Ontslag bij disfunctioneren. Hoe zit het?

6 oktober 2015 |
Ontslag bij disfunctioneren. Hoe zit het?<

Op de nieuwe ‘menukaart ontslagrecht’ staan acht verschillende gerechten: de ontslaggronden. Dit zijn: i) bedrijfssluiting/
bedrijfseconomische omstandigheden, ii) 2 jaar ziekte, iii) regelmatig ziekte, iv) disfunctioneren, v) verwijtbaar handelen of nalaten, vi) gewetensbezwaren, vii) verstoorde arbeidsverhouding en tot slot viii) andere dan voornoemde omstandigheden, waardoor in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.

Geen ‘all you can eat’ concept
Er zijn dus acht smaken waaruit moet worden gekozen. Let wel: het is geen ‘all you can eat’ concept, je kunt slechts één gerecht kiezen! De behandelende instantie bij disfunctioneren is de kantonrechter. Hoe krijg je een ontslag op grond van disfunctioneren rond?

Plichten van de werkgever
Allereerst is van het van belang om te beseffen dat de werkgever de ongeschiktheid van de werknemer aannemelijk dient te maken. De kantonrechter zal het gestelde disfunctioneren toetsen, waarbij wordt gekeken of een werknemer ‘tijdig’ op de hoogte is gebracht van het gestelde disfunctioneren en de werkgever voldoende heeft ondernomen om het functioneren te verbeteren. Er dient aldus een verbetertraject te hebben plaatsgevonden. Zo’n traject kan enkele maanden duren. Van belang daarbij is ook dat alles netjes wordt vastgelegd. De rechter zal voorts afwegen of het disfunctioneren geen gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever, van onvoldoende scholing van de werknemer dat voor rekening en risico van werkgever hoort te komen, of van arbeidsomstandigheden waaronder de werknemer moet functioneren.

Samengevat heeft een werkgever voor een rechtsgeldig ontslag op grond van disfunctioneren goede dossieropbouw nodig. Heb je vragen over een ontslag op grond van disfunctioneren of op grond van een van de andere zeven ontslaggronden? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak: maarten@zonadvocaten.nl
Maarten van Opijnen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Insight Beach Brabant: ijzersterk horecaconcept in hartje Eindhoven

Een groep ambitieuze ondernemers presenteert deze zomer Insight Beach: een gloednieuw city beach concept dat de horeca en culturele sector bij elkaar brengt. De hardwerkende mensen in deze sectoren brengen leven in de brouwerij en moeten zo snel mogelijk weer aan de slag, vinden de initiatiefnemers....

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: