Interview: Dieti Mulder, Lekkerzzz, Heerenveen

Auteur: redactie
3 juli 2013
Interview: Dieti Mulder, Lekkerzzz, Heerenveen

“Dit is het engste wat ik ooit heb gedaan”, roept Dieti Mulder enthousiast. De onderneemster doelt hiermee op de kans die ze in 2012 kreeg om lunchroom Lekkerzzz in Heerenveen over te nemen. “Het concept staat en is duidelijk. Nu krijg ik de kans om er meer mijn eigen draai aan te geven. Met deze lunchroom kan ik oud worden.” Een verhaal over kansen, een overname, ondernemen en de toekomst.

In het sfeervolle, gemoedelijke Heerenveen pronkt Lunchroom Lekkerzzz (eten & drinken) in winkelstraat de Dracht. Winkelend publiek zit in de zaak voor een kop cappuccino of voor het broodje van de week. “Mijn zaak staat voor kwaliteit en snelheid. De concurrentie en de snelle opkomst in de lunchroombranche had ik niet verwacht. Tegen de aanbiedingen van de HEMA kan een lunchroom niet op. Ik wil uitgaan van mijn eigen kracht. Ik wil een goede indruk achterlaten bij mijn gasten. Drinken ze ’s ochtends hier koffie, dan komen ze ’s middags terug voor de lunch. De concurrentie groeit, maar je moet onder aan de streep kijken”, aldus Mulder.

Duidelijk concept

Mulder is geen onbekende in de horeca van Heerenveen. Met 13 jaar horeca-ervaring kreeg ze op 28-jarige leeftijd de kans om eigenaresse van Lekkerzzz te worden. Mulder werkte voor haar overname al drie jaar in de lunchroom. “Ik heb altijd geroepen dat ik vóór mijn dertigste een eigen kroeg wilde. In de loop der jaren veranderde dat: ik was het werken in de nacht zat. De sfeer in een lunchroom is gemoedelijk.”

Toen het pand van haar voormalige werkgever café It Houtsje afbrandde, was de switch naar de lunchroombranche snel gemaakt. “Dit is het engste wat ik ooit heb gedaan”, vertelt ze. “Ik was 28 jaar en dan denk je: ‘Kan ik dat wel?’ Ik heb het gewoon gedaan, want anders zou ik spijt krijgen.” En tot op de dag van vandaag heeft de jonge onderneemster geen spijt van haar keuze. “Met deze lunchroom kan ik oud worden. Het is een duidelijk concept.”

Mengelmoes

Een duidelijk concept: eerlijke en betaalbare gerechten met een goede service, waarbij snelheid voorop staat. Toch is Mulder nog niet klaar en ambitieus om de zaak beter te laten draaien. “Mijn doel is om het eerste jaar ‘gewoon’ te draaien. Het eerste jaar komt er zoveel op je af dat ik ervoor gekozen heb met hetzelfde concept verder te gaan. Mensen kennen me omdat ik hier al werkte en vanwege mijn netwerk in café It Houtsje. Als het een jaar draait, wil ik er meer mijn ding van maken. Nu is het een mengelmoes van de vorige eigenaar en nieuwe ideeën van mij. Ik ben nog steeds een beetje zoekende naar mijn concept en ideeën. Voorlopig houd ik het zo, want investeren tijdens deze crisis heeft geen zin. Ik blijf wel vernieuwen.”

Attent

Ondernemen in deze tijd is best lastig, beaamt Dieti. “Gelukkig heeft mijn doelgroep, winkelend publiek, altijd geld over voor een kop koffie of een lunch. Je moet er alleen voor zorgen dat ze bij jou binnenkomen. Ik heb geen modern, strak pand en als je van buiten naar binnen kijkt, is het best donker. Dit is een klusje voor de toekomst om aan te pakken. Ik probeer een huiselijke, warme sfeer te creëren, zowel buiten als binnen. Mensen moeten zich gelijk thuis voelen. Uiteraard ook door het personeel. Attent, snelle service en vriendelijkheid staan bovenaan. Juist omdat het een overzichtelijke zaak is, kan elke gast de aandacht krijgen die hij verdient.”

Basic menukaart

Als ondernemer is Dieti Mulder gegroeid. “Ik ben veel zakelijker geworden. In het begin was ik misschien iets te naïef en wilde ik vooral voor iedereen alles goed doen. Ik durfde bijna geen ‘nee’ te zeggen. Nu ben ik scherper en harder geworden.” Met de chef-kok van Lekkerzzz, Roel Punter (30,) werkt ze intensief samen. “Roel is voornamelijk verantwoordelijk voor de keuken, inkoop, catering en ideeën voor de nieuwe kaart. Door onze ervaring en ideeën samen te bundelen, komen we op de meest leuke creaties en die voeren we uit. Toch moet je in een lunchroom vrij ‘basic’ blijven. Gasten willen krijgen wat ze in een lunchroom verwachten. Gekke dingen gaan de mensen hier niet bestellen. We zijn nu aan het kijken naar streekproducten zoals Friese kazen. Mensen vinden streekproducten interessant en ik vind het leuk om over de producten te vertellen.”

Personeelsproblemen

Het eerste halfjaar had de eigenaresse moeite om goed personeel te vinden. “De mensen dachten: ‘Dit baantje doen we er even bij.’ Ik miste de interesse en de betrokkenheid. Het is natuurlijk mijn zaak, dus ik wil er het beste uithalen. Nu heb ik een vast team en werken we goed met elkaar. Wij werken hard en de gast ziet dat we plezier hebben in het werk dat we doen. Het is belangrijk dat je dat uitstraalt.”

Mulder gelooft dat je met service en attentheid onderscheidend kunt zijn. “Ik attendeer mijn personeel erop om attent te zijn en om je heen te blijven kijken. Zie je iemand met een rollater binnenkomen, houd de deur open. Komen er gasten met kinderen, schuif een kinderstoel aan. Zie je dat de gast medicijnen op de tafel legt, bied een glas water aan. Je moet zorgen dat de gast nergens om hoeft te vragen. Dan maak je indruk.”

Buffer

“Probeer als starter een zo groot mogelijke buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Ik heb zelf meegemaakt dat wanneer je een bestaand bedrijf overneemt, er dingen kapot kunnen gaan. Doordat ik eerst ging bufferen, kon ik alles nieuw kopen en kan ik de komende jaren weer vooruit. Helaas zijn dit uitgaven die je niet wilt doen, ik had er liever nieuwe bedrijfskleding voor gekocht en de inrichting willen aanpakken.”

Eerst geld verdienen, buffer opbouwen en dan pas investeren. Mulder heeft door de jaren heen een netwerk opgebouwd in Heerenveen dat haar goed van pas is gekomen. “Je hoeft geen geld te hebben om je dromen te realiseren, als je maar mensen om je heen hebt die in je geloven. Ik heb veel gehad aan mijn netwerk om mijn droom te realiseren. Mijn motto: van keihard werken, krijg je energie.”

Wie is Lekkerzzz?

Dieti Mulder is 30 jaar en is geboren en getogen in Heerenveen. “Ik heb altijd geroepen dat ik naar de grote stad wilde, maar ik ben toch blijven hangen. Het is hier veilig en ik zou niet meer weg willen. Ik ben een familiemens en helemaal dol op mijn nichtje. Ik houd van bijna alle spelletjes, zoals klaverjassen en darten. Ik sport niet, maar ik heb dertien jaar lang op shorttrack gezeten.” Mulder was zestien jaar oud toen ze begon met werken in de horeca. Ze kwam toen ook voor de eerste keer bij Lekkerzzz (toen Lunchroom Hofstede). “Dit was een zaakje naar mijn hart en ik heb gezegd dat ik het ooit wel wilde hebben.” Toen Café It Houtsje afbrandde, waar Mulder in 2009 werkte, zocht de lunchroom een parttime medewerker. “Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik kenbaar gemaakt dat het runnen van een lunchroom mijn droom is. Nu de zaak dan ook daadwerkelijk van mij is, blijft het onwerkelijk. Ik besef het nog niet helemaal. Ik doe gewoon mijn werk. Ik blijf graag een goede gastvrouw.” Haar partner Luite Berkenbosch is bedrijfsmakelaar en neemt de administratie voor zijn rekening. De Rabobank hielp Mulder met het realiseren van haar bedrijf. “Met voorwerk en hulp van mijn netwerk, ben ik met een serieus ondernemingsplan naar de bank gegaan. Gelukkig zag men mijn passie en was er geloof in mijn ondernemingsplan. Twee maanden later ben ik tot starter van het kwartaal benoemd. Dit is een pluim voor het harde werken.”

De Feiten

Omzet etenswaren                      56%
Omzet drank non-alcoholisch     22,5%
Omzet drank alcoholisch            2,5%
Oppervlakte                                110 m2
Zitplaatsen                                   54
Terras                                          25
Prijs koffie                                   € 1,95
Prijs thee                                     € 1,95
Goedkoopste gerecht                 € 2,95 (tosti ham/kaas)
Duurste gerecht                          € 14,95 (Plate Black Angus Biefstuk)
Meest gegeten snack                 Gebak
Bestseller                                    Broodje Heerenveen
Specialiteit                                   Huisgemarineerde kalkoensaté

Foto: Arne Olivier

LU21Jaar

Overig nieuws