Ontslag bij disfunctioneren. Hoe zit het?

6 oktober 2015 |
Ontslag bij disfunctioneren. Hoe zit het?<

Op de nieuwe ‘menukaart ontslagrecht’ staan acht verschillende gerechten: de ontslaggronden. Dit zijn: i) bedrijfssluiting/
bedrijfseconomische omstandigheden, ii) 2 jaar ziekte, iii) regelmatig ziekte, iv) disfunctioneren, v) verwijtbaar handelen of nalaten, vi) gewetensbezwaren, vii) verstoorde arbeidsverhouding en tot slot viii) andere dan voornoemde omstandigheden, waardoor in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.

Geen ‘all you can eat’ concept
Er zijn dus acht smaken waaruit moet worden gekozen. Let wel: het is geen ‘all you can eat’ concept, je kunt slechts één gerecht kiezen! De behandelende instantie bij disfunctioneren is de kantonrechter. Hoe krijg je een ontslag op grond van disfunctioneren rond?

Plichten van de werkgever
Allereerst is van het van belang om te beseffen dat de werkgever de ongeschiktheid van de werknemer aannemelijk dient te maken. De kantonrechter zal het gestelde disfunctioneren toetsen, waarbij wordt gekeken of een werknemer ‘tijdig’ op de hoogte is gebracht van het gestelde disfunctioneren en de werkgever voldoende heeft ondernomen om het functioneren te verbeteren. Er dient aldus een verbetertraject te hebben plaatsgevonden. Zo’n traject kan enkele maanden duren. Van belang daarbij is ook dat alles netjes wordt vastgelegd. De rechter zal voorts afwegen of het disfunctioneren geen gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever, van onvoldoende scholing van de werknemer dat voor rekening en risico van werkgever hoort te komen, of van arbeidsomstandigheden waaronder de werknemer moet functioneren.

Samengevat heeft een werkgever voor een rechtsgeldig ontslag op grond van disfunctioneren goede dossieropbouw nodig. Heb je vragen over een ontslag op grond van disfunctioneren of op grond van een van de andere zeven ontslaggronden? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak: maarten@zonadvocaten.nl
Maarten van Opijnen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Opening Koffie & thee
Betjeman & Barton Den Haag heropent vernieuwde theewinkel

De winkel van Theekopers Betjeman & Barton aan de Aert van der Goesstraat 1 in Den Haag heeft een metamorfose ondergaan. De volledig verbouwde winkel van het bekende Franse kwaliteitstheemerk zal op 16 november 2019 feestelijk worden heropend door de directeur van Betjeman & Barton Frankrijk...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: