Prinsjesdag: Waar moet Den Haag mee komen om de horeca draaiende te houden?  

Auteur: Redactie
Economie 12 september 2022
Prinsjesdag: Waar moet Den Haag mee komen om de horeca draaiende te houden?  

Prinsjesdag kan dit jaar een spannende dag zijn voor horecaondernemers. Door onder andere torenhoge inflatie, lage koopkracht, personeelstekort en corona dat nog steeds ronddwaalt, leven we in onzekere tijden. Waar moet dit jaar Den Haag mee komen op de derde dinsdag van september volgens personen uit de horeca?

Inge van der Westen is eigenaresse van lunchroom Van Alles Wat in Almkerk:

“Het is vreselijk wat er gebeurt. Zeker nu kosten als gas, elektra en inkopen toenemen. We hebben er nu nog geen problemen door, maar wat gebeurt er op de lange termijn? Wat gaat de consument doen? Als mensen privé minder te besteden hebben en minder vaak gebruik maken van horecagelegenheden, vraag ik me af of de zaak kan blijven draaien.

Ik hoop op een tegemoetkoming voor de energieprijs, maar je kan niet verwachten dat Den Haag iets aan de inkoopprijzen doet.

Ik heb twee zaken, in de coronaperiode vorig jaar juni ben ik ook een brasserie gestart. Meer tijd om de belastingen terug te betalen zou fijn zijn. Tot slot is meer stabiliteit ook welkom, de laatste jaren zijn erg onrustig.”

Dirk Beljaarts is algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland:

“Wat we weten is dat het koopkrachtpakket een regelrechte aanslag is op het mkb. Een aantal zaken die daarvan bekend zijn, is om in één klap het minimumloon (WML) te verhogen met 10 procent. Dat is een ongekende tegenslag voor horecaondernemers. Het kabinet had eerst nog aangekondigd om dat gefaseerd in drie stappen te doen. Er komt wel meer koopkracht voor werknemers, maar dat wordt voor een groot deel betaald door werkgevers.

Met een hogere winstbelasting (vpb) in de eerste schijf en hogere belastingen in Box 2 gaan directeur-grootaandeelhouders er ook nog eens op achteruit. Overall worden ondernemers niet geholpen: er is nog compensatie van energielasten of werkgeverslasten aangekondigd, waar wij wel hard voor lobbyen. We zien overigens in onze lobby wel beweging in de Tweede Kamer om tóch iets te doen, maar dat zijn geen garanties.

Ondernemers willen hun medewerkers soms best tijdelijk meer gaan betalen, maar arbeid is al erg duur in Nederland door de sociale lasten en belastingen. We hebben een paar keer aan minister Van Gennip (van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, red.) voorgesteld om werkgeverslasten te verlagen in crisistijd. Als de ondernemer zijn personeel extra kan en wil betalen, moet dat ook bij hen terechtkomen. Het kabinet moet werkgevers daarom in staat stellen om werknemers een extra vergoeding te geven op een bruto-netto manier. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld 100 euro extra rechtstreeks bij hen terechtkomt, en niet dat de werkgever daar bovenop ook nog eens 80 euro aan het Rijk af moet dragen. Dit hebben wij met MKB-Nederland en VNO-NCW voorgelegd aan het kabinet. Het is een erg makkelijke maatregel, welke morgen in kan gaan, zodat we werknemers in koopkrachtnood nú kunnen helpen. En niet zoals het kabinet heeft laten weten pas in 2023, wanneer de voorgestelde maatregelen in moeten gaan.”

Fernando Jonker is mede-eigenaar van restaurant Fernando’s Alkmaar in de gelijknamige stad:

“Ik hoop dat de regering iets gaat doen aan de energieprijzen, want die zijn gigantisch. De belasting erop kan bijvoorbeeld verlaagd worden. Ik las dat Frankrijk geen torenhoge energieprijzen kent. Ik vraag me af hoe dat kan.

Mensen hebben door corona zoveel gemist, en nemen het ervan. Maar als de koopkracht nog minder wordt, is het de vraag of het zo blijft.

Ook moeten er plannen komen om het personeelstekort aan te pakken, dat is overal merkbaar. De personen die zich hebben laten omscholen naar een ander vakgebied genieten nu van hun vrije weekenden. De horecasector moet aantrekkelijker gemaakt worden om in te werken. Gratis omscholingstrajecten voor beroepen met een tekort kunnen al erg goed helpen. Op die manier is de drempel om bijvoorbeeld kok te worden veel lager. 

Tot slot hoop ik dat er niet opnieuw een lockdown komt. Ik hoor daar mensen om me heen over speculeren. Een plotselinge sluiting is het laatste waar ik op zit te wachten.”

Jan Willem van Miltenburg is eigenaar van Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven:

“Ik denk dat het nodig is om een maximumprijs in te voeren voor gas en elektra. Het zou bij ons heel makkelijk te realiseren zijn, maar of het haalbaar is, is een ander verhaal. In Frankrijk is deze maatregel al van kracht. De overheid moet dan in zijn eigen vlees snijden, waardoor dat niet snel de keuze wordt. Ik vind wel dat Den Haag ook wat van de pijn moet voelen.

De btw op energie is naar 9 procent verlaagd, dat gaan ze waarschijnlijk verlengen. Het zou verder wenselijk zijn als de energiebelasting omlaag gaat. Er moet ook maximaal gestimuleerd worden op verduurzaming. Stel 0 procent btw in voor duurzaamheidsproducten als zonnepanelen en warmtepompen. Dit soort apparatuur is trouwens erg moeilijk leverbaar momenteel.

Verder zijn we wereldkampioen parttime werken. Dat heeft een reden. Als mensen meer werken, krijgen ze soms allerlei toeslagen niet. Dat motiveert niet om meer te gaan werken, omdat je dan net buiten de boot kan vallen waardoor je minder of hetzelfde overhoudt. Meer werken moet meer beloond worden en de toeslagen moeten op een andere manier gerealiseerd worden.

Als de overheid ergens nog kan schakelen, is dat op accijnzen en btw. In Duitsland en België liggen de productprijzen veel lager. In Nederland zijn de inkoopprijzen flink gestegen. Een verlaging van accijnzen en btw zou ook veel helpen om de kosten voor ondernemers in toom te houden.”

Bart Reints Bok is oprichter en eigenaar van Charme Hotels:

“Allereerst hoop ik dat er een koopkrachtverbetering komt voor de consument, onze gasten. De huidige inflatie zullen wij namelijk ook merken in het aantal boekingen, zakelijk en leisure. Verder hoop ik dat ze in Den Haag aan de slag gaan met plafonds voor energieprijzen, zodat de prijzen niet verder oplopen. Er moet echt compensatie komen voor de energieprijzen voor consumenten en bedrijven. Landen om ons heen krijgen dit wel. De prijzen van hotelkamers moeten namelijk omhoog door de huidige energiemarkt en inflatie, maar de consument heeft minder te besteden.

Verder hoop ik eigenlijk dat ze voor de hotel- en restaurantsector met concrete plannen komen indien corona terugkomt, en niet het probleem bij de bedrijven neerleggen. De sectoren laten bepalen hoe om te gaan met corona is geen plan, en zeker niet zonder compensatie.”

Hanny Arens is oprichter en eigenaar van Bedandbreakfast.eu:

“De hoofdmoot op Prinsjesdag gaat over hoe het kabinet de koopkracht kan repareren. De inflatie is erg hevig, waardoor mensen minder te besteden hebben.

Bij Bedandbreakfast.eu krijgen we veel vragen over de verhoging van de energie- en inkoopprijzen. Het kabinet heeft al maatregelen genomen: de btw op energie en de energiebelasting is verlaagd. De btw-verlaging op energie gaan ze volgend jaar intrekken, maar de energiebelasting wordt wel verder verlaagd. Daarmee wil het kabinet de pijn van de prijsverhogingen verzachten. Steeds meer B&B-eigenaren moeten hun energiecontracten vernieuwen en gaan daardoor soms meer dan het dubbele betalen.

We krijgen veel vragen van B&B-eigenaren of ze hun kamerprijzen moeten verhogen. De inkoopkosten worden hoger, maar de koopkracht daalt ook. Het gevolg daarvan is dat er wordt bespaard op luxere zaken en dus ook op overnachtingen. Ik verwacht dat de vraag naar B&B-overnachtingen zal afnemen. Of B&B-eigenaren de prijzen kunnen verhogen, is afhankelijk van de verhouding vraag en aanbod. Wij kunnen ze daarin helaas niet adviseren.

Ik hoop met Prinsjesdag dus met name op compensatie voor de energieprijzen, zodat er maar beperkte kamerprijsverhogingen nodig zijn. Dit zal in de B&B-branche het meeste effect sorteren.”

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste lunchnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrief van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws