Column Pieter Punter: De magnetron

9 oktober 2003 | Pieter Punter

Gedurende vele eeuwen is er weinig tot niets veranderd in de manier waarop wij ons voedsel bereiden. Ik denk dat de ijzeren of stenen pot de belangrijkste innovatie in de afgelopen millennia is geweest. In de 16e en 17e eeuw ontstond de klassieke keuken. Deze kon zich ontwikkelen dankzij de beschikbaarheid van goedkope en regelbare hittebronnen die zich op een voor de kok comfortabele hoogte bevonden. Dankzij het fornuis werd het mogelijk om verschillende gerechten tegelijkertijd te bereiden en om de temperatuur goed te controleren. Zonder dit laatste zou de techniek van het binden van soepen en sauzen zich niet hebben kunnen ontwikkelen. Ondanks diverse ontwikkelingen is het principe nog altijd hetzelfde als 20.000 jaar geleden.

De in 1947 geboren magnetron is waarschijnlijk een van de grootste innovaties op het gebied van koken, omdat voedsel op een fundamenteel andere manier wordt verhit.

Het apparaat brengt de watermoleculen in het voedsel door middel van microgolven in beweging, waardoor warmte ontstaat. Het voedsel wordt dus eigenlijk warm en gaar omdat het in het voedsel aanwezige water gaat koken. Daarom werkt de magnetron alleen maar voor producten die voldoende water bevatten.

De eerste magnetrons voor huishoudelijk gebruik kwamen eind jaren zestig op de markt. Ondanks de hoge verwachtingen bleek de magnetron niet echt aan te slaan.

Het verkeerde gebruik van de magnetron is zeker debet aan zijn slechte imago (saucijzenbroodjes of croissants kunnen en mogen niet worden verwarmd in de magnetron). Omdat de magnetron werkt via verhitting van water is hij ongeschikt om krokante korstjes te maken of te frituren. Het belangrijkste voordeel van de magnetron is snelheid. Er kan snel iets mee worden opgewarmd (kliekjes, maaltijden of soepen). Als kookapparaat is de magnetron bij uitstek geschikt voor het bereiden van groenten en vis. Om die reden zou ik hem dan ook niet kunnen missen.

Deze column is geschreven door Pieter Punter en gepubliceerd in een eerdere uitgave van vakblad Lunchroom.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2019

Heb jij je lekkerste broodje nog niet aangemeld voor dé culinaire wedstrijd voor lunchrooms? Dat kan nog tot 4 oktober 2019. Via deze link meld je je aan. Check de video hieronder voor meer info! ...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent Store in Designer Outlet Roosendaal

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Roosendaal. Na het succes van de pop-up eerder dit jaar kon een blijvende vestiging niet uitblijven in de Designer Outlet van Nederland. Vanaf 21 september 2019 om 10.00 uur kan het winkelend publiek ook terecht bij de Dunkin’ to-go Sto...

Hotelbouwplannen Utrecht
Populaire Utrechtse lunchroom Karibu moet wijken voor herbestemming

LOU Oudenoord, in het Concordiagebouw in Utrecht, krijgt een nieuwe bestemming. Er komen woningen, horeca en een hotel in het in het voormalige pand van de Hogeschool Utrecht. Dit houdt in dat de geliefde lunchroom Karibu een nieuw onderkomen moet zoeken of ophoudt te bestaan. In december moeten ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: