Vegetarisch tafelen belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde

Auteur: Thijs Jacobs
20 juni 2016
Vegetarisch tafelen belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde

Op vrijdag 15 juli organiseren de Vegetariërsbond en Tivall de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein in Amsterdam. De tafel wordt ook dit jaar weer iets groter, er worden meer dan 1900 gasten verwacht. Hiermee is de Langste Vegetarische Tafel niet alleen een officieus wereldrecord, maar ook het grootste culinaire vegetarische evenement van Nederland. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond: “De Langste Vegetarische Tafel wordt elk jaar weer lekkerder en dat in een geweldige ambiance. Het is ook nog heel laagdrempelig: iedereen kan gratis aanschuiven aan de gezellige lange tafels.” Dit jaar heeft het evenement als thema klimaatverandering. Bij de oplossingen om dit probleem te verkleinen, wordt vegetarisch eten vaak over het hoofd gezien, dit terwijl de vee-industrie zorgt voor minimaal 14,5% van de CO2 uitstoot.

Vegetariërs, flexitariërs en klimatariërs

Om de gewenste verlaging van broeikasgassen te behalen, die nodig is om de doelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs te halen, moet de vleesconsumptie omlaag. Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die daar aan bijdragen, zoals vegetariërs en flexitariërs. Vorig jaar kwam daar de klimatariër bij, een begrip dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Een klimatariër kiest bewust voor klimaatvriendelijk eten. Een belangrijk onderdeel daarvan is geen, of minder en ander vlees eten. Naast voor biologisch, lokaal en seizoensgebonden producten kiezen, en uiteraard voedselverspilling tegengaan. Een maaltijd zonder vlees is verstandig in alle opzichten, maar vooral ook lekker. En dat proef je als je aanschuift op het Museumplein op vrijdag 15 juli. “Vegetarisch eten draagt bij aan een beter klimaat. Wat we eten heeft absoluut effect op de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Het klimaatprobleem is alleen op te lossen als we ook vaker vegetarisch eten", aldus Floris de Graad.

6000 balletjes en een paar honderd kilo groente

Iedereen mag aanschuiven, overtuigde vegetariërs, klimatariërs, mensen die gewoon benieuwd zijn naar hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Ook veganisten kunnen dit jaar mee-eten, want deze keer is de maaltijd volledig plantaardig. Dankzij partner Tivall, chef-kok Erik Wilschut van Vekologisch en tientallen vrijwilligers belooft het weer een succes te worden. Vanaf ongeveer 18.00 uur wordt er opgeschept. Dit keer staat er een mediterrane maaltijd op tafel met pasta en pesto, een zomerse groenteschotel, salades en 6000 bijzondere falafelballetjes van Tivall.

Overig nieuws