Bistro vs. brasserie: wat is het verschil?

2 november 2015 |
Bistro vs. brasserie: wat is het verschil?<

Van kikkerbilletjes en stoofvlees in de bistro tot kreeftensoep en eendenborstfilet in de brasserie: lekker eten kunnen
gasten bij beiden. Hoewel de termen tegenwoordig door elkaar gebruikt worden, zit er van oudsher wel degelijk een verschil tussen de twee eetgelegenheden. Wij vertellen je wat dit verschil is en waar beide termen vandaan komen.

Bistro
Een eetcafé wordt in Frankrijk een bistro genoemd en is een eenvoudige eetgelegenheid die tussen een café en een restaurant in zit. De bistro komt uit Rusland, waar het woord ‘bystrò’ snel betekent. Na de Napoleontische Oorlogen keerden Franse soldaten in 1815 uit Rusland terug en namen het toegankelijke eetconcept mee. In Frankrijk bestonden tot die tijd alleen restaurants voor de rijke burgers, maar de bistroformule was al snel succesvol bij het werkvolk. Pas rond 1960 kwamen de eerste bistro’s naar Nederland.

Brasserie
De brasserie (het Franse woord voor brouwerij) is ontstaan in de negentiende eeuw in een Duitse brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dit soort brouwerijen met café kwamen later ook naar Frankrijk, waar het de naam ‘brasserie’ kreeg. Uiteindelijk openden er ook brasserieën waar geen bier meer werd gebrouwen en ontstond de typische Parijse brasserie: een ruime zaal met hoge ramen en spiegels, waar gasten konden eten en drinken.

Hoge ramen
Het oorspronkelijke verschil tussen een bistro en een brasserie is dan ook dit laatste: brasserieën zouden gevestigd moeten zijn in een pand met hoge ramen. In de traditionele Parijse brasserie Bofinger zie je dit nog terug: met hoge ramen, veel spiegels en wit gedekte tafels ademt alles een brasseriesfeer uit.

Mirte Bouman, foto: www.parisselectbook.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Moet horecapersoneel plastic gezichtsmaskers gaan dragen?

Vanaf zondagavond 18.00 uur zijn in nog eens acht regio's strengere maatregelen van kracht gegaan in de horeca. Een bekende maatregel is de inloop van gasten die om middernacht stopt, waarna de horcazaak om 01.00 uur gesloten dient te zijn. De vrees voor een nieuwe lockdown is groot bij de horec...

Nice 'n Easy
Gebruik van convenience is vaak afhankelijk van je volume

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: