Vegetarisch tafelen belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde

20 juni 2016 | Thijs Jacobs

Op vrijdag 15 juli organiseren de Vegetariërsbond en Tivall de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein in Amsterdam. De tafel wordt ook dit jaar weer iets groter, er worden meer dan 1900 gasten verwacht. Hiermee is de Langste Vegetarische Tafel niet alleen een officieus wereldrecord, maar ook het grootste culinaire vegetarische evenement van Nederland. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond: “De Langste Vegetarische Tafel wordt elk jaar weer lekkerder en dat in een geweldige ambiance. Het is ook nog heel laagdrempelig: iedereen kan gratis aanschuiven aan de gezellige lange tafels.” Dit jaar heeft het evenement als thema klimaatverandering. Bij de oplossingen om dit probleem te verkleinen, wordt vegetarisch eten vaak over het hoofd gezien, dit terwijl de vee-industrie zorgt voor minimaal 14,5% van de CO2 uitstoot.

Vegetariërs, flexitariërs en klimatariërs

Om de gewenste verlaging van broeikasgassen te behalen, die nodig is om de doelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs te halen, moet de vleesconsumptie omlaag. Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die daar aan bijdragen, zoals vegetariërs en flexitariërs. Vorig jaar kwam daar de klimatariër bij, een begrip dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Een klimatariër kiest bewust voor klimaatvriendelijk eten. Een belangrijk onderdeel daarvan is geen, of minder en ander vlees eten. Naast voor biologisch, lokaal en seizoensgebonden producten kiezen, en uiteraard voedselverspilling tegengaan. Een maaltijd zonder vlees is verstandig in alle opzichten, maar vooral ook lekker. En dat proef je als je aanschuift op het Museumplein op vrijdag 15 juli. “Vegetarisch eten draagt bij aan een beter klimaat. Wat we eten heeft absoluut effect op de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Het klimaatprobleem is alleen op te lossen als we ook vaker vegetarisch eten", aldus Floris de Graad.

6000 balletjes en een paar honderd kilo groente

Iedereen mag aanschuiven, overtuigde vegetariërs, klimatariërs, mensen die gewoon benieuwd zijn naar hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Ook veganisten kunnen dit jaar mee-eten, want deze keer is de maaltijd volledig plantaardig. Dankzij partner Tivall, chef-kok Erik Wilschut van Vekologisch en tientallen vrijwilligers belooft het weer een succes te worden. Vanaf ongeveer 18.00 uur wordt er opgeschept. Dit keer staat er een mediterrane maaltijd op tafel met pasta en pesto, een zomerse groenteschotel, salades en 6000 bijzondere falafelballetjes van Tivall.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: