De dag van Hans Bernaards

Auteur: Redactie
1 september 2000
De dag van Hans Bernaards

Boulangerie de France, zo heet de in hartje Rotterdam - aan de Lijnbaan - gevestigde  lunchroom in boekhandel Donner (de met vier verdiepingen en acht niveaus grootste boekhandel van Europa). Eigenaar Hans Bernaards heeft - na een horecaopleiding - gewerkt in bakkerijen en als kok in de zeevaart. Ook na een ‘galvanisch’ uitstapje is zijn hart voor de horeca blijven kloppen. Sinds 1996 voert Bernaards de scepter over de 85 m2 grote lunchroom die hij overnam van de vorige eigenaar. De Boulangerie, zijn eerste zaak, wordt draaiende gehouden door twee vaste krachten en zes studenten, terwijl echtgenote Yvonne zich ontfermt over de administratie. Bezoekers van Boulangerie de France onderscheiden zich doorgaans van andere lunchgangers: zij nemen de tijd. Eén tot anderhalf uur rustig genieten van de vele lekkernijen in de Boulangerie is geen uitzondering.

07.00               

Douchen en aankleden. De deur uit. Eerst wat vlaaien ophalen bij Vlaaierie ‘Jennie’s Vlaaien’ in Krimpen a/d IJssel. Die verzorgt de rechtstreekse import uit Limburg.

08.00              

Aankomst op de Lijnbaan. Meteen de keuken in. Die is best  klein. Er staat een oventje in; dat is alles. Als we straks na de verbouwing een grotere ruimte krijgen, van 85 m2 naar 200 m2,  kunnen we meer doen. Alles klaarzetten en voorbereidingen treffen. Broodjes bakken en groenten snijden.

09.30              

Er loopt nog geen publiek in de zaak; even een vochtig doekje halen over het meubilair: 52 stoelen en 13 tafels. Dan een lekker bakje koffie drinken.

10.00              

De eerste klanten - 60 procent is vaste klant - komen binnen terwijl ik in de keuken de broodjes klaarmaak Het wordt  steeds drukker. Nu we zondag open zijn, merk ik dat het doordeweeks rustiger is geworden. Normaal zitten wij op vrijdag, zaterdag en zondag helemaal vol. Dan is het een groot continu bedrijf.

12.00              

Het is nu heel erg vol. De mensen kunnen kiezen uit acht soorten brood, zes soorten salades, achttien soorten beleg, zeven soorten tosti’s en zes soepen. De omvang van de keuken staat niet meer toe. Straks kan ik de kaart uitbreiden met bijvoorbeeld een uitsmijter, een pasta. Het is wel druk, maar toch is het ontspannen werken. Klanten drinken naast de gangbare koffiesoorten, zoals cappuccino, allerlei exotische koffiesoorten. Dagelijks worden er zo’n driehonderd koppen koffie geschonken. Het Broodje van de maand - Italiaans broodje met mozzarella, verse rode tomaten, oregano en pestosaus - is een enorm succes. Dat  laat ik voorlopig  maar zo staan.

16.00              

Zo langzaam maar zeker stappen de gasten over van broodjes op vlaaien, en op de appeltaart van Dudok, een begrip in Rotterdam. Ik heb in de zomer drie soorten en in de winter negen verschillende vlaaien. Daarbij kunnen onze gasten kiezen uit 85 soorten thee.

17.00             

De keuken gaat dicht. Mensen kunnen nog wat drinken. De werkplek wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd. Alles gaat de koeling in.

18.00              

De zaak is dicht. Naar huis in Krimpen a/d IJssel. Ik ga koken voor mijn vrouw. Zij heeft een zelfstandig administratiekantoor en komt later thuis. Na het eten een lekker bakje koffie.

00.00              

Naar bed. Gelukkig ben ik een goede slaper.

 

LU20JAAR LU20JAAR2000

Overig nieuws