Een dienstverband is geen garantie om onder bepaalde voorwaarden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd inkomen te ontvangen. Arbeidsvoorwaarden kunnen echter niet zomaar worden gewijzigd
Onlangs behandelde de Rechtbank Amsterdam de volgende zaak. Een werknemer heet een dienstverband waarbij op de vrijdagen thuis mag worden gewerkt. Tussen 2010 en 2014 kreeg de werknemer altijd goede beoordelingen. In 2014 worden voor het eerst kritische opmerkingen over de houding van werknemer gemaakt. Een jaar later wordt het functioneren van werknemer ter discussie gesteld, met onder meer de bewoordingen ‘did not meet expectations’. In 2015 is in een verbetertraject afgesproken dat hij op de vrijdagen op kantoor komt werken. In 2016 krijgt de werknemer te horen dat het verbetertraject voldoende verbetering laat zien en positief is afgesloten. De werknemer gaat weer thuis werken, tegen het verzoek van de werkgever in. Die wil dat de goede weg die ze zijn ingeslagen tot het einde van het jaar op kantoor wordt voortgezet. De werknemer weigert echter zijn thuisdag in te leveren en vanaf september 2016 is hij op de vrijdagen niet meer op kantoor verschenen.
Volgens de kantonrechter moet in de eerste plaats onderzocht worden of de werkgever een aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden en of dit voorstel redelijk is. Alle omstandigheden moeten daarom bekeken worden. Het gaat dan om zowel het voorstel van de werkgever naar de werknemer toe, alsmede het belang van de werkgever en de positie van werknemer en diens belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden. Voor de werknemer was het niet heel ingrijpend om op vrijdag op kantoor te blijven werken. De werknemer woont niet ver van zijn werk. Daar komt bij dat de situatie nog maar tot eind van het jaar zou duren. Het belang van de werknemer, weegt daarom niet op tegen dat van de werkgever.
Samengevat, bij een wijziging van arbeidsvoorwaarden zal er door een kantonrechter veelal een belangenafweging worden gemaakt. Hiermee dienen partijen rekening te houden, zodat al snel een te rechtvaardigen (wijs) standpunt zal worden ingenomen.
Maarten van Opijnen, MRM Advocatuur
Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht