Je Goed Recht: De collectieve arbeidsovereenkomst (cao), lekker makkelijk?

11 november 2016 | Jorien Slager
Je Goed Recht: De collectieve arbeidsovereenkomst (cao), lekker makkelijk?<

Veel werknemers vallen onder de (na-)werking van een cao, ook in de horecabranche. Hoe zit het nu met bepalingen uit een cao? In hoeverre kun je daarvan afwijken en moet je bepalingen handhaven wanneer werkgever en werknemer beiden afwijking wensen?

Onlangs is er een interessante uitspraak gedaan over cao-bepalingen, meer in het bijzonder met betrekking tot de verlening van een dienstverband. Wat was de casus?
Een werknemer had per 1 november 2010 een arbeidscontract voor de duur van 12 maanden. Op het arbeidscontract is een cao van toepassing.

In het contract is vastgesteld dat na de duur van een jaar en bij ‘gebleken geschiktheid’ het contract worden omgezet naar onbepaalde tijd. Op 9 oktober 2012 heeft werknemer zich ziek gemeld. Een dag later laat de werkgever weten dat het contract per 31 oktober 2012 wordt beëindigd. De werknemer kan zich hier niet in vinden.

De rechter redeneert als volgt: het was aan werkgever om de werknemer duidelijkheid te geven over het voortzetten van het arbeidscontract, meer in het bijzonder over de gestelde voortzetting voor bepaalde tijd en niet (meer) voor onbepaalde tijd. Onduidelijkheid mag niet ten nadele van een werknemer komen, daarbij is er überhaupt geen nader schriftelijk contract voor bepaalde tijd opgesteld / getekend. De rechter overweegt dat op grond van de cao een arbeidscontract voor bepaalde tijd schriftelijk moet worden overeengekomen. Aangezien er geen schriftelijk contract na 31 oktober 2011 is overeengekomen is het contract voor onbepaalde tijd voortgezet.
 
Samengevat liet zowel het arbeidscontract als de cao geen ruimte om tot het oordeel te komen dat het  voor bepaalde tijd zou zijn aangegaan. Met diverse consequenties voor de werkgever… Pas op bij artikelen in een arbeidsovereenkomst die afwijken van cao-bepalingen. Hier kunnen flinke (financiële) consequenties op volgen. 

Deze bijdrage is van Maarten van Opijnen, advocaat | specialist arbeidsrecht bij MRM Advocatuur. www.mrmadvocatuur.nl | maarten@mrmadvocatuur.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: