KHN daagt vier brouwerijen voor de rechter

4 juni 2012
KHN daagt vier brouwerijen voor de rechter

Koninklijke Horeca Nederland sleept Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev voor de rechter. De brancheorganisatie vindt dat de brouwers een kartel hebben gevormd.

De rechter moet dit bevestigen.

*Wurgcontracten*
In 2007 heeft de Europese Commissie in een beschikking vastgesteld dat de brouwers in de periode februari 1996 tot en met november 1999 een kartel hebben gevormd. Wanneer de rechter nogmaals een uitspraak doet, moet het voor de cafébazen gemakkelijker worden om een schadevergoeding te eisen. Directeur Er wordt gesproken van wurgcontracten die horecaondernemers moesten afsluiten. Er zou o.a. te weinig vrije concurrentie zijn.

*Onderzoek horeca*
Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft, op initiatief van KHN, bureau EIM onafhankelijk onderzoek laten doen onder meer dan 2100 ondernemers. Hieruit bleek dat de contracten met de brouwerij uitgebreider zijn. Zo heeft 63 procent van alle drank verstrekkende bedrijven een binding met de brouwerij die verder gaat dan de normale handelsrelatie, bijvoorbeeld via leningen, borgstelling, installaties of verhuur van het pand. Van alle cafés heeft bijna 75 procent een bijzondere binding met de brouwerij.

~Myrtille Vromans~




Overig nieuws