Jozefien Muylle wint Dutch Tea Championship 2017

Auteur: Thijs Jacobs
13 maart 2017
Jozefien Muylle wint Dutch Tea Championship 2017

Theesommelier Jozefien Myulle van Be Your Tea mag zich vanaf vandaag de Dutch Tea Champion van Nederland noemen. Tijdens de drukbezochte finale van het Dutch Tea Championship op het Amsterdam Coffee Festival versloeg Jozefien de drie andere finalisten, Charlotte van de Ven, Mark van den Bogaart en Pieter-Bas Prins.

In drie rondes werden de finalisten getest op hun theecapaciteiten. In ronde één draaide het om bereiding en smaak. Onder tijdsdruk bereidden alle vier de finalisten tegelijk twee Mystery Teas. De twee theeën werden in een blinde verpakking aangeboden. Het was aan de kandidaten om te ontdekken welke thee het was en hoe je deze het beste kunt bereiden. In ronde twee werd de strijd verder opgevoerd. De finalisten kregen alle vier tegelijk vijf sets van drie koppen thee geserveerd in zwarte kommen. Zij konden alleen ruiken en proeven. Het niet herkennen van kleur maakt het extra lastig. Twee theeën waren identiek, één week af. De afwijkende thee moesten ze herkennen. Tijdens ronde drie draaide het om de combinatie van thee met een exclusief door Jan Smink (chefkok van restaurant De Librije) ontwikkelde amuse. De finalisten hadden een perfect combinerende thee gezocht bij het complexe gerecht, Zij bereidden de thee live voor de jury en presenteren vol passie hun ultieme combinatie. 

Dit alles onder het toeziend oog van de vakjury bestaande uit Anja Schukkink (Tea in Motion), Viral Sheth (Global Sourcing Manager Tea bij Jacobs/Douwe Egberts) en Jan Smink chefkok bij De Librije. 

Jozefien wint naast de titel Dutch Tea Champion 2017 een reis naar de theeplantages van Glenburn Tea Estate in India.

Pieter-Bas Prins van Simply in Bliss, behaalde de tweede plaats en Charlotte van de Ven (Zoet! With Love / Charlotte’s Choice) en Mark van den Bogaart (TwisTea) behaalden een gedeelde derde plaats.

Het gerecht van Jan Smink

Het gerecht van Jan Smink bevatte vele complexe smaken. Het bestond uit een emulsie van gefermenteerde knoflook met puree van knolselderij, zoetzure groente gemarineerd met steranijs, chips van gezouten melk en een knapperig stukje briochebrood gebakken in beure noisette.

ITC Academy

De organisatie van het vandaag zeer druk bezochte evenement was in handen van International Tea & Coffee Academy. De International Tea & Coffee Academy (ITC Academy) is het kennis- en opleidingscentrum voor professionals en liefhebbers van thee en koffie.

Overig nieuws