Bistro vs. brasserie: wat is het verschil?

2 november 2015 |
Bistro vs. brasserie: wat is het verschil?<

Van kikkerbilletjes en stoofvlees in de bistro tot kreeftensoep en eendenborstfilet in de brasserie: lekker eten kunnen
gasten bij beiden. Hoewel de termen tegenwoordig door elkaar gebruikt worden, zit er van oudsher wel degelijk een verschil tussen de twee eetgelegenheden. Wij vertellen je wat dit verschil is en waar beide termen vandaan komen.

Bistro
Een eetcafé wordt in Frankrijk een bistro genoemd en is een eenvoudige eetgelegenheid die tussen een café en een restaurant in zit. De bistro komt uit Rusland, waar het woord ‘bystrò’ snel betekent. Na de Napoleontische Oorlogen keerden Franse soldaten in 1815 uit Rusland terug en namen het toegankelijke eetconcept mee. In Frankrijk bestonden tot die tijd alleen restaurants voor de rijke burgers, maar de bistroformule was al snel succesvol bij het werkvolk. Pas rond 1960 kwamen de eerste bistro’s naar Nederland.

Brasserie
De brasserie (het Franse woord voor brouwerij) is ontstaan in de negentiende eeuw in een Duitse brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dit soort brouwerijen met café kwamen later ook naar Frankrijk, waar het de naam ‘brasserie’ kreeg. Uiteindelijk openden er ook brasserieën waar geen bier meer werd gebrouwen en ontstond de typische Parijse brasserie: een ruime zaal met hoge ramen en spiegels, waar gasten konden eten en drinken.

Hoge ramen
Het oorspronkelijke verschil tussen een bistro en een brasserie is dan ook dit laatste: brasserieën zouden gevestigd moeten zijn in een pand met hoge ramen. In de traditionele Parijse brasserie Bofinger zie je dit nog terug: met hoge ramen, veel spiegels en wit gedekte tafels ademt alles een brasseriesfeer uit.

Mirte Bouman, foto: www.parisselectbook.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: