Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie. Sluiten

KAPSALON! snacken op z'n Rotterdams

01-11-2010

Het multiculturele karakter van wereldstad Rotterdam vinden we terug in het straatvoedsel. Dat is door Joris den Blaauwen verbeeld in de fototentoonstelling KAPSALON! die van 18 december tot 30 april te zien is in Galerie Dubbelde Palmboom.

Rotterdamse uitvinding
Anno 2010 is de traditionele snackcultuur van patat, kroketten en loempia’s verrijkt met broodjes pom, shaorma, falafel, döner kebab, wraps en tientallen andere exotische hapjes uit alle werelddelen. Maar de bekendste snack in Rotterdam is de kapsalon; een echte Rotterdamse uitvinding die inmiddels is begonnen aan een stormachtige zegetocht door de rest van Nederland.

Calorierijk
De kapsalon is een calorierijke mix van patat, shaormavlees, sauzen en salade die naar verluidt ongeveer vijf jaar geleden is ontstaan in Rotterdam-West. Daar bestelde het personeel van een kapperszaak bij een shaormazaak in de buurt patat en shaorma in één bak. Na verloop van tijd kwamen daar andere ingrediënten bij. Als personeel van de kapperszaak erop uit werd gestuurd om iets te eten te halen, moest het kapsalon zeggen zodat men in de shaormazaak wist wat werd gevraagd. Een fenomeen was geboren….

Snelle hap
Fotograaf Joris den Blaauwen (1973) heeft het afgelopen jaar voor Historisch Museum Rotterdam de lokale snackcultuur in beeld gebracht. Het museum wilde weten wat, waar en hoe Rotterdammers eten als ze niet thuis of in een chic restaurant eten en welke gevolgen dit heeft voor het straatbeeld. Den Blaauwen zwierf maanden met zijn camera door de stad. Hij bezocht snackbars, markten, hamburgerketens, sportkantines, buurtcafetaria, eetstalletjes, braderieën, talloze feesten en festivals. Zijn onderzoek naar de Rotterdamse wereld van de snelle hap voerde hem naar alle uithoeken van de stad.

Indrukwekkende fotoserie
Het resultaat van zijn speurtocht is een indrukwekkende fotoserie die vanaf 18 december in Galerie Dubbelde Palmboom te zien is. Den Blaauwen verrast ons met een caleidoscopisch beeld van een stad met meer dan 170 verschillende nationaliteiten die ondanks al hun verschillen één ding gemeen hebben: de liefde voor voedsel dat snel, gemakkelijk en relatief goedkoop is.

Tentoonstelling : KAPSALON! Rotterdamse snackcultuur door Joris den Blaauwen
Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam
Periode : 18 december 2010 t/m 30 april 2011
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Bijzonderheden : toegang tot de Galerie is gratis

http://www.historischmuseumrotterdam.nl

De RestaurantKrant, Lunchroom

Stuur dit bericht door...
Stuur mij informatie over de advertentiemogelijkheden

Share |

© Uitgeverij PS: bv. Alle rechten voorbehouden.

Alles weten over Het lekkerste broodje

E-mailnieuwsbrief


Ik ben toeleverancier.
Poll
Type onderstaande code over en klik op "stemmen" captcha

Column Pieter Punter

Gerelateerd nieuws

Hapje eten met Beastix

Interview: Steven Lagerwij

Nationaal Kampioenschap Horeca in beeld

Thorne wint NK leerling-gastheer/vrouw

Ollie Schuiling wint NK Horeca leerlingkoks

Wordt u de thee sommelier van 2011?

SVH NK Horeca aanstaande

Horecava 2011 heel goed bezocht

Koffietroffee voor lunchroom Cappucino

E-mailnieuwsbrief
Ik ben toeleverancier.

Recent nieuws

Bibliotheek Harderwijk krijgt horeca met terras

Video teaser Lunchroom Marktverkenning 2016

Wijn, noten en chocolade maken botten sterk

Masterclasses op Makro Horecadag

Urban Espresso Bar wint AD Koffietest

Franse sterrenkoks: ortolaan op menu