De dag van Henk Smit

Auteur: Redactie
11 januari 2001
De dag van Henk Smit

Lunchroom Driekant, in 1997 gevestigd in een fraai rijksmonument in hartje Zutphen, is niet zomaar een lunchroom. De voormalige bakkerij, die op straatniveau 20 en in de middeleeuwse kelder 30 tot 40 zitplaatsen telt, maakt deel uit van Driekant Ambachtscentrum. Dat is een bijzondere locatie waar cliënten met een ‘hulpvraag’ (zoals verstandelijk gehandicapten) via productie, vorming en kunst hun plaats in de samenleving kunnen veroveren. Initiatiefnemer Henk Smit, die 25 jaar ervaring heeft als biologisch bakker, geeft sinds 1997 gestalte aan de grondgedachte van Driekant; samen met zijn echtgenote Marian van Eijk. In hun zaak werken vakbekwame ambachtslieden samen met gehandicapten, zodat het werk voor alle medewerkers een meerwaarde krijgt. In de ambachtelijke bakkerij worden, naast brood- en banketproducten, zoete en hartige lekkernijen bereid voor winkel, lunchcafé en catering.

06:00

‘Als ik opsta doe ik eerst een kwartier tot half uur mijn yogaoefeningen.’

08:00

‘Naar beneden, waar ik, na een bezoekje aan mijn kantoor, een rondje maak door het pand. Eerst de bakkerij, waar de eerste bakker vanaf vijf uur, gevolgd door een leerlingbakker om zes uur, onder meer het ambachtelijk vloerbrood, volkoren-, meergranen- en zuurdesembrood voor winkel en lunchroom maken.’

08:30

‘Beroepskrachten en leerlingen komen binnen. Daar arbeidsritme bij ons van groot belang is, hebben wij als ritueel het slaan op een gong ingevoerd. Een gezamenlijk moment: in de vergaderruimte wordt de lijst met activiteiten voor die dag doorgenomen. Mijn eigen dagindeling begint met het klaarmaken van de kassa: voldoende wisselgeld en dergelijke.’

09.00

‘De winkel en de lunchroom gaan open.’

09.15

‘Voor mijn afspraak buiten de deur ga ik naar een natuurvoedselwinkel. De eigenaar wil dat wij het biologische brood gaan leveren. Over de prijs moet nog onderhandeld worden; ons brood is door de kleinschalige en handmatige productie immers duurder dan industriebrood. Zodra ik terug ben, ga ik - omdat er extra bestellingen zijn - helpen bij de productie.’

11:00

‘Er komt een sollicitante voor de winkel en het lunchcafé.’

11:30

‘Winkel en lunchcafé lopen vol met vaste klanten: ouderen en jongeren die in Zutphen wonen, en bijvoorbeeld voor de rechtbank werken. Als mensen van buiten komen, vooral tijdens schoolvakanties - zij kennen ons van de tv en de bladen - is het extra druk. Het begint met koffiedrinken en gebak. Het appel-hazelnootgebak en de sinaasappelkwark die zonder suiker toch smakelijk en minder zoet is, worden zeer gewaardeerd. Bezoekers zijn verbaasd over onze “echte koffie verkeerd”: wij serveren de melk in het kopje, en de koffie erbij. Populair is ons zelf ontwikkelde Tibetaanse gerstebrood (zonder gist, zonder desem). Twee leerlingen bedienen de lunchroom. Zij leren in kleine stapjes de kneepjes van het vak. Wanneer het te hectisch wordt, springen mijn vrouw en ik bij.’

14:00

‘Werkoverleg met het kader.’

15:30

‘Begeleidingsgesprekken met leerlingen. Telefoontjes beantwoorden, lijstje met activiteiten uitwerken.’

17:00

‘De lunchroom sluit.’

18:00

‘De winkel gaat dicht. Ik zorg voor de kassacontrole.’

18:30

‘Eten met mijn vrouw en onze drie kinderen.’

20:00

‘Ik ga naar beneden om nog wat te werken.’

23:00

‘Naar bed. Morgen is het weer een drukke dag.’

LU20JAAR LU20JAAR2001

Overig nieuws