Bistro vs. brasserie: wat is het verschil?

2 november 2015
Bistro vs. brasserie: wat is het verschil?

Van kikkerbilletjes en stoofvlees in de bistro tot kreeftensoep en eendenborstfilet in de brasserie: lekker eten kunnen
gasten bij beiden. Hoewel de termen tegenwoordig door elkaar gebruikt worden, zit er van oudsher wel degelijk een verschil tussen de twee eetgelegenheden. Wij vertellen je wat dit verschil is en waar beide termen vandaan komen.

*Bistro*
Een eetcafé wordt in Frankrijk een bistro genoemd en is een eenvoudige eetgelegenheid die tussen een café en een restaurant in zit. De bistro komt uit Rusland, waar het woord ‘bystrò’ snel betekent. Na de Napoleontische Oorlogen keerden Franse soldaten in 1815 uit Rusland terug en namen het toegankelijke eetconcept mee. In Frankrijk bestonden tot die tijd alleen restaurants voor de rijke burgers, maar de bistroformule was al snel succesvol bij het werkvolk. Pas rond 1960 kwamen de eerste bistro’s naar Nederland.

*Brasserie*
De brasserie (het Franse woord voor brouwerij) is ontstaan in de negentiende eeuw in een Duitse brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dit soort brouwerijen met café kwamen later ook naar Frankrijk, waar het de naam ‘brasserie’ kreeg. Uiteindelijk openden er ook brasserieën waar geen bier meer werd gebrouwen en ontstond de typische Parijse brasserie: een ruime zaal met hoge ramen en spiegels, waar gasten konden eten en drinken.

*Hoge ramen*
Het oorspronkelijke verschil tussen een bistro en een brasserie is dan ook dit laatste: brasserieën zouden gevestigd moeten zijn in een pand met hoge ramen. In de traditionele Parijse brasserie Bofinger zie je dit nog terug: met hoge ramen, veel spiegels en wit gedekte tafels ademt alles een brasseriesfeer uit.

~Mirte Bouman, foto: www.parisselectbook.com~

Overig nieuws