Omzetvolume horeca gedaald

26 februari 2009 |
Omzetvolume horeca gedaald<

Het omzetvolume van de horeca is in het vierde kwartaal van 2008 met 6,5 procent gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2007. Omdat de prijzen met bijna 4 procent stegen kwam de omzetdaling uit op 3 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Vooral de cafés deden het slecht in het vierde kwartaal, de omzet daalde met
meer dan 6 procent.

De prijzen stegen met 4,3 procent waarmee het omzetvolume ruim 10 procent afnam. Het omzetvolume bij restaurants daalde met 7 procent, de omzet met bijna 3 procent.
Door de dalende zakelijke bestedingen en omdat minder toeristen ons land bezochten, daalde de omzet van hotels voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2004. De omzetkrimp kwam in het vierde kwartaal uit op 3,6
procent. Restaurants zagen de omzet met 2,8 procent krimpen.

In tegenstelling tot de overige horecabranches realiseerden cafetaria’s in het vierde kwartaal een omzetgroei van 1,8 procent. De prijzen stegen met 3,2 procent. Het omzetvolume van cafetaria’s daalde met ruim 1 procent. Over heel 2008 daalde het omzetvolume van de horeca met 3,7 procent. De
laatste keer dat het omzetvolume afnam was in 2004. De prijsstijging van 3,7 procent zorgde dat de omzet niet wijzigde ten opzichte van 2007.

Overig nieuws

Food Events
Event: Horeca & Food Inspiratie Venray komt met vernieuwd concept

Horeca & Food Inspiratie in Evenementenhal Venray wordt volledig vernieuwd. De horecabeurs gaat zich focussen op ambacht, kwaliteit en jeugd. Er worden op de beursvloer themapleinen ingericht, er gelden nieuwe beurstijden en er wordt geïnvesteerd in een kwalitatief kennisprogramma. Evenemen...

Opening Restaurant
Brasserie Nieuw Noord opent in Rotterdam

Het opkomende Rotterdam Noord is vanaf vandaag een prachtige brasserie rijker. Vader Aryan en dochter Rose Tieleman openden aan de Bergweg 80 officieel Brasserie Nieuw Noord. Een horeca pareltje waar Tielemans dochter de scepter gaat zwaaien. Rose: ,,Ik vind het heel spannend, het is mijn eerste zaa...

Opening Restaurant
McDonald’s opent 10e McCafé in Nederland

Met de opening van McCafé in het McDonald’s Restaurant in Maasdijk staat de teller van dit nieuwe concept al op 10 in Nederland. Positieve reacties van gasten en goede resultaten van McCafé staan aan de basis van de uitrol in Nederland, die pas in februari van dit jaar begon. In ...

Food trends
Trend: Streetfood verovert de Nederlandse horeca

De sterrenmaaltijden liggen op straat Streetfood. Dat klinkt als iets hips, maar feitelijk zijn de straatklassiekers van weleer ook gewoon streetfood. Het bakje friet, de gebakken kibbeling, de loempia… Niets nieuws onder de zon, behalve wanneer je je realiseert dat het bij ons bekende str...

Economie Horeca
Lonen horecamedewerkers staan stil

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het derde kwartaal 2,6 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. In vergelijking met een jaar eerder realiseerde de horeca een recordgroei van 8,8 procent. Echter staan de lonen van de 335.000 horecamedewerkers al enk...

Regelgeving Horeca
Foodtrucks en pop-ups zorgen voor veel frustratie bij Antwerpse horeca

De Antwerpse horeca heeft een nieuw platform: Horeca Antwerpen Gaat Lokaal. Met een eerste vergadering werden de krachten gebundeld, maar ook de klachten. Want er zijn er nogal wat. Zo zorgen de vele werven voor frustratie, net als de foodtrucks en pop-ups. In huisbrouwerij Pakhuis aan de Vlaams...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang tweewekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2016 - Uitgeverij PS

Uitgave door: