Themamaand Bier: Bier wordt (eindelijk) serieus genomen

Auteur: robin bruggeman
Themamaand Bier Bier 26 september 2023
Themamaand Bier: Bier wordt (eindelijk) serieus genomen

In Frankrijk en Italië wordt er vaak een beetje meewarig gekeken wanneer een gast in een restaurant om een biertje vraagt bij het eten en ook in Nederland was het lang zo dat wijn werd gezien als het ultieme drankje voor bij de maaltijd. Wijnbars en restaurants uit het hogere segment hadden vaak niet meer dan een pilsje op de menukaart staan voor degenen die toch niet zo gecharmeerd waren van een glas wijn bij het eten. Inmiddels is er van alles mogelijk wat betreft bier en wordt bier eindelijk serieus genomen.

Sterrenrestaurants De Librije en Bolenius waren jaren geleden de eerste restaurants in het hogere segment die met een biermenu kwamen en inmiddels zijn velen bezig met bier in de gastronomie. Bierarrangementen vallen niet meer uit de toon en er zijn in Nederland steeds meer officieel gecertificeerde biersommeliers die gasten kunnen adviseren over de verschillende soorten en smaken die er in bier te vinden zijn.

Dat bierpairing in toenemende mate van de grond komt is niet zo gek, aangezien er in bier meer verschillende smaken te vinden zijn dan in wijn. Er is veel mogelijk met wijn, die ‘slechts’ één hoofdingrediënt kent. Factoren als druivenrassen, bodemsoorten, klimaat, ligging, de soort gist die is gebruikt en rijping, hebben veel invloed op de smaakbeleving van een wijn. Er zijn immers niet voor niets miljoenen hectaren aan wijngaarden op de wereld die duizenden verschillende wijnen produceren en mensen kunnen hun hele leven wijn bestuderen zonder ooit uitgeleerd te raken.

Ondanks al deze mogelijkheden heeft wijn toch niet zo’n breed spectrum aan smaken als bier. Van heel zoet, koffieachtig of juist heel romig, heel zuur of heel bitter tot zelfs zout of rokerig en alles daar tussenin, alles is mogelijk tijdens het brouwen. Met water, mout, gist en hop zijn het aantal basisingrediënten voor bier ook relatief beperkt maar zelfs door hiermee te variëren zijn er al heel veel verschillende smaken te creëren. Pilsmout geeft al een compleet andere smaak dan donker gebrande mout en de smaak die hop aan een bier kan meegeven varieert van licht, bloemig en fruitig tot intens bitter. Zelfs gist neemt in sommige bierstijlen, denk aan Belgische saisons, meer dan de helft van de smaakbeleving voor zijn rekening.

Naast deze basisingrediënten kunnen met de toevoeging van componenten als fruit, kruiden, specerijen en zelfs koffiebonen een grotere hoeveelheid smaakmoleculen worden gecreëerd dan in wijn te vinden zijn. Ronald van de Streek, van de vandeStreek brouwerij, bracht het twee jaar geleden in gesprek met het Algemeen Dagblad mooi onder woorden: “Wijn wordt op het land gemaakt. Je kunt er als mens weinig aan sturen. Bier wordt echt gemaakt door brouwers, die bedenken hoe het zal smaken.” Al deze verschillende smaken maken bier een ideale partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van een bockbier of een amber of dubbel bij wat zoetere smaken, tot een stevige ipa bij zout of pittig en een quadrupel of Barley Wine bij het dessert.

Een andere reden dat restaurants vaak wat terughoudender zijn wat betreft het koppelen van bier aan een gerecht is de presentatie. Op het feit dat een mooi glas wijn toch wat netter op tafel staat dan een pijpje of een fluitje, hebben ze in België echter een oplossing gevonden. Daar is het namelijk al veel gebruikelijker om speciaalbier vanuit flessen aan tafel uit te schenken en een driekwartliterfles van een bijzonder bier doet qua uitstraling nauwelijks onder voor een fles wijn. Deze stap kan ook in Nederland op veel plekken gemaakt worden en kan ervoor zorgen dat bier een grotere rol gaat spelen als partner van niet alleen een hamburger of een sateetje, maar ook van een sterrengerecht. Hoewel er nog veel te winnen valt, wordt bier op veel plekken inmiddels gezien als een volwaardig alternatief voor wijn.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws