Vlaams-Nederlands initiatief focust op plantaardige nevenstromen in agro-voedingsindustrie

20 april 2017 | Roy Spijker

Het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft een nieuw initiatief voor de voedingsmiddelenindustrie gelanceerd. Het project Food from Food ondersteunt innovaties op het gebied van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. Interreg, Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen en het ministerie van Economische Zaken steken samen ruim 2,5 miljoen euro in het project.

Voor veel agro- en voedselbedrijven is het een uitdaging om marktklare voedingsmiddelen  – zoals vezels, vitamines en eiwitten – uit plantaardige nevenstromen te halen. Food from Food bundelt nu de krachten van een tiental partijen in de grensregio om innovaties op dit gebied te versnellen. Dit gebeurt onder andere door het vergroten van het marktbereik, het delen van technologische faciliteiten, en het uitwisselen van kennis en kunde.

Digitaal platform en inspiratiesessies
Een digitaal platform wordt opgezet met aanbieders van plantaardige nevenstromen en een overzicht van testfaciliteiten en beschikbare technologieën in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Speciale bijeenkomsten worden in september georganiseerd  om kennis en ideeën uit te wisselen en nieuwe ideeën en initiatieven te stimuleren. Daarnaast speelt Food from Food een ondersteunende rol bij het matchen van potentiële samenwerkingspartners en opzetten van haalbaarheidsstudies.

Fonds voor bedrijven
Binnen Food from Food kunnen bedrijven gebruik maken van onderzoeksfaciliteiten om producten en processen te laten testen. Bovendien is er een speciaal fonds in het leven geroepen voor innovatieve projecten op het vlak van verwaarding van nevenstromen tot voedingsmiddelen. De ambitie is om twintig van deze projecten te financieren, elk met een maximaal budget van 40.000 euro. Dit bedrag is bijvoorbeeld bedoeld om demonstratie- en piloottesten mee op te zetten.

Overig nieuws

Koninklijke onderscheiding voor voorzitter FNV Horecabond

Vandaag in de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) te Almere is Ben Francooy, voorzitter FNV Horecabond, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door Franc Weerwind, burgemeester van Almere. Ben Francooy zet zich al jarenlang met passie en gedrevenheid in, voor niet alleen vakbondsleden, maa...

Food Achtergronden
NPO 3 komt in mei met Foodweken

Na het succes van de Foodweken in 2016, komt NPO 3 vanaf 10 mei voor de tweede keer met de Foodweken. Zes weken lang staat de programmering op woensdag en donderdag in het teken van eten met onder andere het gloednieuwe programma De Nieuwe Garde, waarin jonge veelbelovende topchefs en een sommelier ...

Horecawerknemers willen nieuwe cao

Koninklijke Horeca Nederland heeft maandag een petitie ontvangen waarin een oproep wordt gedaan voor een niewe horeca cao. De brief is gestuurd door vier horecamedewerkers, die een facebookpagina 'De Nieuwe horeca cao' zijn gestart. Volgens de facebookpagina zit de horeca nu al 3 jaar zonder cao ...

Fastfood
V-label voor Veggieburger McDonalds

De vegetarische burger – de Veggieburger - die door McDonald’s Nederland in ruim 200 restaurants wordt verkocht, draagt sinds kort het V-label de Vegetariërsbond. Dit Vegetarisch Keurmerk garandeert dat producten geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van dieren bevatten. M...

Bezorgen KHN
KHN wil dat restaurants Thuisbezorgd.nl omzeilen

Koninklijke Horeca Nederland roept op om de website Thuisbezorgd.nl te omzeilen. Voorzitter Robèr Willemsen van KHN noemt het een goede zaak dat steeds meer restaurants een briefje bij een bestelling van Thuisbezorgd.nl doen, waarin de klant wordt verzocht de volgende keer direct via de websi...

Recepten
Vier Oranjerecepten voor Koningsdag

1. Feestelijke Koningspannenkoeken Ingrediënten 2 Oranje Paprika's 300 gram bloem 3 eieren 400 milliliter melk zout peper 1 eetlepel olie 600 gram verse spinazie 100 gram zachte geitenkaas handje geraspte kaas Bereiding 1. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijs...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang tweewekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: