De kronieken van wereldgerechten (IV)

16 februari 2013
De kronieken van wereldgerechten (IV)

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel vier: de Boeuf Stroganoff en de Charlotte Russe.

*Boeuf Stroganoff*
In de oorsprong van dit gerecht speelt de Russische Stroganov familie een belangrijke rol. Deze rijke bloedverwanten hadden een dikke vinger in de politieke pap in Rusland. De maaltijd is waarschijnlijk een familierecept geweest. In de meeste bronnen duikt de naam van graaf Pavel Alexandrovich Stroganov (1772-1817) op. De edelman was een fijnproever en liefhebber van feestjes. De schotel kwam ter attentie van de gasten tijdens een van zijn feestjes, en werd op deze manier bekend. Volgens een andere geschiedenis kwam graaf Alexander Sergeyevich Stroganov (1733-1811) een keer onverwacht aan bij zijn jachtverblijf. De aanwezige chef moest in alle haast een maaltijd improviseren met de aanwezige voorraad, wat uiteindelijk Boeuf Stroganoff werd. Welke Stroganov de naamgever is van de schotel, is niet helemaal duidelijk. Het recept verscheen in ieder geval in 1861 voor het eerst in het klassieke kookboek ‘Een geschenk voor de Jonge Huisvrouw’ van Russin Elena Ivanovna Molokhovets, onder de naam "Rund à la Stroganoff":http://recipes.wikia.com/wiki/Elena_Molokhovets%27_Beef_Strogonoff, met mosterd.

*Charlotte Russe*
De Franse chef Marie-Antoine Carême maakte in 1802 een variant op de Charlotte. Dit dessert werd voorheen gevuld met fruit. De kok gebruikte voor zijn variatie een vulling van custard. Hij noemde het Charlotte à la Parisienne. Dit was een eerbetoon aan prinses Charlotte. Zij was een dochter van George IV, de zoon van koning George III en later zelf vorst van Engeland. De prins viel in als regent voor zijn vader, omdat deze geveld was door een ziekte. Hij huurde Carême in om voor de familie te koken. De kok had een hekel aan het klimaat van Engeland en zijn bewoners, maar was dol op de jonge prinses. Om haar te verwennen maakte hij constant speciale desserts. Later werkte Carême voor de Russische tsaar Alexander I. Prinses Charlotte kwam in deze tijd te overlijden. De kok hernoemde zijn gerecht Charlotte Russe, om haar en de tsaar te eren.

~Marijn Brok~

Overig nieuws