Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca

18 juni 2015
Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca

Als het Kabinet daadwerkelijk het lage btw tarief voor de horeca afschaft, gaan er 35.000 banen in
de horeca verloren. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept op om deze maatregel uit de voorstellen te schrappen. De voorstellen moeten nog behandeld worden in de Tweede Kamer. KHN-voorzitter Toon Naber: "Wat ons betreft prima om te hervormen, maar dan wel met behoud van werkgelegenheid in onze branche. Actie voeren is onvermijdelijk."

*Dagje uit duurder*
KHN pleit met partners in samenwerkingsverband Gastvrij Nederland vurig voor behoud van het lage btw-tarief en lagere lasten op arbeid. KHN-voorzitter Toon Naber: "De prijzen laten stijgen door meer btw in onze branche is funest voor het stimuleren van bestedingen door consumenten. Het betekent simpelweg dat een dagje uit, een borrel, uit eten of een overnachting duurder wordt. Het kabinet verkoopt knollen voor citroenen, want per saldo gaat de consument er financieel niet op vooruit."

*In totaal 55.000 banen verloren*
Gastvrijheidsorganisaties lieten samen onderzoek doen naar de effecten van dit voornemen. Onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER berekende dat afschaffing van het 6% btw-tarief een verlies van 55.000 banen voor de hele sector betekent. Het kabinet houdt vast aan zijn voornemen terwijl ervaring met soortgelijke maatregelen in andere EU-landen laat zien dat de btw-opbrengst meestal tegenvalt, en ook de kosten van sociale zekerheid hoger uitvallen dan verwacht. Naber: “Onbegrijpelijk dat we doorgaan op deze koers terwijl aangetoond is dat het herinvoeren van het verlaagde btw-tarief in die landen juist veel banen opleverde, btw-opbrengsten verbeterden en de kosten van sociale zekerheid lager werden.”

*Minder echte omzet en geen groei*
Bij afschaffing van het 6% btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in. Door een hogere btw stijgt de consumentenprijs, waardoor de feitelijke horecaomzet daalt. Bij gelijke bestedingen van de consument, valt er in de horeca zo’n miljard euro aan omzet weg. De economische koek wordt niet groter. De ruim 1,5 miljard euro lastenverzwaring komt nooit meer een-op-een bij de sector terug via lastenverlichting. De verschillen tussen Nederland en buurlanden worden weer groter. Het risico van omzet die weglekt is in de grensstreek al gebleken bij de accijnsverhogingen.

*Herziening belastingstelsel*
Uitgangspunt van het nieuwe belastingstelsel is: minder lasten en netto meer overhouden. Een belangrijke zet als je de werkgelegenheid voorop stelt. Over hoe je dat precies vorm geeft en waar je het geld via belastingen dan wel vandaan haalt, blijven de politieke meningen verdeeld. Wel lijken alle partijen te beseffen dat het belastingstelsel niet te snel veranderd moet worden. Voordat je aan de btw zit, zouden eerst de lasten op lager betaalde arbeid verlaagd en de toeslagen veranderd moeten worden.

Overig nieuws