Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca

18 juni 2015 |
Belastingplannen kabinet desastreus voor horeca<

Als het Kabinet daadwerkelijk het lage btw tarief voor de horeca afschaft, gaan er 35.000 banen in
de horeca verloren. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept op om deze maatregel uit de voorstellen te schrappen. De voorstellen moeten nog behandeld worden in de Tweede Kamer. KHN-voorzitter Toon Naber: "Wat ons betreft prima om te hervormen, maar dan wel met behoud van werkgelegenheid in onze branche. Actie voeren is onvermijdelijk."

Dagje uit duurder
KHN pleit met partners in samenwerkingsverband Gastvrij Nederland vurig voor behoud van het lage btw-tarief en lagere lasten op arbeid. KHN-voorzitter Toon Naber: "De prijzen laten stijgen door meer btw in onze branche is funest voor het stimuleren van bestedingen door consumenten. Het betekent simpelweg dat een dagje uit, een borrel, uit eten of een overnachting duurder wordt. Het kabinet verkoopt knollen voor citroenen, want per saldo gaat de consument er financieel niet op vooruit."

In totaal 55.000 banen verloren
Gastvrijheidsorganisaties lieten samen onderzoek doen naar de effecten van dit voornemen. Onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER berekende dat afschaffing van het 6% btw-tarief een verlies van 55.000 banen voor de hele sector betekent. Het kabinet houdt vast aan zijn voornemen terwijl ervaring met soortgelijke maatregelen in andere EU-landen laat zien dat de btw-opbrengst meestal tegenvalt, en ook de kosten van sociale zekerheid hoger uitvallen dan verwacht. Naber: “Onbegrijpelijk dat we doorgaan op deze koers terwijl aangetoond is dat het herinvoeren van het verlaagde btw-tarief in die landen juist veel banen opleverde, btw-opbrengsten verbeterden en de kosten van sociale zekerheid lager werden.”

Minder echte omzet en geen groei
Bij afschaffing van het 6% btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in. Door een hogere btw stijgt de consumentenprijs, waardoor de feitelijke horecaomzet daalt. Bij gelijke bestedingen van de consument, valt er in de horeca zo’n miljard euro aan omzet weg. De economische koek wordt niet groter. De ruim 1,5 miljard euro lastenverzwaring komt nooit meer een-op-een bij de sector terug via lastenverlichting. De verschillen tussen Nederland en buurlanden worden weer groter. Het risico van omzet die weglekt is in de grensstreek al gebleken bij de accijnsverhogingen.

Herziening belastingstelsel
Uitgangspunt van het nieuwe belastingstelsel is: minder lasten en netto meer overhouden. Een belangrijke zet als je de werkgelegenheid voorop stelt. Over hoe je dat precies vorm geeft en waar je het geld via belastingen dan wel vandaan haalt, blijven de politieke meningen verdeeld. Wel lijken alle partijen te beseffen dat het belastingstelsel niet te snel veranderd moet worden. Voordat je aan de btw zit, zouden eerst de lasten op lager betaalde arbeid verlaagd en de toeslagen veranderd moeten worden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: