Bistro vs. brasserie: wat is het verschil?

2 november 2015 |
Bistro vs. brasserie: wat is het verschil?<

Van kikkerbilletjes en stoofvlees in de bistro tot kreeftensoep en eendenborstfilet in de brasserie: lekker eten kunnen
gasten bij beiden. Hoewel de termen tegenwoordig door elkaar gebruikt worden, zit er van oudsher wel degelijk een verschil tussen de twee eetgelegenheden. Wij vertellen je wat dit verschil is en waar beide termen vandaan komen.

Bistro
Een eetcafé wordt in Frankrijk een bistro genoemd en is een eenvoudige eetgelegenheid die tussen een café en een restaurant in zit. De bistro komt uit Rusland, waar het woord ‘bystrò’ snel betekent. Na de Napoleontische Oorlogen keerden Franse soldaten in 1815 uit Rusland terug en namen het toegankelijke eetconcept mee. In Frankrijk bestonden tot die tijd alleen restaurants voor de rijke burgers, maar de bistroformule was al snel succesvol bij het werkvolk. Pas rond 1960 kwamen de eerste bistro’s naar Nederland.

Brasserie
De brasserie (het Franse woord voor brouwerij) is ontstaan in de negentiende eeuw in een Duitse brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dit soort brouwerijen met café kwamen later ook naar Frankrijk, waar het de naam ‘brasserie’ kreeg. Uiteindelijk openden er ook brasserieën waar geen bier meer werd gebrouwen en ontstond de typische Parijse brasserie: een ruime zaal met hoge ramen en spiegels, waar gasten konden eten en drinken.

Hoge ramen
Het oorspronkelijke verschil tussen een bistro en een brasserie is dan ook dit laatste: brasserieën zouden gevestigd moeten zijn in een pand met hoge ramen. In de traditionele Parijse brasserie Bofinger zie je dit nog terug: met hoge ramen, veel spiegels en wit gedekte tafels ademt alles een brasseriesfeer uit.

Mirte Bouman, foto: www.parisselectbook.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Routing: liever efficiënt of meer contact met je gasten?

De routing in je lunchzaak is van groot belang. Tijdens de piekuren moet je immers iedere gast goed en snel voorzien van hetgeen zij besteld hebben. In veel gevallen gaat het dan ook om koffie: het is één van de bestsellers. Vrijwel geen enkele lunchroom uitgezonderd. We gingen te r...

Advertorial
Probeer nu GRATIS de botermelange van Debic

Roomboter geeft een rijkdom aan uw lunchroom die onmiskenbaar is voor het maken van broodjes waar gasten voor terugkomen. Het nadeel van roomboter is dat het niet direct smeerbaar is uit de koeling. Daarvoor is Debic Smeren & Bakken ontwikkeld: een direct smeerbare melange van roomboter en plant...

Advertorial
3, 2, 1… Stoof!

Oma’s draadjesvlees, dat is waar je elk kind voor wakker kunt maken. En nu we eenmaal volwassen zijn, loopt het water nog steeds in onze mond als we er alleen al aan denken. Anno 2019 zijn stoofgerechten weer helemaal back in business. Smakelijke hachee, Franse Boeuf Bourguignon, Vlaamse stove...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Opening
Papa John's opent twintigste vestiging in Nederland

Papa John’s opende onlangs nog een nieuwe vestiging in Delft, nu is Eindhoven aan de beurt. Op 25 maart gaat op de Kleine Berg 78 in Eindhoven alweer de twintigste vestiging open. Franchisenemer Alex Clemencia en zijn broer Izahir zullen de vestiging feestelijk openen. Alex Clemencia: &ldqu...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: