Vegetarisch tafelen belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde

20 juni 2016 | Thijs Jacobs

Op vrijdag 15 juli organiseren de Vegetariërsbond en Tivall de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein in Amsterdam. De tafel wordt ook dit jaar weer iets groter, er worden meer dan 1900 gasten verwacht. Hiermee is de Langste Vegetarische Tafel niet alleen een officieus wereldrecord, maar ook het grootste culinaire vegetarische evenement van Nederland. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond: “De Langste Vegetarische Tafel wordt elk jaar weer lekkerder en dat in een geweldige ambiance. Het is ook nog heel laagdrempelig: iedereen kan gratis aanschuiven aan de gezellige lange tafels.” Dit jaar heeft het evenement als thema klimaatverandering. Bij de oplossingen om dit probleem te verkleinen, wordt vegetarisch eten vaak over het hoofd gezien, dit terwijl de vee-industrie zorgt voor minimaal 14,5% van de CO2 uitstoot.

Vegetariërs, flexitariërs en klimatariërs

Om de gewenste verlaging van broeikasgassen te behalen, die nodig is om de doelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs te halen, moet de vleesconsumptie omlaag. Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die daar aan bijdragen, zoals vegetariërs en flexitariërs. Vorig jaar kwam daar de klimatariër bij, een begrip dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Een klimatariër kiest bewust voor klimaatvriendelijk eten. Een belangrijk onderdeel daarvan is geen, of minder en ander vlees eten. Naast voor biologisch, lokaal en seizoensgebonden producten kiezen, en uiteraard voedselverspilling tegengaan. Een maaltijd zonder vlees is verstandig in alle opzichten, maar vooral ook lekker. En dat proef je als je aanschuift op het Museumplein op vrijdag 15 juli. “Vegetarisch eten draagt bij aan een beter klimaat. Wat we eten heeft absoluut effect op de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Het klimaatprobleem is alleen op te lossen als we ook vaker vegetarisch eten", aldus Floris de Graad.

6000 balletjes en een paar honderd kilo groente

Iedereen mag aanschuiven, overtuigde vegetariërs, klimatariërs, mensen die gewoon benieuwd zijn naar hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Ook veganisten kunnen dit jaar mee-eten, want deze keer is de maaltijd volledig plantaardig. Dankzij partner Tivall, chef-kok Erik Wilschut van Vekologisch en tientallen vrijwilligers belooft het weer een succes te worden. Vanaf ongeveer 18.00 uur wordt er opgeschept. Dit keer staat er een mediterrane maaltijd op tafel met pasta en pesto, een zomerse groenteschotel, salades en 6000 bijzondere falafelballetjes van Tivall.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Achtergronden Culinair
Hier kun je dineren in een boomhut

Op het landgoed van hotel Kapellerput in Heeze staat sinds 2010 een luxe boomhut voor bruiloften en bijeenkomsten. Om het 10-jarig bestaan van de KABAN te vieren is deze zomer het terras van de boomhut omgetoverd tot een unieke dinerlocatie op 6 meter hoogte. “De KABAN Experience is een bij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: