De perfecte naam voor een lunchroom

20 september 2016 | Thijs Jacobs

Onlangs verscheen het boek ‘Hoe noem ik mijn tent?, gids voor het vinden van een bedrijfsnaam in de horeca’. Auteur Wouter van der Land geeft de lezers van Lunchroom een aantal tips. 

1 Een goede bedrijfsnaam is om verschillende redenen goed

Met een goede bedrijfsnaam vang je meer vliegen in één klap. Een voorbeeld is de naam van de Amerikaanse sandwichketen ’wichcraft. Deze verwijst allereerst naar de specialiteit: (sand)wiches. Ten tweede verwijst hij naar het moederbedrijf, de Craft bar. Ten derde betekent de naam letterlijk ‘hekserij’ en ook dat is veelzeggend: ze beleggen de broodjes op magische wijze met ‘gourmet meals’. En tot slot roept de naam allerlei associaties op, waardoor hij tot de verbeelding spreekt.

2 Controleer de juridische beschikbaarheid

Rechtszaken over een bedrijfs- of merknaam kunnen een grote schadepost opleveren en rechtsbijstandsverkeringen sluiten dit soort zaken vaak uit. Check je beoogde naam dus grondig: Google hem, kijk bij de KvK en bij het Benelux-merkenbureau (www.boip.int). Wil je de grootst mogelijke zekerheid, vraag dan een merkenjurist om advies. En kies een naam die je zelf als merk kunt beschermen.

3 Een exacte domeinnaam is meestal niet belangrijk

Beschikbaarheid van je naam als internetdomein is meestal niet belangrijk. Met een kleine toevoeging (etenbij…, lunchroom…) vind je altijd een praktische domeinnaam die nog vrij is.

4 Varieer op bestaande namen

Een goed beginpunt van je zoektocht naar de perfecte naam is Google Maps. Ga bijvoorbeeld naar Boston, Parijs, Melbourne of Liverpool en varieer op namen die je positief opvallen. Vind je in Johannesburg bijvoorbeeld het Voodoo Lily cafe? Bedenk dan varianten met andere spannende plantennamen. Zo vind je bijvoorbeeld Lobster Claw lounge. Kijk ook naar voorbeelden van bedrijfs- en merknamen buiten de branche. Zoek bijvoorbeeld naar lijsten met parfummerken of tijdschrifttitels. Door hierop te variëren vind je meer suggestieve namen.

5 Laat je inspireren door je locatie

Je locatie en je omgeving zijn een geweldige bron voor namen. Je kunt je zaak bijvoorbeeld vernoemen naar de architect (Dudok), een interieurdetail (De 12 Balcken), een kunstwerk in de buurt (De Koperen Kop) of naar wat je om je heen ziet tijdens het brainstormen voor een naam (De Kat in de Wilg). Of gebruik je straatnaam als uitgangspunt. Probeer in korte tijd zoveel mogelijk variaties te bedenken. Een zaak in de Laurierstraat kun je bijvoorbeeld Laurens & Laura of Lila Laurier noemen en een zaak in de Schoolstraat bijvoorbeeld Spijbelen of Meester Mees.

6 Een naam moet goed te onthouden zijn

Namen zoals hierboven roepen beelden op bij het publiek. Daardoor worden ze beter onthouden en dat is een voorwaarde voor mond-tot-mondreclame. Ook over een half jaar moet een tevreden gast zich jouw bedrijfsnaam kunnen herinneren. Beeldende namen mogen gerust iets langer zijn, maar over het algemeen worden korte namen het beste onthouden. Ook namen met stijleffecten zijn goed voor het geheugen. Bijvoorbeeld: rijm (Winkel van Sinkel), anagrammen (Lemons & Melons), beginrijm (Bagels & Beans), een getal in de naam (De 7 Hoedjes) of een klanknabootsing (Meow). Je kunt ook meeliften op bekende uitdrukkingen, bijvoorbeeld: De Mussen v/h Dak of ’t Heel Paard Half. In Hoe noem ik mijn tent? vind je nog tientallen andere mogelijkheden.

7 Zeg met je naam waar je voor staat

Je kunt met je naam ook vertellen waar je voor staat. Waar zijn je klanten naar op zoek? (bijvoorbeeld: nieuwe smaken, kwaliteit, gezelligheid); hoe ga je dat realiseren? (bijv.: creativiteit, vlotte bediening, warme ambiance); en wat vind je zelf belangrijk? (bijv. vriendelijkheid, genieten)? Probeer een naam te vinden die dit op een indirecte manier vertelt. Gezelligheid kun je bijvoorbeeld suggereren met een naam waarin je je voornaam verwerkt (Thea’s theehuis). Creativiteit laat je zien met een naam die een beetje buiten de normale route ligt (lunchroom Kamtsjatka, Het Wapen van Wilma, Pepers & Lepels).

8 Een goede bedrijfsnaam is ook een kapstok

Je bedrijfsnaam is een marketingmiddel. Met een kleurrijke of beeldende naam kun je gemakkelijk een reclamecampagne of actie bedenken. Dat gaat moelijker met een abstracte naam of een algemene naam als Broodjes & Co. of Sandwichland.

9 Stel vragen aan je kandidaat-namen

Probeer tot een lijst van enkele tientallen namen te komen. Breng deze lijst vervolgens stap voor stap terug door bij elke naam vragen te stellen. Is hij beschikbaar? Klinkt hij goed? Bekt hij goed? Zegt hij iets over je zaak? Is hij duidelijk? Valt hij op tussen de buren en directe concurrenten? Is hij goed te onthouden (kort, beeldend, etc.)? Kun je er een reclamecampagne of actie mee bedenken?

10 Visualiseer je top 3

Door namen tegen elkaar af te wegen hou je uiteindelijk 2-3 namen over waartussen het moeilijk kiezen is. Plaats deze namen met een fotobewerkingsprogramma op een foto van je pand en op een menukaart. Zo kun je je beter voorstellen hoe de naam in de praktijk zal werken. Vraag eventueel aan vrienden of onbekenden welk type zaak ze zich bij de naam voorstellen. Hak dan de knoop door.

Hoe noem ik mijn tent? (prijs: € 14,00) is ondermeer verkrijgbaar bij Bol.com en www.hoenoemik.nl.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Events
Het Amsterdamse Terrassen Festival verhuist naar Rembrandtpark

Na een succesvolle eerste editie van Het Amsterdamse Terrassen Festival vorig jaar in het Oosterpark, strijkt het grootste terras van Amsterdam dit jaar neer in het Rembrandtpark. Diverse Amsterdamse terrassen sluiten hier gezamenlijk het terrasseizoen af. Ook dit jaar is de crème de la cr...

Food Advertorial
GRATIS Aviko Oerfriet proefpakket!

Oerfriet van Aviko smaakt als zelfgemaakt, is heerlijk knapperig en bakt goudbruin. Precies wat je gasten het allerliefst willen. Proef zelf het verschil en vraag een GRATIS proefpakket aan. Ambachtelijke, verse frietjes met de juiste ‘bite’, een goudbruine kleur en een volle aardappe...

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: heb jij het Lekkerste Lunchroombroodje van 2018?

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Dat broodje staat misschien al ergens op de kaart, maar waar? Tot 5 oktober 2018 kunnen medewerkers en eigenaren van dagzaken en lunchrooms in Nederland hun creatie inzenden via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl. De voorwaarden vind je hier: https://www.lunch...

Culinair Fastservice
Fusie De Pizzabakkers en Da Portare Via

De Pizzabakkers (nu 12 vestigingen) en Da Portare Via (nu 9 vestigingen) maken bekend in de loop van dit jaar te fuseren. De bedrijven zijn ervan overtuigd samen sterker te staan. De kernwaarden van beide bedrijven komen nagenoeg overeen, ze staan voor een ambachtelijke houtovenpizza van hoge kwa...

Achtergronden Tech
Kok op vakantie dankzij keukenmanagementsysteem

De kok kan eindelijk weer eens op vakantie. Niet omdat hij de keuken sluit, maar vanwege de vlekkeloze keukenoperatie, mogelijk gemaakt door een systeem dat het keukenmanagement stroomlijnt. De meeste chefs die ermee werken willen niet anders meer, merkt Arjan Mul op. Arjan is dealer van unTill K...

Fonte Frappés: veganistisch, minder suikers en razend populair

Als horeca ondernemer ben je steeds op zoek naar een hogere omzet en rendementmakers. Frappé is zo’n rendementmaker. Profiteer van de bekendheid en populariteit die de Frappuccino van Starbucks door de jaren heen heeft opgebouwd. De Frappuccino is een espresso, ijsklontjes, melk, suiker...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: