ING verwacht 3% omzetgroei voor horeca

Auteur: Linda Groothuijse
19 juli 2016
ING verwacht 3% omzetgroei voor horeca

Analisten van ING verwachten dat de omzet van de horeca met 3 procent zal groeien. Voor 2017 verwacht de bank een gematigde omzetgroei van 1,5 procent. De sector is gevoelig voor internationale onzekerheid en onzekerheid bij consumenten, stelt ING. Een Brexit is daarom ook voelbaar in bij horecabedrijven, met name in Amsterdam en Utrecht.

Vooral restaurants en andere eetgelegenheden plukken de vruchten van een consument die meer uitgeeft, zo blijkt uit het sectoronderzoek. Hotels verwelkomden in het eerste kwartaal meer gasten en realiseerden doorgaans hogere prijzen dan een jaar eerder. Cafés krabbelen wat op na een jarenlange daling van de omzetvolumes. De Britse stem voor uittreding uit de EU is voor de horeca ongunstig. De verwachte druk op de werkgelegenheid bij bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk kan ook het vertrouwen van de Nederlandse consument schaden. Via die weg remt het de bestedingsgroei terwijl ook de Britse toeristische bestedingen lager uitvallen. Voor 2017 is het groeiperspectief van de horeca met 1,5% dan ook gematigd.

Eerste kwartaal

In alle horeca-branches stegen de omzetvolumes in het eerste kwartaal van 2016. Bij restaurants groeide het aantal verkochte consumpties met vijf procent. Volgens het CBS is er al sinds begin 2014 sprake van dit uitzonderlijk hoge groeitempo. Met een volumegroei van bijna acht procent was ook de groei in het fastservice segment fors, naast snackbars en fastfoodrestaurants maken ook thuisbezorgers hier deel van uit. De groei bij cafés (3,4%) lijkt bescheiden maar is tegen een achtergrond  van volumes die al meer dan tien jaar dalen opvallend. Bij hotels was de volumegroei wat minder sterk dan in de andere branches maar nog altijd duidelijk positief.

Brexit

De Brexit heeft invloed op het toerisme in Nederland. Vooral in Amsterdam en Utrecht is de horeca gevoelig voor de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. In Amsterdam zijn Britten goed voor meer dan 15% van alle overnachtingen in hotels en hostels, in Utrecht is dat ruim 10%. De horeca in provincies als Friesland en Zeeland zal daarentegen nauwelijks iets merken van een Brexit-effect. Horeca ondernemers die Britse gasten bedienen ondervinden vooral hinder van de lagere koers van het Britse pond. Daardoor hebben de vele Britse toeristen die Nederland bezoeken minder te besteden. Ook kan het Britten doen besluiten om hun vakantie elders door te brengen.

 

Overig nieuws