Themamaand Bier: Met bierpairing de smaakbeleving versterken en de omzet verhogen

Auteur: Juan Kort
Themamaand Bier 14 september 2023
Themamaand Bier: Met bierpairing de smaakbeleving versterken en de omzet verhogen

Bierpairing is een trend die steeds populairder wordt in horecagelegenheden over de hele wereld. Het combineren van bier met de gerechten die op het menu staan, biedt de gasten een verfijnde smaakervaring en vergroot tegelijkertijd de omzet en klantloyaliteit. In dit artikel geven we je een overzicht van hoe je optimaal gebruik maakt van bierpairing, en zo je gasten verrast.

1.       Ken je bieren: begin met een grondig begrip van de bierstijlen die je aanbiedt. Leer de nuances van verschillende biersoorten, zoals ipa's, stouts, witbieren, en meer. Het begrijpen van de smaakprofielen, aroma's en eigenschappen van elk bier is essentieel voor een succesvolle bierpairing.

2.       Analyseer je menu: bestudeer het menu van je horecagelegenheid nauwkeurig. Identificeer de belangrijkste ingrediënten, bereidingswijzen en smaakprofielen van elk gerecht. Dit helpt bij het kiezen van de juiste bierpairings, die de gerechten aanvullen en verbeteren.

3.       Vind het juiste evenwicht: het creëren van een harmonie tussen bier en gerecht is de sleutel tot een geslaagde bierpairing. Zoek naar complementaire smaken die elkaar versterken, of kies voor contrastrijke combinaties die een spannende smaakbeleving bieden. Zorg ervoor dat geen van beide elementen de overhand krijgt.

4.       Creëer een bierpairingmenu: integreer bierpairing in je menu door aanbevelingen op te nemen voor elk gerecht. Laat je klanten zien welke bieren het beste passen bij specifieke maaltijden. Je kunt ook speciale bierpairingmenu's aanbieden die zorgvuldig samengestelde combinaties presenteren.

5.       Train je medewerkers. Zorg ervoor dat ze kennis hebben van de bieren en welke het beste passen bij de gerechten. Dit zorgt voor tevreden gasten en een grotere omzet.

6.       Betrek je gasten door bierproeverijen en evenementen te organiseren. Nodig een brouwer uit om uitleg te geven over de bieren en hoe deze te combineren met gerechten. Dit biedt gasten een leuke en educatieve ervaring en vergroot hun interesse in bierpairing.

7.       Luister naar de feedback van je klanten over de bierpairings op je menu. Vraag naar hun ervaringen en suggesties voor verbeteringen. Dit helpt om het aanbod aan te passen aan de voorkeuren van je doelgroep.

8.       Bied seizoensgebonden bierpairingspecials aan om gasten aan te moedigen nieuwe combinaties te proberen. Pas je bierpairingmenu aan op basis van seizoensproducten en trends. Werk ook samen met lokale brouwerijen voor exclusieve bieren.

Bij het kiezen van bieren voor bepaalde smaken is het belangrijk om te begrijpen welke kenmerken van het bier het beste passen bij de smaken van het gerecht. Hier zijn enkele algemene richtlijnen om bieren te kiezen op basis van specifieke smaken:

Zoete gerechten:

·         Kies voor bieren met een hoog restsuikergehalte, zoals Belgische dubbels, tripels of bockbieren.

·         Bieren met fruitige en moutige tonen, zoals fruitige ipa's, Weizenbieren of amberachtige ales, combineren ook goed.

Zure gerechten:

·         Combineer zure gerechten met bieren met een zuur karakter, zoals Berliner Weisse, Gose of Lambiek.

·         Zure bieren kunnen ook gebruikt worden om het zuur in een gerecht in balans te brengen.

Pittige gerechten:

·         Kies voor bieren met een laag alcoholpercentage en milde hopbitterheid, zoals lichte lagers, ales of witbieren.

·         Gerechten met een pittig karakter kunnen worden verzacht door bieren met een fruitig aroma te schenken.

Bittere gerechten:

·         Combineer bittere gerechten met bieren die een stevige hopbitterheid hebben, zoals ipa's, Pale Ales of Imperial Stouts. De hopbitterheid in het bier versterkt de smaak van bittere gerechten.

Umami-rijke gerechten:

·         Kies voor bieren met een volle en rijke smaak, zoals donkere ales, porters of stouts.

·         Bieren met geroosterde mouttonen passen goed bij umami-rijke gerechten.

Vette gerechten:

·         Combineer vette gerechten met bieren die een hoog koolzuurgehalte hebben, zoals pilsners of koolzuurhoudende Belgische ales.

·         Bieren met een verfrissend karakter brengen balans in een vet gerecht.

Aromatische gerechten:

·         Combineer aromatische gerechten met bieren die complexe aroma's hebben, zoals Belgische tripels, saisons of bieren met kruidige toevoegingen.

·         Bieren met fruitige, kruidige of bloemige aroma's verrijken de smaakervaring.

Belangrijk om te onthouden is dat smaak persoonlijk is en dat er geen strikte regels zijn voor bierpairing. Experimenteer en ontdek welke bier- en gerechtcombinaties het beste werken voor de smaakvoorkeuren van jouw gasten. Het uitvoeren van proeverijen en het verzamelen van feedback van klanten, helpen je om de beste bierpairingopties voor het menu te bepalen. Lunchrooms met veelal broodjes op de kaart kunnen ook profiteren van bierpairing. Dagzaken kunnen een selectie van ambachtelijke en smaakvolle bieren opnemen die goed past bij hun broodjesaanbod. Witbier heeft bijvoorbeeld een licht, verfrissend karakter met tonen van citrus en kruiden, dat goed past bij lichtere broodsoorten zoals witbrood, stokbrood en focaccia. De bierpairingkeuze hangt uiteraard ook af van waarmee het brood belegd is.

Kortom, door het begrijpen van bierstijlen, het analyseren van het menu en het creëren van uitgebalanceerde combinaties, bieden horecaondernemers hun klanten een onvergetelijke smaakervaring. Bierpairing toepassen op het menu en proeverijen en evenementen organiseren voor gasten, vergroten de klantloyaliteit en versterken de reputatie van de horecagelegenheid.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws