Je goed recht: wijziging van arbeidsvoorwaarden, wijs?

1 augustus 2017 | Maarten van Opijnen

Een dienstverband is geen garantie om onder bepaalde voorwaarden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd inkomen te ontvangen. Arbeidsvoorwaarden kunnen echter niet zomaar worden gewijzigd

Onlangs behandelde de Rechtbank Amsterdam de volgende zaak. Een werknemer heet een dienstverband waarbij op de vrijdagen thuis mag worden gewerkt. Tussen 2010 en 2014 kreeg de werknemer altijd goede beoordelingen. In 2014 worden voor het eerst kritische opmerkingen over de houding van werknemer gemaakt. Een jaar later wordt het functioneren van werknemer ter discussie gesteld, met onder meer de bewoordingen ‘did not meet expectations’. In 2015 is in een verbetertraject afgesproken dat hij op de vrijdagen op kantoor komt werken. In 2016 krijgt de werknemer te horen dat het verbetertraject voldoende verbetering laat zien en positief is afgesloten. De werknemer gaat weer thuis werken, tegen het verzoek van de werkgever in. Die wil dat de goede weg die ze zijn ingeslagen tot het einde van het jaar op kantoor wordt voortgezet. De werknemer weigert echter zijn thuisdag in te leveren en vanaf september 2016 is hij op de vrijdagen niet meer op kantoor verschenen.

Volgens de kantonrechter moet in de eerste plaats onderzocht worden of de werkgever een aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden en of dit voorstel redelijk is. Alle omstandigheden moeten daarom bekeken worden. Het gaat dan om zowel het voorstel van de werkgever naar de werknemer toe, alsmede het belang van de werkgever en de positie van werknemer en diens belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden. Voor de werknemer was het niet heel ingrijpend om op vrijdag op kantoor te blijven werken. De werknemer woont niet ver van zijn werk. Daar komt bij dat de situatie nog maar tot eind van het jaar zou duren. Het belang van de werknemer, weegt daarom niet op tegen dat van de werkgever.

Samengevat, bij een wijziging van arbeidsvoorwaarden zal er door een kantonrechter veelal een belangenafweging worden gemaakt. Hiermee dienen partijen rekening te houden, zodat al snel een te rechtvaardigen (wijs) standpunt zal worden ingenomen.

Maarten van Opijnen, MRM Advocatuur
Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Iens komt met eigen festival

IENS introduceert het eerste IENS Festival. Een unieke online campagne, waarbij restaurants bezoekers voordelig laten kennismaken met hun keuken en gastvrijheid. Van 26 oktober tot en met 30 november geven honderden restaurants in heel Nederland 50 procent korting op de gehele rekening aan gasten di...

Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column Monique van Gevelt: Dertien in een dozijn

In de horeca vliegen de trends en concepten je om de oren. Iedereen wil een graantje meepikken als een trend of concept succesvol blijkt. En daarom verandert menig horecabedrijf weleens van concept of past op zijn minst het assortiment aan. Er verschijnt wat nieuws aan de horecahorizon en vervolgens...

Regelgeving
AirDnD weizigd naam op last van Airbnb

Het Nederlandse platform voor huiskamerrestaurant, AirDnD, heeft zijn naam veranderd in ShareDnD. De naamswijziging was nodig, omdat Airbnb dreigde met juridische stappen tegen de website. "We hebben besloten onze naam te veranderen, omdat wij als startende onderneming niet de financiël...

Vlees cijfers
Vleesverbruik niet verder gedaald

De daling in vleesverbruik heeft zich in 2016 niet doorgezet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Wakker Dier is bezorgd: “De huidige vleesconsum...

Horeca Opening
HMSHost zoekt stadscentrum Utrecht op en opent zaken

Na de luchthavens Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport en Designer Outlet Roermond, maakt horeca-exploitant HMSHost International een strategische stap naar een stadscentrum. In de Stadskamer in het Utrechtse Hoog Catharijne opende HMSHost drie concepten; LEON, Comptoir Libanai...

Culinair Internationaal
10 restaurants om voor naar New York te reizen

Dat New York oneindig veel goede restaurants telt is geen geheim meer. In deze stad ontstaan food trends die over de hele wereld worden gekopieerd. Maar welke restaurants zijn nou echt de moeite waard en zo bijzonder om speciaal naar New York voor af te reizen? Foodies en lekkerbekken opgelet, deze ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: