Je goed recht: wijziging van arbeidsvoorwaarden, wijs?

1 augustus 2017 | Maarten van Opijnen

Een dienstverband is geen garantie om onder bepaalde voorwaarden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd inkomen te ontvangen. Arbeidsvoorwaarden kunnen echter niet zomaar worden gewijzigd

Onlangs behandelde de Rechtbank Amsterdam de volgende zaak. Een werknemer heet een dienstverband waarbij op de vrijdagen thuis mag worden gewerkt. Tussen 2010 en 2014 kreeg de werknemer altijd goede beoordelingen. In 2014 worden voor het eerst kritische opmerkingen over de houding van werknemer gemaakt. Een jaar later wordt het functioneren van werknemer ter discussie gesteld, met onder meer de bewoordingen ‘did not meet expectations’. In 2015 is in een verbetertraject afgesproken dat hij op de vrijdagen op kantoor komt werken. In 2016 krijgt de werknemer te horen dat het verbetertraject voldoende verbetering laat zien en positief is afgesloten. De werknemer gaat weer thuis werken, tegen het verzoek van de werkgever in. Die wil dat de goede weg die ze zijn ingeslagen tot het einde van het jaar op kantoor wordt voortgezet. De werknemer weigert echter zijn thuisdag in te leveren en vanaf september 2016 is hij op de vrijdagen niet meer op kantoor verschenen.

Volgens de kantonrechter moet in de eerste plaats onderzocht worden of de werkgever een aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden en of dit voorstel redelijk is. Alle omstandigheden moeten daarom bekeken worden. Het gaat dan om zowel het voorstel van de werkgever naar de werknemer toe, alsmede het belang van de werkgever en de positie van werknemer en diens belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden. Voor de werknemer was het niet heel ingrijpend om op vrijdag op kantoor te blijven werken. De werknemer woont niet ver van zijn werk. Daar komt bij dat de situatie nog maar tot eind van het jaar zou duren. Het belang van de werknemer, weegt daarom niet op tegen dat van de werkgever.

Samengevat, bij een wijziging van arbeidsvoorwaarden zal er door een kantonrechter veelal een belangenafweging worden gemaakt. Hiermee dienen partijen rekening te houden, zodat al snel een te rechtvaardigen (wijs) standpunt zal worden ingenomen.

Maarten van Opijnen, MRM Advocatuur
Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: