KAPSALON! snacken op z'n Rotterdams

1 november 2010 |
KAPSALON! snacken op z'n Rotterdams<

Het multiculturele karakter van wereldstad Rotterdam vinden we terug in het straatvoedsel. Dat is door Joris den Blaauwen verbeeld in de fototentoonstelling KAPSALON! die van 18 december tot 30 april te zien is in Galerie Dubbelde Palmboom.

Rotterdamse uitvinding
Anno 2010 is de traditionele snackcultuur van patat, kroketten en loempia's verrijkt met broodjes pom, shaorma, falafel, döner kebab, wraps en tientallen andere exotische hapjes uit alle werelddelen. Maar de bekendste snack in Rotterdam is de kapsalon; een echte Rotterdamse uitvinding die inmiddels is begonnen aan een stormachtige zegetocht door de rest van Nederland.

Calorierijk
De kapsalon is een calorierijke mix van patat, shaormavlees, sauzen en salade die naar verluidt ongeveer vijf jaar geleden is ontstaan in Rotterdam-West. Daar bestelde het personeel van een kapperszaak bij een shaormazaak in de buurt patat en shaorma in één bak. Na verloop van tijd kwamen daar andere ingrediënten bij. Als personeel van de kapperszaak erop uit werd gestuurd om iets te eten te halen, moest het kapsalon zeggen zodat men in de shaormazaak wist wat werd gevraagd. Een fenomeen was geboren....

Snelle hap
Fotograaf Joris den Blaauwen (1973) heeft het afgelopen jaar voor Historisch Museum Rotterdam de lokale snackcultuur in beeld gebracht. Het museum wilde weten wat, waar en hoe Rotterdammers eten als ze niet thuis of in een chic restaurant eten en welke gevolgen dit heeft voor het straatbeeld. Den Blaauwen zwierf maanden met zijn camera door de stad. Hij bezocht snackbars, markten, hamburgerketens, sportkantines, buurtcafetaria, eetstalletjes, braderieën, talloze feesten en festivals. Zijn onderzoek naar de Rotterdamse wereld van de snelle hap voerde hem naar alle uithoeken van de stad.

Indrukwekkende fotoserie
Het resultaat van zijn speurtocht is een indrukwekkende fotoserie die vanaf 18 december in Galerie Dubbelde Palmboom te zien is. Den Blaauwen verrast ons met een caleidoscopisch beeld van een stad met meer dan 170 verschillende nationaliteiten die ondanks al hun verschillen één ding gemeen hebben: de liefde voor voedsel dat snel, gemakkelijk en relatief goedkoop is.

Tentoonstelling : KAPSALON! Rotterdamse snackcultuur door Joris den Blaauwen
Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam
Periode : 18 december 2010 t/m 30 april 2011
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Bijzonderheden : toegang tot de Galerie is gratis

http://www.historischmuseumrotterdam.nl

Overig nieuws

Economie Bezorgen Achtergronden
UberEats gaat de strijd aan met andere bezorgdiensten in Amsterdam

Moeten Deliveroo en Foodora zich zorgen gaan maken? De bezorgdiensten maken een stormachtige groei door, maar nu UberEats zich ook op het Amsterdamse strijdtoneel mengt, gaat de bezorgoorlog pas echt van start. „We leveren al jaren mensen af. Dat kunnen we ook met eten.” Europees directe...

Lunch Restaurant
McDonald’s bereikt mijlpaal van 50ste restaurant met Table Service

Sinds vorige week biedt McDonald’s in 50 van haar restaurants in Nederland Table Service aan: de mogelijkheid voor gasten om na het plaatsen van een bestelling deze aan tafel te laten serveren door een servicemedewerker. Door het succes van het concept rolt McDonald’s de innovatie nu ver...

Bezorgen
Thuisbezorgd.nl investeert in elektrische fietsbezorging

Thuisbezorgd.nl maakt vandaag bekend haar eigen logistieke diensten volledig per elektrische fiets te gaan voortzetten. Tot dusver bezorgde Thuisbezorgd.nl per (normale) fiets en scooter. Het bedrijf dat in juni bekendmaakte ook zelf bezorgingen te gaan uitvoeren, streeft naar een zo divers mogel...

Test Artikel

"Normale aanhalingstekens" vgfgfdgdfgdfgdfgdg ghghgfhfhfhhgf ...

Culinair
Betaalbare verduurzaming met salades en sauzen van Fano

Werden begin dit jaar de verbeterde Fano pastasalades geïntroduceerd, nu is nagenoeg het complete assortiment salades en sauzen onder handen genomen. Voortaan bevatten Fano salades en sauzen duurzame ingrediënten zoals MSC-vis en Beter Leven vlees en uitsluitend natuurlijke kleur- en smaak...

Diner Opening
Alan & Pim’s opent ook kippenhotspot in Scheveningen

Naast Rotterdam heeft Kiprestaurant Alan & Pim’s nu ook een vestiging in Scheveningen. Dus ook daar kunnen ze nu van de belachelijk lekkere kippetjes van vriendenduo Alan Oosterveen en Pim Bakker genieten. Hun geheim? De kippen van Alan & Pim’s worden ingewreven met een glutenvri...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang tweewekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2016 - Uitgeverij PS

Uitgave door: