Heeft een werknemer recht op fooi?

5 april 2016 |
Heeft een werknemer recht op fooi?<

Volgens het etymologisch woordenboek van Van Dale is fooi van oorsprong drinkgeld, later afscheidsgeschenk. In de horeca is
het min of meer gebruikelijk om een fooi te geven. Het Gerechtshof Amsterdam heeft zich vrij recent uitgelaten over de aanspraak van een werknemer op (een deel van de) fooi. Heeft hij daar recht op?

Meer uren gedraaid
Het betreft een barmedewerker met een geschil over de financiële afwikkeling van zijn dienstverband. Hij stelt meer uren te hebben gewerkt dan - contractueel - overeengekomen. Het Hof oordeelde dat de werkgever onvoldoende heeft bestreden dat de barmedewerker meer uren heeft gemaakt dan overeengekomen, zodat het gevorderde aantal uren vast komt te staan. De werkgever voert nog aan dat er geen opdracht is gegeven tot het maken van extra uren en dat daarover geen overeenstemming is bereikt. Dit verweer strookt niet met een eerdere toezegging van de werkgever dat gewerkte uren zullen worden afgerekend. De barmedewerker maakt naast salaris ook aanspraak op 590 euro aan fooi, hetgeen neerkomt op 2,50 euro per gewerkt uur. Dit bedrag is volgens de barmedewerker gebaseerd op ervaringen uit het verleden omtrent de opbrengst van fooien. De werkgever kan zich niet vinden in de toewijzing van een bedrag aan fooi. De werkgever voert aan dat zij jegens haar medewerkers geen aanspraak maakt op afdracht van ontvangen fooien - de fooienpot wordt volgens haar door de manager volgens een fair systeem onder de medewerkers verdeeld-, zodat uitgesloten is dat medewerkers een aanspraak op fooi op de werkgever hebben.

Goed werkgever
Het Hof overweegt dat de werkgever als ‘goed werkgever’ is gehouden in het kader van de afwikkeling van het dienstverband het deel van de fooienpot dat voor werknemer bestemd zou zijn, uit te keren. De werkgever heeft de schatting (2,50 euro per uur gemiddeld) onvoldoende bestreden, waardoor na afweging/berekening 576 euro aan fooi is toegekend. De werkgever diende overigens ook het vakantiegeld en opgebouwde, maar niet genoten, vakantiedagen, over de ‘meeruren’ uit te betalen.

Heeft een werknemer recht op fooi? Onder bepaalde omstandigheden wel! Tip: voorkom dit soort vorderingen en draag zorg voor een helder fooienreglement.

Deze bijdrage is geschreven door Maarten van Opijnen, advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Meer informatie of advies? Neem vrijblijvend contact op: "maarten@zonadvocaten.nl"

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: