Omzetvolume horeca gedaald

26 februari 2009 |
Omzetvolume horeca gedaald<

Het omzetvolume van de horeca is in het vierde kwartaal van 2008 met 6,5 procent gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2007. Omdat de prijzen met bijna 4 procent stegen kwam de omzetdaling uit op 3 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Vooral de cafés deden het slecht in het vierde kwartaal, de omzet daalde met
meer dan 6 procent.

De prijzen stegen met 4,3 procent waarmee het omzetvolume ruim 10 procent afnam. Het omzetvolume bij restaurants daalde met 7 procent, de omzet met bijna 3 procent.
Door de dalende zakelijke bestedingen en omdat minder toeristen ons land bezochten, daalde de omzet van hotels voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2004. De omzetkrimp kwam in het vierde kwartaal uit op 3,6
procent. Restaurants zagen de omzet met 2,8 procent krimpen.

In tegenstelling tot de overige horecabranches realiseerden cafetaria’s in het vierde kwartaal een omzetgroei van 1,8 procent. De prijzen stegen met 3,2 procent. Het omzetvolume van cafetaria’s daalde met ruim 1 procent. Over heel 2008 daalde het omzetvolume van de horeca met 3,7 procent. De
laatste keer dat het omzetvolume afnam was in 2004. De prijsstijging van 3,7 procent zorgde dat de omzet niet wijzigde ten opzichte van 2007.

Overig nieuws

Culinair
Starbucks mikt op een Michelinster met nieuwe gerechten

Vanaf 10 januari staan er Sous Vide Egg Bites op het menu van Starbucks. Jazeker, de koffieketen gaat helemaal culi en lijkt zich te richten op het binnenhalen van de eerste Michelinster. De Sous Vide Egg Bites zijn onderdeel van de ontbijtsandwiches van Starbucks. Deze bevatten stuk voor stuk minde...

Lunch
Kwalitaria heeft omzet fors zien stijgen

Cafetariaformule Kwalitaria heeft de omzet in 2016 met ruim 11 procent zien stijgen ten opzichte van 2015. Dit ligt 7 procent hoger dan de gemiddelde stijging in de markt. Volgens Martijn Boone, marketingmanager, hebben de nieuwe concepten van Kwalitaria een grote bijdrage geleverd: “We zie...

Ruim 65.000 bezoekers voor Horecava

De Horecava kan terugkijken op een succesvolle editie. In totaal bezochten 65.328 professionals de vakbeurs. Dat is 3,7% procent meer dan in 2017. Beursmanager Luuk Scholte kijkt dan ook positief terugkijken op het evenement. “Het was een week waarin de positieve stemming overheerste. Aan a...

Zo zorg je voor een handicap-vriendelijke onderneming

Vandaag heeft Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn op de Horecava de campagne 'Meedoen met een handicap' gelanceerd. Met deze campagne wil Van Rijn Nederlanders bewust maken en inzicht geven in wat zij zelf kunnen doen om mensen met een beperking volwaardig ...

Café Horeca Restaurant
Meer horecagelegenheden in lege winkelpanden

Het afgelopen jaar is het aantal leegstaande winkelpanden in Nederland licht gedaald, maar dat komt niet doordat de detailhandel het beter doet. Veel winkels zijn omgebouwd tot horecagelegenheden. Dat blijkt uit cijfers van Locatus, een onderzoeksbureau dat gegevens verzameld over de detailhandel in...

Awards Brood Lunchroom
Dit is het lekkerste broodje in de categorie Lekker Anders

Philip van der Sar van Stads-Koffyhuis winnaar vakwedstrijd 'Het Lekkerste Broodje van Nederland, categorie Lekker Anders' op de Horecava Philip van der Sar werkzaam bij Stads-Koffyhuis won met zijn broodje ‘Flipse’ de vakwedstrijd ‘Het Lekkerste Broodje van Nederland, ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang tweewekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: