Omzetvolume horeca gedaald

26 februari 2009 |
Omzetvolume horeca gedaald<

Het omzetvolume van de horeca is in het vierde kwartaal van 2008 met 6,5 procent gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2007. Omdat de prijzen met bijna 4 procent stegen kwam de omzetdaling uit op 3 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Vooral de cafés deden het slecht in het vierde kwartaal, de omzet daalde met
meer dan 6 procent.

De prijzen stegen met 4,3 procent waarmee het omzetvolume ruim 10 procent afnam. Het omzetvolume bij restaurants daalde met 7 procent, de omzet met bijna 3 procent.
Door de dalende zakelijke bestedingen en omdat minder toeristen ons land bezochten, daalde de omzet van hotels voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2004. De omzetkrimp kwam in het vierde kwartaal uit op 3,6
procent. Restaurants zagen de omzet met 2,8 procent krimpen.

In tegenstelling tot de overige horecabranches realiseerden cafetaria’s in het vierde kwartaal een omzetgroei van 1,8 procent. De prijzen stegen met 3,2 procent. Het omzetvolume van cafetaria’s daalde met ruim 1 procent. Over heel 2008 daalde het omzetvolume van de horeca met 3,7 procent. De
laatste keer dat het omzetvolume afnam was in 2004. De prijsstijging van 3,7 procent zorgde dat de omzet niet wijzigde ten opzichte van 2007.

Overig nieuws

Achtergronden
In memoriam: Pieter Punter

Het bericht dat de redactie van Lunchroom deze week bereikte, kwam hard aan. Pieter Punter, de aimabele, zachtaardige en culinair zeer onderlegde man die columns schreef voor Lunchroom, is op 14 maart heengegaan in zijn geliefde Málaga. Al sinds 2002 verwende Pieter de lezers van Lunchroom...

Groenten Recepten
Hoe bereid je asperges? Asperges bereiden is echt niet zo moeilijk

Basisbereiding Witte asperges bereiden Leg de geschilde asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. ...

Iets te melden? Laat het ons weten!

Gaat uw hotel verbouwen? Heeft de chef een prijs gewonnen? Staat er sinds kort een nieuw broodje op het menu? Laat het ons weten! Op de redactie zijn we altijd op zoek naar leuke nieuwtjes, bijzondere concepten en goede verhalen! Persberichten, personalia of leuke weetjes? Stuur een e-mail naar r...

Economie Tech
Is een bankbiljet echt of vals? Gebruik de app!

Is een bankbiljet echt of vals? Steeds meer gasten pinnen in je zaak, maar zo af en toe worden er toch behoorlijk forse bedragen cash afgerekend. Voor wie zeker wil weten of een bankbiljet echt of vals is, heeft DNB een app ontwikkeld, die je hier kunt downloaden (Android-versie). Reuze handig, zeke...

Lunch Bezorgen
Deliveroo bezorgt bij steeds meer bedrijven

Deliveroo zet in op de zakelijke gast en de werklunch. Het broodtrommeltje is, als het aan de bezorgservice ligt, gauw verleden tijd. Steeds meer bedrijven sluiten zich immers aan bij de lunchservice van de bezorgdienst. Wereldwijd eten steeds meer werknemers dankzij Deliveroo for Business gezond...

Awards opleiding Mensen
Kampioenen horeca & hospitality sector gehuldigd 

De horeca en hospitality branche is 12 jonge vakkampioenen rijker. 315 mbo'ers lieten zich van hun beste kant zien tijdens Skills The Finals, het nationaal kampioenschap van Skills Heroes, dat van 16 t/m 18 maart in RAI Amsterdam plaatsvond. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang tweewekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: