Aantal all-you-can-eat restaurants verdrievoudigd

3 juni 2019 | Thijs Jacobs

Het aantal wereldrestaurants in Nederland is de afgelopen drie jaar bijna verdrievoudigd. We telden er 25 in 2016, 71 in 2019. Als daar de 35 Live-Cooking formules van Van der Valk bij worden opgeteld, zijn er al meer dan 100 van deze 'all you can eat' formules. Dit becijfert Van Spronsen & Partners horeca-advies in de publicatie 'Het Wereldrestaurant in beeld'. 

In een wereldrestaurant kunnen gasten voor een vaste prijs onbeperkt eten van gerechten uit diverse windtreken. Het assortiment op het buffet varieert doorgaans van Hollandse pannenkoeken tot Japanse sushi- en grillspecialiteiten en van Amerikaanse barbecue tot Italiaanse pasta en pizza.

Gemiddelden

Gemiddeld betaalt de gast tussen de 25 euro en 35 euro per persoon. Dranken zijn daar dikwijls niet bij inbegrepen, maar dit verschilt per locatie. De restaurants hebben daarnaast een gemiddelde verkoop vloeroppervlakte van circa 800 m2, met uitschieters van soms meer dan 2.000 m2. In de meeste gevallen bevinden de bedrijven zich aan de rand van een stad, op grote bedrijventerreinen of aan grote doorgaande wegen.

Landelijk ligt de dichtheid op 0,6 wereldrestaurants per 100.000 inwoners. De dichtheid van deze wereldrestaurants ten opzichte van het aantal inwoners is vooral hoog in de noordelijke provincies: na Flevoland en Drenthe vind je in Utrecht, Overijssel en Groningen de meeste all you can eat-zaken. In Noord-Holland zijn er relatief de minste.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: