De horeca naar de stembus deel 7: CDA

Auteur: David Bakker
9 maart 2021
De horeca naar de stembus deel 7: CDA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers.

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledig verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de zevende aflevering van deze serie; het CDA. Het CDA wil investeren in een krachtig economisch herstel, in nieuwe banen, kennis en innovatie.

Ondernemerschap

De partij van lijsttrekker Wopke Hoekstra wil met een omvangrijk herstel- en innovatiepakket voor investeringen in de woningbouw, infrastructuur, maatschappelijk vastgoed, digitalisering, innovatie en duurzaamheid de economie uit het slop trekken.

Het Christen-Democratisch Appèl ziet dat ondernemers de ruimte nodig hebben om te ondernemen, groeien en innoveren. De partij vindt dat onnodige regels en ingewikkelde procedures de ondernemers in de weg zitten. Het CDA wil een dienstbare overheid die met ondernemers meedenkt, oplossingen biedt en belemmeringen wegneemt.

De partij van Hoekstra ziet dat toerisme en de gastvrijheidseconomie belangrijke factoren zijn voor de regionale economie van het land. De partij zet na de coronacrisis in op een betere spreiding van binnen- en buitenlands toerisme om de grote concentratie en schadelijke neveneffecten te voorkomen en diverse regio’s te versterken.

Het CDA ziet dat de kleine ondernemer na de lockdown tijdelijk extra zuurstof nodig heeft om op adem te komen. Speciaal voor die groep bepleit het CDA tijdelijke vrijstellingen, innovatieprikkels en verliescompensatie.

De christendemocraten vinden dat het aantal vrouwelijke ondernemers achterblijft bij het aantal mannelijke ondernemers. Het CDA wil vrouwelijk ondernemerschap stimuleren.

Belastingen

Het CDA wil dat belastingen naar draagkracht worden geheven en minder als prikkel worden gebruikt. Bij gelijke inkomens hoort- volgens het CDA- in principe een gelijke belastingdruk. Van een sterke en eerlijke economie vraagt het CDA na de coronacrisis ook meer, in de vorm van een tijdelijk extra toptarief in de inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens.

De politieke partij wil dat de belastingdruk op arbeid minder afhankelijk wordt van de contractvorm waarin het werk wordt verricht. Dat is, volgens het CDA, een herwaardering van het vaste contract ten opzichte van tijdelijke opdrachtovereenkomsten.

Het CDA vergroot de weerbaarheid van bedrijven door de fiscale prikkel om zoveel mogelijk te lenen af te bouwen.

De partij wil slim vergroenen en komt met een pakket fiscale maatregelen voor de vergroening en verduurzaming van de samenleving. Daarnaast verbetert het CDA de milieu-investeringsaftrek en de energieinvesteringsaftrek, die investeringen mogelijk maken om het klimaat te verbeteren.

Als het aan het CDA ligt, krijgt iedere burger en ondernemer een persoonlijk digitaal portaal waarin alle (vooringevulde) aangiften, aanslagen, openstaande schulden en verrekeningen, correspondentie, stukken en beschikkingen worden opgenomen.

Arbeidsmarkt

Het CDA wil een bonus voor het aannemen van een eerste werknemer op een vast contract.

Het CDA pleit voor een herwaardering van de polder met een duidelijke inbreng van de nieuwe spelers op de arbeidsmarkt én van de jongeren.

De christendemocraten willen een herwaardering van het vaste contract als norm voor een duurzame arbeidsrelatie tussen werkgevers en werknemers en de aanpak van constructies rond schijnzelfstandigheid.

De voorkeur voor een vast contract betekent voor het CDA dat er meer zekerheden en minder financiële en fiscale voordelen verbonden worden aan de keuze om een werknemer flexibel in te huren via een uitzendcontract of als zelfstandig ondernemer.

Onderwijs

Het vakmanschap en de technische vaardigheden die jongeren leren op het vmbo en mbo zijn volgens het CDA onmisbaar in deze tijd. Het grote tekort aan stageplaatsen vraagt om gerichte samenwerking van het onderwijs, brancheorganisaties en het mkb.

De partij wil de doorstroming vanuit het mbo naar het associate degree programma op het hbo verruimen. Aandachtspunt voor het mbo is dat het onderwijsaanbod passend is bij de behoefte in de regio, waarbij het opleidingsaanbod goed aansluit bij de vraag.

Samen met de sociale partners en onderwijsinstellingen wil het CDA een plan maken voor de introductie van leerrechten voor de beroepsbevolking. Met deze leerrechten is het mogelijk gedurende de hele loopbaan kennis en vaardigheden op peil te houden en omscholing te krijgen als dat nodig is.

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws