U heeft gezocht op :

21 februari 2019 Duurzaamheid
Nestlé gaat voor 100 procent recyclebare verpakking in 2025

Nestlé heeft vanmiddag, tijdens de Nationale Circulaire Economie Conferentie in Den Haag, samen met meer dan 70 andere bedrijven en milieuorganisaties het ‘Plastic Pact’ ondertekend. Het pact is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ondertekenaars ...

21 februari 2019 trends Duurzaamheid
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met...

20 februari 2019 Opening Koffie & thee Utrecht
Opent 30ml Coffee Roasters straks vierde vestiging in Utrecht?

Vrijdag 22 februari om 14:00 uur start een crowdfunding-actie, waarmee 30ml haar 4e vestiging in Utrecht wil openen. Het is de bedoeling dat de specialty coffee bar medio april haar deuren opent aan de Nachtegaalstraat 61. Al langere tijd loopt barista Michel Tijdgat rond met het idee om een eige...

20 februari 2019 Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

19 februari 2019 Opening Bed&Breakfast
Amersfoortse lunchroomeigenaar gaat B&B openen

Eén van de meest uitgesproken horecaondernemers in Amersfoort, Dirk-Jan Stip van lunchzaak Coffee Corazon, gaat een B&B openen. Volgens hem sluit het huidige hotelaanbod niet aan bij het karakter van de stad. “De binnenstad van Amersfoort is zo leuk en gezellig, zo uniek… Maa...

19 februari 2019 Achtergronden Culinair
IENS verdwijnt en verliest 5000 restaurants

De Nederlandse reserveringswebsite IENS gaat verder onder de internationale merknaam TheFork. Ongeveer de helft van de restaurants verdwijnt daarmee van de website, maar met het oog op de internationale bekendheid van TheFork hoeft dat geen probleem te zijn. IENS was immers een (te) lokaal product. ...

19 februari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Blurring 2.0: goed geregeld?

Consumenten winkelen steeds vaker online en zijn minder vaak in winkelstraten te vinden. Tijdens een dagje uit is het winkelend publiek op zoek naar een 'totaalbeleving' en wordt de keuze voor een horecagelegenheid in toenemende mate bepaald door de sfeer, de beleving en het aanbod. Als hore...

18 februari 2019 Bier Personalia Brouwerijen
Peer Swinkels directievoorzitter Swinkels Family Brewers

Swinkels Family Brewers kondigt vandaag het vertrek aan van Jan-Renier Swinkels, die na ruim twaalf jaar het directievoorzitterschap overdraagt aan zijn neef, Peer Swinkels. Jan-Renier geeft de familiebrouwerij hiermee ruimte voor doorstroming en vernieuwing. Onder zijn leiding is invulling gegev...

18 februari 2019 Personeel Video
Horecazaak maakt soap om personeel te vinden

Goed personeel vinden is binnen de horeca een levensgroot probleem. Restaurant De Drie Koningen in Groede maakte daarom een heuse 'soap'. Het filmpje is op Facebook inmiddels goed bekeken en er is de nodige media-aandacht. Misschien ook voor jouw zaak een leuk idee? ...

18 februari 2019 Achtergronden Tech
E-mailmarketing: gouden marketinginstrument voor de horeca

Geslaagde e-mailmarketingcampagnes vragen om kennis over het samenstellen van goed verzorgde e-mails, het proces eromheen en de mogelijkheden. Hoe je als horecaprofessional hierin succesrijk kunt zijn, leer je in de training die HM Academy aanbiedt op 11 maart aanstaande (in Bunnik, centraal gelegen...

15 februari 2019 Opening Lunchroom
Hudson Bar & Kitchen lanceert lunch & bakery concept in Leiden

De Amerikaanse restaurantketen Hudson Bar & Kitchen, lanceert het lunch & bakery concept Hudson Coffee. De eerste vestiging van Hudson Coffee is geopend aan de nieuwe Beestenmarkt 23 in Leiden, tegenover de Lammermarktgarage en direct naast het 1,5 jaar geleden geopende Hudson restaurant. De...

13 februari 2019 Economie Duurzaamheid Ondernemen
Overheid biedt circulaire ondernemers hulp

Ondernemers die werk maken van een economie zonder afval en vol goede ideeën zitten, krijgen extra hulp bij de uitvoering van hun plannen. Deze hulp moet ervoor zorgen dat circulaire ondernemers sneller doorbreken. Hiervoor slaan de ov...

13 februari 2019 Economie Fastservice
Domino’s ziet groei van 300 procent in lunch bestellingen

Gedreven door een enorme groei in het aantal winkels, het aandeel winkels dat met lunch is geopend en de toenemende vraag naar gemak, ziet Domino’s het percentage lunch ten opzichte van het totaal aantal bestellingen explosief stijgen. In de gelopen vijf jaar realiseert de keten - met inmiddel...

12 februari 2019 Opening
Horecafamilie opent derde restaurant in drie jaar tijd

Almere krijgt er vanaf eind maart een nieuwe ‘Fresh Food’ formule bij. In hartje centrum, aan de Grote Markt, wordt momenteel druk verbouwd om aan Taco Y Mas gestalte te geven. Het is het derde restaurant in drie jaar van de horecafamilie Van Eijsden. Na Finn en Rosita’s, gaat Taco...

12 februari 2019 Opening Restaurant
Jazzmans opent eerste Europese filiaal in Universiteit Utrecht

Op de Universiteit Utrecht huist sinds kort het eerste Europese filiaal van het Amerikaanse grand-café Jazzmans Brew & Bakery, dat op veel universiteiten in de VS een begrip is. Naast het hip-ogende Jazzmans is er ook ruimte voor een zelfbedieningsrestaurant en heel veel zitplekken. De...

11 februari 2019 Columns
Column: waar vind jij handel?

Ook al heb je een geslaagde lunchroom met mooie omzet, er is altijd een moment waarbij de twijfel toeslaat omdat de klandizie even terugloopt. Wellicht omdat er een concurrent zijn deuren opent om de hoek of omdat je even niet oplettend genoeg bent geweest en je service of kwaliteit iets zijn ingeza...

11 februari 2019 Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: ''Ga er nooit vanuit dat de heer betaalt!''

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we het onderwerp ‘omgangsvormen en upselling’. Lastige materie, want je begeeft je op glad ijs, waarbij je etiquette en commercie op een fijne manier ...

11 februari 2019 Food Advertorial
In een handomdraai een heerlijke stoofmaaltijd presenteren

Stoofvlees is lekker en verspreid ook nog eens een heerlijke geur. Je kunt het helemaal zelf maken, maar dit kost tijd. Het geheel komt het best tot zijn recht, wanneer het een aantal uren op het vuur heeft gestaan, dus je moet er flink wat tijd voor uittrekken. Maar tijd is schaars in veel horecage...

7 februari 2019 Interview Longread
Interview: "We zijn ten prooi gevallen aan smaakvervlakking"

Michiel Korthals is filosoof en auteur van het boek ‘Goed eten’ en hoogleraar Filosofie bij de University of Gastronomic Science (Slow Food University) in Pollenzo (Italië). In dit boek behandelt hij de filosofie van voeding (en landbouw). Hij signaleert een structurele vervreemding...

6 februari 2019 Vega
Vegabond opent de eerste ‘plant-based’ deli in Amsterdam West

Op 1 maart aanstaande opent Vegabond haar nieuwe vestiging in Amsterdam Oud-West. De winkel biedt naast een breed aanbod aan plantaardige producten en delicatessen ook een gezellig eetgedeelte waar gasten kunnen genieten van heerlijke gerechten. Deze verse ‘deli- gerechten’ kunnen tevens...

5 februari 2019 Achtergronden
Winnares Heel Holland Bakt wil lunchroom openen

Anna Yilmaz, de winnares van Heel Holland Bakt, wil een eigen lunchroom openen en komt met een eigen bakboek. Dit liet ze aan Omroep MAX weten. Of ze de kwaliteiten bezit om een bedrijfseconomisch sterke horecazaak te runnen, zal later blijken. Eerst moet ze nog even bijkomen van de overwinning. ...

5 februari 2019 Culinair Fastservice
BRAM’S Gourmet Frites introduceert patatje Snert  

Hoe steek je een gewaardeerde oud-Hollandse smaaktraditie in een nieuw jasje? Bij BRAM’S Gourmet Frites doen ze dat deze winter met het frietje ‘Winterse Snert Stoof’. Patatliefhebbers kunnen vanaf nu terecht bij BRAM’S voor dit unieke recept. Deze stoof is geïnspireerd ...

4 februari 2019 Amsterdam Events
Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing

Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae c...

31 januari 2019 Opening Achtergronden
Debuut Horeca breidt portfolio uit met Beers & Barrels

Debuut Horeca neemt vanaf 15 februari 2019 de exploitaties over van Beers & Barrels, een eigentijds en sfeervol bar-restaurant concept waarin bier een belangrijke rol speelt. Deze uitbreiding is de eerste overname in de samenwerking tussen Waterland en Debuut Horeca die afgelopen zomer tot stand...

31 januari 2019 Opening
Moeke breidt uit

Moeke, bar & keuken, is een eigentijds grandcafé met een huiselijke uitstraling. Een ontspannen plek waar je wordt verwend en echt thuiskomt bij Moeke. Inmiddels zijn er 5 Moekes verspreid over het land en worden dit jaar meerdere steden verrijkt met een Moeke, waaronder Ede en Schevening...

31 januari 2019 Opening Lunchroom
Hop & Stork opent zijn derde vestiging in Amsterdam

Hop & Stork komt naar Amsterdam. Het mooiste en lekkerste chocoladeconcept van Nederland opent haar derde, en tevens grootste, vestiging midden in het bruisende centrum van Amsterdam. Hartje Amsterdam Hop & Stork vestigt zich op de hoek van de Raadhuisstraat en Spuistraat, achter het K...

30 januari 2019 Wet- en regelgeving KHN
Ondernemers: Maatregelen tijdelijk werk leveren geen vaste banen op

Medewerkers krijgen niet eerder en vaker een vast contract aangeboden als de plannen van minister Koolmees (SZW) met betrekking tot tijdelijk werk doorgaan. Dat zegt 91 procent van de werkgevers voor wie de inzet van tijdelijke krachten geen keuze is, maar inherent aan de aard van het werk. Bijna...

28 januari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Paracommercie: een doorn in het oog?

Als horecaondernemer ben je misschien wel bekend met het begrip paracommercie. Het gaat hierbij om horeca-activiteiten van bijvoorbeeld sportkantines, schouwburgen en dorpshuizen, die horeca niet als hoofdactiviteit hebben (paracommerciële instellingen). Paracommercie is wellicht voor jou als h...

28 januari 2019 Fastservice Fastfood
Gemak wint van gezondheid: groei fastfoodrestaurants zet door

De afgelopen vijf jaar is het aantal fastfoodrestaurants in Nederland toegenomen van 364 naar 422 restaurants. De stijging bedraagt hiermee 17%, een groei die iets achterblijft bij de ontwikkeling van de totale fastservicesector (19%, vooral door groei van lunchroom- en grillroomaanbod). Vooral in d...

28 januari 2019 Opening Achtergronden
Haagse kerk wordt lunchroom

De Jeruzalemkerk op het Pomonaplein in Den Haag wordt een lunchroom! Aan de zuidkant van de kerk kan men zelfs plaats gaan nemen op een terras, zo lezen we op indebuurt.nl. Ook komen er units voor ambachtslieden, start-ups en kunstenaars, maar ook een koffie- en chocoladezaak, vergaderruimtes en een...

22 januari 2019 Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: ''Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag''

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

22 januari 2019 Duurzaamheid Biologisch
Onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' duurzame producten van start

Op dinsdag 23 januari om 13.15 uur gaat op de Bio-beurs te Zwolle het onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' officieel van start. Het project maakt inzichtelijk wat de prijs is van duurzame voedselproducten voor iedere stap in de keten. Zo draagt het bij aan de transitie van onze voedselproduct...

21 januari 2019 Events Culinair
Line-up bekend van 24 topchefs voor 24H Chefs

24 Topchefs koken op zondag 17 februari 24 uur voor het goede doel. Tijdens dit culinaire event zijn gasten in de gelegenheid om bij hun drie favoriete chefs een bijzonder negen gangen menu te reserveren. Het evenement wordt voor de derde keer georganiseerd door 24/7 Star Events onder leiding van in...

17 januari 2019 Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

15 januari 2019 Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

15 januari 2019 Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

14 januari 2019 Lunch Opening
23-jarige onderneemster Naomi Jansen opent Vital4Skool in Leek

Op maandag 7 januari opende Naomi Jansen in Leek haar gezonde schoolkantine. Ze is slechts 23 jaar en is nu al een eigen zaak begonnen. Naomi koos voor de scholengemeenschap rsg de Borgen om het cateringbedrijf op te zetten. Haar oog viel daarbij op de franchiseformule Vital4Skool. Dat Naomi voor...

14 januari 2019 Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

14 januari 2019 Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

14 januari 2019 Lunchroom Utrecht
Vergunningen voor lichte horeca in Utrechtse woonwijk

In de Kanaalstraat in Utrecht start deze maand een pilot met tijdelijke horecavergunningen, waardoor het voorzieningenniveau voor de buurt verbeterd moet worden, zo lezen we op duic.nl. Ondernemers kunnnen hun horecaplannen indienen. Deze moeten wel een toevoeging zijn op het huidige aanbod in de...

11 januari 2019 Fastservice Fastfood
Eindhoven fastfoodhoofdstad van Nederland

Met een veranderende bevolkingssamenstelling en een groeiend aantal buitenlandse gasten wordt Eindhoven steeds internationaler. Dit leidt tot een groeiende diversiteit aan voorkeuren op het gebied van eten en drinken. Iets waar de stad onvoldoende op inspeelt met een vrij eenzijdig aanbod Food &...

11 januari 2019 Brood Achtergronden
The Tosti Club duikt op in de diepvries met mini- tosti’ s

Een ambachtelijke tosti in miniformaat, gemaakt van biologisch wit brood en? snel en makkelijk te bereiden. Dat is de Mini Tosti van The Tosti Club, die op de Horecava 2019 in het InnovationLAB voor het eerst te proeven was. The Tosti Club betreedt met dit nieuwe product ook de foodservice-markt,...

11 januari 2019 Bezorgen Achtergronden
Maaltijdbezorgers willen veiliger rijden

De leden van de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers zijn zich bewust van de cijfers rondom ongelukken met maaltijdbezorgers. Veilig Verkeer Nederland (VVN) bracht gisteren naar buiten dat bezorgbrommers zes keer vaker schade rijden dan privébrommers. Om de schade te beperken bedacht ...

11 januari 2019 Awards Fastservice
Het lekkerste frietje eet je in Amersfoort

Arn Zuyderduin maakt Het Lekkerste Frietje met topping. Arn won tijdens de Horecava met zijn ‘Comfort frites’ deze nieuwe en prestigeuze vakwedstrijd. Arn is eigenaar van Vlaams Friteshuis Van Gogh in Amersfoort. De vakjury prees het winnende frietje vanwege de eenvoud en de perfecte uit...

11 januari 2019 Events Achtergronden
Meer bezoekers naar Horecava 2019

De hele horecawereld kwam afgelopen dagen samen op de 63ste editie van de Horecava in RAI Amsterdam. De Horecava stond bol van nieuwe initiatieven waaronder het Start-upLAB, de springplank voor 42 nieuwe ondernemers, nieuwe wedstrijden, 250 nieuwe producten & diensten en een nieuwe hal voor Food...

10 januari 2019 Awards Culinair
Juriaan Swanink maakt De Lekkerste Maaltijdsalade

Juriaan Swanink maakt De Lekkerste Maaltijdsalade. Juriaan won tijdens de Horecava met zijn ‘Vis op het droge’ deze vooraanstaande vakwedstrijd. Juriaan werkt bij Vitam Catering in Schijndel. De vakjury prees de winnende maaltijdsalade vanwege de fraaie opmaak, een bijzonder palet aan kl...

10 januari 2019 Awards Culinair
Anouska Hendriks maakt Het Lekkerste Lunchgerecht, Lekker Anders

Anouska Hendriks maakt Het Lekkerste Lunchgerecht, Lekker Anders. Anouska won tijdens de Horecava met haar ‘Varkentje eet appel’ deze vakwedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking. Anouska werkt bij De Zoetelaar – Ipse de Bruggen in Zoetermeer. De vakjury prees het w...

9 januari 2019 Awards
Yoghurt Barn is winnaar van de Foodservice Award 2019

Yoghurt Barn is de eerste 'winkelketen' die de Foodservice Award wint in de nieuwe stijl, zo lezen we op foodclicks.nl. Yoghurt Barn, zelf uitkomend in de categorie koffie & lunchrooms, bleek de overall winnaar met een eindbeoordeling van 8,17. De eindbeoordeling van de foodservicebed...

9 januari 2019 Awards Culinair
HMSHost winnaar ‘Lekkerste Hamburger’ wedstrijd Horecava

Ferlyan Palimbong werkzaam bij HMSHost heeft gisteren op de Horecava de vakwedstrijd Lekkerste Broodje categorie Hamburger gewonnen. Het winnende broodje is vanaf morgen ook verkrijgbaar bij Asian Brasserie Kebaya op Amsterdam Airport Schiphol. Vorig jaar viel Ferlyan Palimbong ook al in de prijz...

8 januari 2019 Awards Brood
Michelle van Bodegom maakt lekkerste lunchgerecht horeca

Michelle maakt Het Lekkerste Lunchgerecht in de categorie Horeca. Ze won tijdens de Horecava met haar ‘Carribbean KEES’ deze vooraanstaande vakwedstrijd. Michelle werkt bij KEES in Poortugaal. De vakjury prees het winnende lunchgerecht met name door de combinatie van sukadelappen en Suri...

8 januari 2019 Economie Ondernemen
Horecaketens winnen terrein in straatbeeld

ABN AMRO verwacht dat de schaalvergroting in de horeca zich de komende jaren voortzet via de uitbreiding van ketens én overnames. Na een recordjaar in 2018 verwacht ABN AMRO dat het aantal overnames van eetzaken in 2019 boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt. Verder breiden kete...

7 januari 2019 Achtergronden
Deliverect winnaar Horecava Innovation Award 2019

Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2019 is Deliverect van de gelijknamige firma uit Gent. Deze slimme tool, gekoppeld aan het eigen kassasysteem, maakt een eind aan het woud van bonnenprinters, tablets en schermen in een horecakeuken van bezorgdiensten als Deliveroo en Thuisbezorgd, di...

7 januari 2019 Personeel KHN
Horecaondernemers liggen wakker van krappe arbeidsmarkt

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) presenteerde vandaag – tijdens de start van de vakbeurs Horecava - de resultaten van een onderzoek onder bijna 1000 horecaondernemers naar hun toekomstverwachtingen voor 2019. Uit de resultaten blijkt dat 72% van de ondernemers in de horeca vertrouwen heeft i...

7 januari 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Alcohol schenken aan meerderjarigen. Dat mag (niet)

Vragen jouw medewerkers bij elke bestelling van een alcoholhoudende drank het legitimatiebewijs van de koper zodat zijn of haar leeftijd kan worden gecontroleerd? Waarschijnlijk niet. Het is ook niet altijd noodzakelijk om een legitimatiebewijs te vragen. Toch is het als werkgever van belang om bewu...

7 januari 2019 Achtergronden KHN
Eerste landelijke open dag voor de horeca op 21 mei 2019

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakte vandaag – tijdens de start van de vakbeurs Horecava – bekend dat zij samen met de Nationale Horecadag de eerste landelijke open dag organiseert voor de horeca. Doel is om er samen voor te zorgen dat zoveel mogelijk horecaondernemers op 21 mei 201...

7 januari 2019 trends Culinair
Trendrapport 2019: de 7 opkomende trends in de restaurantindustrie

Het nieuwe jaar is nog maar net van start en daarom presenteert IENS, het platform voor het zoeken en reserveren van restaurants in Europa en onderdeel van TheFork, in samenwerking met internationaal marktonderzoeksbureau Doxa, The Dining Out Trends Report 2019. Hierin staan de 7 wereldwijd opkomend...

4 januari 2019 Horecava 2019
Horecava 2019: Van kerstboombier tot ‘vegan’ start-ups

De toekomst in de horeca-wereld is te vinden op de 63e editie van de Horecava. Nieuw dit jaar is het Start-upLAB, de springplank voor nieuwe ondernemers. Opvallend is de grote aandacht voor vegan en voedselverspilling. Een greep uit de vele innovaties die afval tegengaan: rookworst van damherten, sn...

4 januari 2019 Events Horecava 2019
Sterrenkoks koken op Horecava

Makro maakt onderdeel uit van de grootste vakbeurs van Nederland omdat de Horecava net als Makro de horeca naar een hoger plan wil tillen. Van 7 t/m 10 januari is de Horecava in de RAI Amsterdam. Makro zal zorgen voor versproducten in het pop-up restaurant en deelnemen aan het Horecava InnovationLAB...

4 januari 2019 Internationaal
Italiaanse producten onverminderd populair

De Italiaanse gastronomie is erg populair in Nederland; in de eerste 9 maanden van 2018 werd er voor 911 miljoen euro voedingsmiddelen uit Italië geïmporteerd wat een stijging betekent van 5,32% ten opzichte van vorig jaar. Voor Nederland is Italië een van de belangrijkste exportlande...

3 januari 2019 Duurzaamheid
Horeca speelt grote rol in ‘groener’ eetpatroon van gast

Restaurantbezoekers eten tot 113 % meer groenten en tot 13 % minder vlees of vis als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed wordt aangeboden. De waardering van de gast blijft hierbij gelijk of stijgt. Dat is aangetoond in vier wetenschappelijke onderzoeken, bij negen ho...

3 januari 2019 Economie
Deliveroo rapporteert sterke groei in 2017

Deliveroo publiceert haar financiële resultaten over 2017. Een jaar waarin het food-techbedrijf in Nederland sterke groei en uitbreiding van haar diensten kende. Een groeiend aantal bezorgers kiest ervoor om met Deliveroo te werken, steeds meer restaurants melden zich aan op het platform. Be...

2 januari 2019 Wet- en regelgeving Interview Longread
Als horecaondernemer onverzekerd zonder NEN 3140?

Horecaondernemers lopen risico, net als iedere andere ondernemer. Risico’s kun je afdekken met verzekeringen, maar dan moet je wel de juiste verzekering afsluiten en goed kijken naar je eigen verantwoordelijkheid. Waar moeten horecaondernemers op letten bij het afsluiten van verzekeringen? ...

2 januari 2019 Economie
Groei voor leisure markt ondanks personeelstekort

De Leisure-sector liet in 2018 groei zien, geholpen door de positieve economische omstandigheden en de toename van het toerisme. Bijvoorbeeld de fastfood-branche, restaurants en hotels laten groei zien. Zo meldt ABN AMRO. Dat biedt reden tot optimisme. Toch is waakzaamheid geboden voor ondernemers i...

2 januari 2019 Vega
Tweede editie Nationale Week Zonder Vlees in maart van start

Van 11-17 maart 2019 vindt de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Vorig jaar maart vond de eerste editie plaats. Samen met 56 partners uit de voedingsindustrie wist Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër, een nationale campagne te reali...

2 januari 2019 Interview Longread
Interview: culinair inspirator van Debuut aan het woord

Bij Debuut Horecabeheer en Ontwikkeling maken de chefs van de zeventien horecaconcepten (onder andere) gebruik van gemaksproducten die afkomstig zijn van verschillende gespecialiseerde leveranciers. De recepturen daarvoor komen voort uit de maandelijkse brainstormsessies met chefs en leveranciers on...

1 januari 2019
Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

1 januari 2019 Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

31 december 2018 Advertorial
Winstgevend tafelwater

Langs deze weg willen wij als team van ECO tapwater de twee oprichters en bedenkers van het concept bedanken en in het zonnetje te zetten. Wim Krosenbrink In het bijzonder voor zijn visie en advies de afgelopen jaren. Het idee dat mineraalwater schenken in de horeca niet (meer) past bij een duurzame...

28 december 2018 trends Internationaal
Trend: bierbrood

Het aanbod aan speciaalbier rijst de pan uit. Nog altijd lijkt de populariteit niet op het hoogtepunt te zijn. Een hippe bierkaart is natuurlijk niet onderscheidend meer. Wil je je als lunchroomhouder met een uniek en hip product op de markt zetten? Kijk dan even naar de mogelijkheden om bierbrood a...

27 december 2018 Drinks Interview Longread
Interview: zuivel verdwijnt langzaamaan uit de smoothie

Met de opkomende bewustwording van de consument, worden lunchroomhouders gedwongen goed over hun producten na te denken. Zuivel heeft een dubieuze reputatie op het gebied van gezondheid. Feit blijft dat er in Nederland steeds minder zuivel wordt geconsumeerd en dat betekent dat de originele smoothie...

27 december 2018 Wet- en regelgeving
Belastingvoordeel voor investeringen in circulair ondernemen

De Milieulijst 2019 zet in op ondernemers die investeren in het sluiten van grondstofkringlopen. Met de nieuwe Milieulijst, die op 27 december is gepubliceerd in de Staatscourant, wil het kabinet de financiële overheidsinstrumenten MIA en Vamil meer inzetten voor het aanjagen van een circ...

27 december 2018 Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

26 december 2018 Interview Longread
Convenience: een vloek en een zegen

Gemak dient de kok, zou je zeggen. Om het arbeidsintensieve werk in de keuken te verlichten, zijn er tal van basisproducten die een handje kunnen helpen. Convenience is al lang geen vies scheldwoord meer, maar is het nu een zegen of toch een vloek voor het koksvak? We peilen de meningen van verschil...

21 december 2018 Bezorgen Fastservice
Pizza betalen met Tikkie

‘Stuur jij een Tikkie?’ Dat is inmiddels een vaak gehoorde slotzin na een gezellig diner of avondje borrelen. Het is dan ook niet verrassend dat ‘samen eten’ in de top vijf staat van belangrijkste redenen om Tikkie te gebruiken. Domino’s integreert Tikkie in haar bestel...

20 december 2018 Interview Ondernemen Longread
Interview: De Drie Wijzen uit Oost openen 19 horecazaken in ruim 10 jaar

In het pand waar het allemaal begonnen is, Maxwell aan het Beukenplein in Amsterdam-Oost, druppelen Piet van der Graaf, Jason Berg en Riad Farhat binnen. Een vaderlijke knuffel voor de gastheer, bezoekende gasten worden begroet met een lach, een stevige hand en een knipoog, de jassen gaan uit, koffi...

20 december 2018 Achtergronden Interview
Bedrijfspaspoort: Carola Bloemer, Brasserie Zomaar Purmerend

Naam: Carola Bloemer Hoe heet je zaak: Brasserie Zomaar De locatie van je zaak: Purmerend midden in het centrum Wat is de bestseller op de kaart: 'Samen delen'. Een etagère met verschillende warme en koude gerechtjes van onze lunchkaart Prijs kopje koffie: € 2,20 P...

19 december 2018 Columns Blog
Column Thijs Rullens: Liever tijdloos

Er komt steeds meer horeca bij in de Randstad. Nieuwe concepten rijzen de pan uit. De afgelopen jaren zien we dat vooral restaurants met één soort product helemaal hip zijn: er zijn horecagelegenheden met alleen hotdogs, hamburgers, tosti’s of bagels en iedereen wil hier een graa...

19 december 2018 Achtergronden Interview
Alle interviews van 2018 op een rijtje

Zo. De decemberuitgave van Lunchroom is bij alle lunchrooms van Nederland op de mat gevallen en we maken aan het eind van het jaar de balans op. We hebben enorm veel zaken bezocht, van HEMA tot Scandinavische lunchzaak, van chocoladehemel tot lunchroom voor truckers en van prachtzaak in Leeuwarden t...

19 december 2018 Interview Longread
Interview Hop & Stork Utrecht: lunchen in een chocoladehemel

Hop & Stork is in het gat gedoken van de ultieme chocolade- en koffiebeleving. Dit alles wordt gecombineerd met lunch, zodat er altijd wat te beleven is in de zaak. “We willen dalmomenten vermijden, zodat het hier altijd gezellig is”, vertelt Remco Groenewold, de mede-eigenaar van Ho...

19 december 2018 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Evenement organiseren, simpel of niet?

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen i...

19 december 2018 Achtergronden
Onderzoek: melk en kaas zijn beperkte bron van vitamine B12

Niet alleen vlees en vis, maar ook zuivelproducten als melk en kaas dragen bij aan de vitamine B12-voorziening van het lichaam. Alleen is de hoeveelheid vitamine B12 in melkproducten aan de krappe kant om een tekort te voorkomen als vlees en vis niet op het menu staan. Dat blijkt uit onderzoek van d...

19 december 2018 Interview Longread
Interview lunchroom Fika: "Geen uitsmijters, maar smørrebrød"

Carlijn Evers startte in 2015 haar eigen zaak, Fika, in Nijmegen. Na zeven jaar in restaurants gewerkt te hebben naast haar studie communicatiewetenschappen, hakte ze de knoop door. Liever niet op kantoor, maar lekker binnen de horeca aan het werk. Het bleek een goede keuze. Carlijn werkte na haa...

18 december 2018 Achtergronden
Download nu de HorecaMarketingKalender 2019

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwa...

17 december 2018 Achtergronden Lunchroom
Lunchroom Jaaroverzicht in 10 momenten

Het jaar is weer bijna voorbij. We hebben de tien opvallendste horecagebeurtenissen van dit jaat (natuurlijk extra veel gebeurtenissen uit de lunchroombranche) voor je op een rijtje gezet en laten je zien welke vijf items het best gelezen werden op lunchroom.nl. 1. Lekkerste Lunchroombroodje van...

17 december 2018 Achtergronden Culinair
1 op de 5 Nederlanders is bereid meer dan €100 te betalen voor kerstdiner

Kerst staat voor de deur en zoals elk jaar vormen lekker eten en gezellig rond de tafel met familie, vrienden en collega's de rode draad tijdens de feestdagen. Volgens restaurant reserveringsplatform IENS viert dit jaar ruim de helft van de respondenten* in Nederland de kerstdagen in een restaur...

14 december 2018 Achtergronden
Download nu de decembereditie van Lunchroom

Hij is er weer! Voor wie dit jaar goed wil afsluiten, hebben we de decembereditie van Lunchroom als download op de website geplaatst. Je kunt de uitgave downladen via deze link. Natuurlijk blikken we terug op het afgelopen jaar met het Horeca Jaaroverzicht, maar kijken we ook naar het heden en de to...

14 december 2018 Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

14 december 2018 F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

14 december 2018 Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

14 december 2018 Achtergronden Lunchroom
Bagels & Beans kerstactie voor Muziekids

Muziek doet (ver)wonderen. Tijdens het luisteren naar muziek of het bespelen van een instrument vergeet je even de wereld om je heen. Stichting Muziekids zorgt dat kinderen tijdens een verblijf in het ziekenhuis muziek kunnen beleven. Een prachtig goed doel voor de jaarlijkse kerstactie van Bagels &...

13 december 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca gemakkelijk toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog maar samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabe...

13 december 2018 Opening Fastservice
SUGO Pizza Eindhoven feestelijk geopend

Op 12 december jongstleden openden horecaondernemers Herman Hell en Hugo Kruijssen hun vierde SUGO Pizza in hartje Eindhoven. SUGO Pizza Eindhoven is het eerste filiaal van SUGO 'nieuwe stijl' en heeft een unieke stamtafel beschilderd door kunstenaar Niels Bakkerus. Als stunt werden tijdens ...

13 december 2018 Lunch Opening
Nieuwe Bagels & Beans geopend in Bergen op Zoom

Bergenaren kunnen vanaf woensdag 19 december rollend naar huis na een bezoekje aan de nieuwe Bagels & Beans in de Lombardenstraat. Want naast alle bekende verleidingen op de kaart serveren ze hier een speciale bagel die je nergens anders in Nederland kunt krijgen. Het is de stad van de drie A...

13 december 2018 Opening Bezorgen
Eerste fysieke restaurant van Deliveroo geopend in Hongkong

Deliveroo opende zojuist zijn eerste fysieke restaurant in Hongkong. Op deze locatie kun je daadwerkelijk iets eten, maar het restaurant doet ook dienst als keuken voor zo'n vijftien bezorgconcepten. Marges De druk op het restaurant is hoog; de huurprijs per vierkante meter is een van de ...

12 december 2018 Economie Achtergronden
Wordt Albert Heijn een horeca- en bezorgketen?

Albert Heijn zal 'een plek worden om iets te eten'. Dat zei Wouter Kolk, sinds 1 november de baas van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, woensdag in Het Financieele Dagblad (FD). De winkels worden omgebouwd, zodat klassieke kruidenierswaren minder ruimte zullen krijgen. Het FD beroe...

12 december 2018 Food Advertorial
Nieuw bezorgconcept voor friet

De markt voor thuisbezorging is het snelst groeiende segment binnen de totale foodmarkt, en kan een enorme bijdrage leveren aan de omzet van uw restaurant. Volgens het FoodService Instituut Nederland zal deze groei zeker tot in 2025 nog sterk aanhouden. Friet speelt een grote rol in het aanbod va...

12 december 2018 Opening Culinair
Bar-bistro geopend in voormalig DE hoofdkantoor

Op 30 november opende Mr. Black and the White Ox dan eindelijk echt zijn deuren. Onder de rook van de Douwe Egberts fabriek, die altijd zo heerlijk naar vers gebrande koffie ruikt, bevindt zich dit nieuwe restaurant. Deze bar-bistro is de gehele dag geopend voor een ontbijt en een kop koffie tot een...

12 december 2018 Achtergronden Culinair
Download: De CuliTip 2018

Hij is er weer! Je kunt via deze link de culinaire inspiratiespecial van Lunchroom downloaden. Bovendien besteden we aandacht aan de uitreiking van de award voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Paul Bakker, eigenaar van Baker & Moore in Rotterdam en bedenker van het broodje, staat ...

12 december 2018 Food trends
Food Trends 2019: we checkten onze glazen bol!

Nu het einde van het jaar nadert, is het tijd om de food trends voor 2019 eens op een rij te zetten. Welke ingrediënten zijn straks niet meer weg te denken uit de (professionele) keuken? Eén ding is zeker: we gaan minder vlees en zuivel nuttigen en transparantie over de herkomst van prod...

12 december 2018 Columns
Column: lef loont!

Als restaurateur wil je natuurlijk bij de tijd blijven, zodat je je gasten kan blijven verrassen. Dus je bezoekt horecabeurzen, je leest de jaarlijkse trendrapporten en je maakt zo nu en dan een inspiratiebezoek aan een hippe stad. Om je heen kijkend kom je bijna om in de trends. De ene trend is ...

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: