)? Probeer een naam te vinden die dit op een indirecte manier vertelt. Gezelligheid kun je bijvoorbeeld suggereren met een naam waarin je je voornaam verwerkt (Thea’s theehuis). Creativiteit laat je zien met een naam die een beetje buiten de normale route ligt (lunchroom Kamtsjatka, Het Wapen van Wilma, Pepers & Lepels).

8 Een goede bedrijfsnaam is ook een kapstok

Je bedrijfsnaam is een marketingmiddel. Met een kleurrijke of beeldende naam kun je gemakkelijk een reclamecampagne of actie bedenken. Dat gaat moelijker met een abstracte naam of een algemene naam als Broodjes & Co. of Sandwichland.

9 Stel vragen aan je kandidaat-namen

Probeer tot een lijst van enkele tientallen namen te komen. Breng deze lijst vervolgens stap voor stap terug door bij elke naam vragen te stellen. Is hij beschikbaar? Klinkt hij goed? Bekt hij goed? Zegt hij iets over je zaak? Is hij duidelijk? Valt hij op tussen de buren en directe concurrenten? Is hij goed te onthouden (kort, beeldend, etc.)? Kun je er een reclamecampagne of actie mee bedenken?

10 Visualiseer je top 3

Door namen tegen elkaar af te wegen hou je uiteindelijk 2-3 namen over waartussen het moeilijk kiezen is. Plaats deze namen met een fotobewerkingsprogramma op een foto van je pand en op een menukaart. Zo kun je je beter voorstellen hoe de naam in de praktijk zal werken. Vraag eventueel aan vrienden of onbekenden welk type zaak ze zich bij de naam voorstellen. Hak dan de knoop door.

Hoe noem ik mijn tent? (prijs: € 14,00) is ondermeer verkrijgbaar bij Bol.com en www.hoenoemik.nl.

LU2019

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: