Lekker zoet: zuurvlees

3 april 2015
Lekker zoet: zuurvlees

Limburgers hebben veel om trots op te zijn, en vandaag willen we ook de rest van Nederland kennis laten maken met een Limburgse
specialiteit: Zuurvlees. Of op zijn Limburgs: Zoervleisj.

*Hoe komt zuurvlees aan zijn naam?*
De naam heeft betrekking op de bereidingswijze, want het vlees moet van tevoren gemarineerd worden in azijn. Zuurvlees wordt vervaardigd met paardenvlees, en kenmerkt zich door een zoete smaak. Het zuur van de azijn wordt namelijk geheel gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop. Zuurvlees is een heerlijke begeleiding bij friet en wordt vaak gegeten als snack, maar misstaat in geen geval in een kwalitatieve horecazaak. Paardenvlees zorgt voor een herkenbare, authentieke smaak, maar kan vervangen worden door rundvlees. Aan de slag dan maar.

*Ingrediënten*
• 800g stoofvlees (runderrib- of sucadelap;
traditioneel wordt paardenvlees gebruikt)
• 300 ml rode-wijnazijn
• 6 laurierblaadjes
• 6 kruidnagels
• 6 jeneverbessen
• 4 grote uien
• 2 tenen knoflook
• 6 el rinse appelstroop
• 2 plakken ontbijtkoek
• boter om te braden
• zout en versgemalen witte peper
• eventueel honing of bruine suiker

*Bereidingswijze*
1. Kneus de jeneverbessen, maak het vlees schoon en snijd het in stukken van ongeveer 2x2 cm. Meng in een kom met de azijn en voeg laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. Voeg water en azijn toe, zodat het vlees volledig onder staat.
2. Dek de kom af en laat het vlees in de koelkast marineren, minstens één dag, maar het liefst drie dagen.
3. Neem het vlees uit de marinade en laat het in een zeef goed uitlekken. Bewaar de marinade. Dep het vlees droog.
4. Snijd de uien in ringen en hak de knoflook zeer fijn. Braad het vlees in een braadpan met de boter op een hoog vuur, voeg, als het bruin is, de uien toe. Voeg daarna de knoflook toe en laat deze kort meebakken.
5. Draai het vuur vervolgens laag en blus af met de marinade. Meng de appelstroop er goed doorheen en laat dan het vlees gaar stoven (ca. 2 à 3 uur).
6. Neem het vlees weer uit de pan en verwijder de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen.
7. Meng de verkruimelde plakken ontbijtkoek door het kookvocht om dit te binden. Zorg dat de saus niet te dik wordt. Voeg het vlees weer toe en laat nog even goed doorwarmen.
8. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog honing of suiker. De saus hoort smeuïg, kruidig en zoet te zijn.


Overig nieuws