KAPSALON! snacken op z'n Rotterdams

1 november 2010 |
KAPSALON! snacken op z'n Rotterdams<

Het multiculturele karakter van wereldstad Rotterdam vinden we terug in het straatvoedsel. Dat is door Joris den Blaauwen verbeeld in de fototentoonstelling KAPSALON! die van 18 december tot 30 april te zien is in Galerie Dubbelde Palmboom.

Rotterdamse uitvinding
Anno 2010 is de traditionele snackcultuur van patat, kroketten en loempia's verrijkt met broodjes pom, shaorma, falafel, döner kebab, wraps en tientallen andere exotische hapjes uit alle werelddelen. Maar de bekendste snack in Rotterdam is de kapsalon; een echte Rotterdamse uitvinding die inmiddels is begonnen aan een stormachtige zegetocht door de rest van Nederland.

Calorierijk
De kapsalon is een calorierijke mix van patat, shaormavlees, sauzen en salade die naar verluidt ongeveer vijf jaar geleden is ontstaan in Rotterdam-West. Daar bestelde het personeel van een kapperszaak bij een shaormazaak in de buurt patat en shaorma in één bak. Na verloop van tijd kwamen daar andere ingrediënten bij. Als personeel van de kapperszaak erop uit werd gestuurd om iets te eten te halen, moest het kapsalon zeggen zodat men in de shaormazaak wist wat werd gevraagd. Een fenomeen was geboren....

Snelle hap
Fotograaf Joris den Blaauwen (1973) heeft het afgelopen jaar voor Historisch Museum Rotterdam de lokale snackcultuur in beeld gebracht. Het museum wilde weten wat, waar en hoe Rotterdammers eten als ze niet thuis of in een chic restaurant eten en welke gevolgen dit heeft voor het straatbeeld. Den Blaauwen zwierf maanden met zijn camera door de stad. Hij bezocht snackbars, markten, hamburgerketens, sportkantines, buurtcafetaria, eetstalletjes, braderieën, talloze feesten en festivals. Zijn onderzoek naar de Rotterdamse wereld van de snelle hap voerde hem naar alle uithoeken van de stad.

Indrukwekkende fotoserie
Het resultaat van zijn speurtocht is een indrukwekkende fotoserie die vanaf 18 december in Galerie Dubbelde Palmboom te zien is. Den Blaauwen verrast ons met een caleidoscopisch beeld van een stad met meer dan 170 verschillende nationaliteiten die ondanks al hun verschillen één ding gemeen hebben: de liefde voor voedsel dat snel, gemakkelijk en relatief goedkoop is.

Tentoonstelling : KAPSALON! Rotterdamse snackcultuur door Joris den Blaauwen
Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam
Periode : 18 december 2010 t/m 30 april 2011
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Bijzonderheden : toegang tot de Galerie is gratis

http://www.historischmuseumrotterdam.nl

Overig nieuws

Culinair Internationaal
Culinair Peru blijft ontwikkelen

Met de culinaire route ‘Ruta de la Quinua’ in aantocht, diverse culinaire onderscheidingen en drie noteringen in de ‘Top 50 Beste Restaurants Ter Wereld’, waaronder een top vier notering voor Restaurant Central in Lima, wordt Peru geroemd om haar smaakvolle en uitgebreide keu...

Horeca
Friese horecabedrijven op muzikale manier duurzaam

Op 29 augustus presenteren Syb van der Ploeg en Piter Wilkens hun eerste single en clip met als thema duurzaamheid; ‘Jou it troch’. Zij geven in Hotel Restaurant Iesicht te Oudega (Sm.) ook een toelichting op het plan voor de Grien 10 Muzyk Toer van de stichting JIT. In het kader van de ...

Lunch Opening
Bekende hamburgerketen vindt toplocatie

Het team van Ellis Gourmet Burger bewijst eens te meer dat ze naast zin voor goede smaak ook feeling voor toplocaties heeft. De vierde vestiging ‘voor mogelijk de beste hamburger ter wereld' opent op 25 augustus, op de Neude in Utrecht, in een plek met een rijke geschiedenis. Gratis bu...

Opening Koffie & thee
Doppio Espresso Hoofddorp deelt uit

In januari 2013 opende Doppio Espresso Hoofddorp haar deuren. Nu, ruim 3 jaar later maakt de espressobar een frisse start. De overheerlijke en kwalitatief hoogwaardige koffie blijft hetzelfde, alleen wordt de koffie nu met passie gemaakt door Artin Perverian, de nieuwe Doppio-ondernemer. Doppio E...

Achtergronden Restaurant
Eindelijk. We kunnen struisvogels knuffelen in de horeca

Nederlanders die hun liefdesleven een opmerkelijke wending willen geven, kunnen deze nazomer terecht in de omgeving van het Groningse Tolbert. Het plaatselijke Partycentrum De Postwagen biedt singles - én reeds bezette Nederlanders - een bijzondere bezigheid aan: daten met struisvogels. Ti...

Diner Achtergronden Restaurant
Twee op de vijf sterrenrestaurants door NVWA op de vingers getikt

Sinds 2012 zijn twee op vijf Nederlandse sterrenrestaurants op de vingers getikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ongedierte in de keuken, vieze keukens en onzorgvuldig opslaan van producten zijn de meest voorkomende fouten. KRO-NCRV kwam met deze bevindingen, vertelde datajournal...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang tweewekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2016 - Uitgeverij PS

Uitgave door: