Checklist aannemen van personeel

15 december 2015 |
Checklist aannemen van personeel<

Wellicht ken je de uitdrukking: 'Ik wens je veel personeel'. Iemand veel personeel toewensen zou zoveel betekenen als dat veel personeel gelijkstaat aan
het hebben van veel zorgen en ellende. Ook hier geldt het credo ‘beter voorkomen dan genezen’.

Hoe voorkom je de ‘zorgen en ellende’ die het hebben van personeel met zich mee kan brengen?
Een zoektocht op het internet levert 1001 lijsten met tips. De volgende checklist komt echter voort uit de dagelijkse praktijk van een arbeidsrechtadvocaat. Uiteraard ben je hiermee niet gevrijwaard van problemen en is de lijst verre van compleet. Je kunt er wel je voordeel mee doen.

Checklist personeel

1. Vraag naar een recente referentie of getuigschrift van een recente werkgever en controleer deze. Een telefoongesprek met een referent kan verhelderd zijn, zo leert de ervaring.

2. Staan er diploma’s in een cv? Vraag om een gewaarmerkt kopie daarvan. Wellicht is het niet direct noodzakelijk voor de functie, maar als de eerste hiaat in de sollicitatie al zwart op wit in een cv staat, dan ben je mijns inziens een gewaarschuwd mens…

3. Ga na of de betreffende persoon last kan hebben van een concurrentie- en/of relatiebeding. Zo ja? Anticipeer hierop, bijvoorbeeld door een regeling te treffen.

4. Vraag of belangrijke onderdelen van de functie niet kunnen worden uitgevoerd vanwege ziekte of beperking.

5. Zorg voor een rechtsgeldig proeftijdbeding. Bij contracten tot 6 maanden is geen proeftijd mogelijk. Bij contracten vanaf 6 maanden is een proeftijd van 1 maand mogelijk.

6. Check de social mediakanalen van de sollicitant…

7. Zorg dat een arbeidsovereenkomst is getekend voordat een werknemer van start gaat met zijn werkzaamheden. Een discussie - of erger nog: een geschil - over arbeidsvoorwaarden na aanvang van de werkzaamheden is een slecht begin.

De laatste tip. Bij twijfel, win tijdig advies en/of informatie in. Beter voorkomen dan genezen…

over de auteur:
Deze bijdrage is geschreven door Maarten van Opijnen, advocaat en oprichter van Zon advocaten. "maarten@zonadvocaten.nl"

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vlees Marketing
Nationale Week Zonder Vlees is een feit

Halverwege maart is het weer zo ver: de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland gaat dan weer van start. Dit evenement is van 9 tot en met 15 maart aan de gang. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten of in plaats van vlees, vegetarisch te koken. Het doel van dit evenement is om m...

Interieur
"Wij hebben vier barista's in dienst"

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen, eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bar...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: