De kracht van de pannenkoek

4 mei 2015
De kracht van de pannenkoek

De pannenkoek is al jaren een van de favoriete gerechten onder lunchroomgasten. Ook voor jou als lunchroomhouder is het
een topper, want je kunt er een flinke marge op halen. Welke variaties zijn er van de pannenkoek? En hoe heet deze lekkernij over onze landsgrenzen? We zoeken het voor je uit!

*Geschiedenis*
Vroeger werd een pannenkoek van half boekweitmeel en half bloem gebakken, tegenwoordig wordt veelal bloem gebruikt. Gasten kiezen vaak voor een pannenkoek met zoet beleg als suiker of stroop. Vooral mannelijke lunchroombezoekers kiezen eerder voor een hartige variant, zoals een pannenkoek met salami of champignons. Zo’n pannenkoek wordt ook wel een panza genoemd, een samentrekking van het woord pannenkoek en pizza.

*Variaties*
Behalve de ‘standaardpannenkoek’, zijn er veel variaties. Zo zijn in Nederland de, van oorsprong Franse, poffertjes populair. Deze kleine pannenkoekjes zijn zoeter en dikker omdat ze rijzen. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden namelijk omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is. Daardoor zijn ze van binnen nog wat zachter en worden ze mooi rond. Een hele dunne pannenkoek wordt ook wel een flensje genoemd en ‘drie-in-de-pan’ zijn kleine, dikke pannenkoekjes met rozijnen.

*Pannenkoeken in het buitenland*
Buiten Nederland zijn pannenkoeken ook erg populair, al hebben ze dan wel vaak een andere vorm. Blini's zijn bijvoorbeeld Russische boekweitpannenkoekjes, die met een hartige vulling (zoals kaviaar) worden gegeten. In Duitsland zijn Pfannkuchen ook wel bekend als Palatschinken. Ze zijn dunner en fijner dan de gangbare pannenkoeken en worden in Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, in Slowakije en op de Balkan zowel hartig als zoet gevuld gegeten.

Overig nieuws