Horecaketens worden kleiner

3 augustus 2011 |
Horecaketens worden kleiner<

Het aantal franchiseketens binnen de horeca stijgt al tien jaar onophoudelijk. Alleen groeit het aantal vestigingen per keten sinds 2008 niet meer mee. In 2009 was er zelfs sprake van een lichte daling van het aantal vestigingen. Conclusie: ketens in de horeca worden kleiner.

Dat blijkt uit onderzoek van horecavakbladenuitgever Uitgeverij PS: b.v. op basis van de "Franchisemonitor":http://www.nfv.nl/_docs/Franchisemonitor.pdf van het EIM, de NFV en de Rabobank.
Ketens 10 procent kleiner
De horeca telde volgens de monitor 86 franchiseketens in 2010. Het aantal vestigingen was 2.160. Gemiddeld had een keten 25 vestigingen. In 2008 waren er 80 ketens die samen goed waren voor 2.200 vestigingen. Gemiddeld was een keten toen nog goed voor 28 vestigingen. In de afgelopen twee jaar zijn ketens 11 procent kleiner geworden.

Moeizaam klimaat
Een mogelijke verklaring ligt bij het moeizame economische klimaat. Nieuwe toetreders beginnen met een paar vestigingen in plaats van er direct veel te openen. Bestaande horecafranchisebedrijven zouden door de crisis hun posities hebben heroverwogen en diverse vestigingen hebben gesloten.

Merendeel horecabedrijven niet gebonden aan keten
Vorig jaar werkten 33.540 personen voor een franchiseketen in de horeca. Op het totaal aantal werkzame personen in de horeca (333.400) is dit 10 procent.
Van het totaal aantal horecabedrijven in 2010 (42.826) was 5 procent een horecafranchisebedrijf.
Vestigingen van horecafranchisebedrijven waren in 2010 samen goed voor een jaaromzet van 1,8 miljard euro. Dat is 20,2 procent van de totale omzet dit de horeca vorig jaar realiseerde (8,9 miljard euro).

Frank Lindner

Overig nieuws

Lunch Restaurant
McDonald’s bereikt mijlpaal van 50ste restaurant met Table Service

Sinds vorige week biedt McDonald’s in 50 van haar restaurants in Nederland Table Service aan: de mogelijkheid voor gasten om na het plaatsen van een bestelling deze aan tafel te laten serveren door een servicemedewerker. Door het succes van het concept rolt McDonald’s de innovatie nu ver...

Bezorgen
Thuisbezorgd.nl investeert in elektrische fietsbezorging

Thuisbezorgd.nl maakt vandaag bekend haar eigen logistieke diensten volledig per elektrische fiets te gaan voortzetten. Tot dusver bezorgde Thuisbezorgd.nl per (normale) fiets en scooter. Het bedrijf dat in juni bekendmaakte ook zelf bezorgingen te gaan uitvoeren, streeft naar een zo divers mogel...

Test Artikel

"Normale aanhalingstekens" vgfgfdgdfgdfgdfgdg ghghgfhfhfhhgf ...

Culinair
Betaalbare verduurzaming met salades en sauzen van Fano

Werden begin dit jaar de verbeterde Fano pastasalades geïntroduceerd, nu is nagenoeg het complete assortiment salades en sauzen onder handen genomen. Voortaan bevatten Fano salades en sauzen duurzame ingrediënten zoals MSC-vis en Beter Leven vlees en uitsluitend natuurlijke kleur- en smaak...

Diner Opening
Alan & Pim’s opent ook kippenhotspot in Scheveningen

Naast Rotterdam heeft Kiprestaurant Alan & Pim’s nu ook een vestiging in Scheveningen. Dus ook daar kunnen ze nu van de belachelijk lekkere kippetjes van vriendenduo Alan Oosterveen en Pim Bakker genieten. Hun geheim? De kippen van Alan & Pim’s worden ingewreven met een glutenvri...

Diner Opening
Dorpsbakker opent pop-up-restaurant

Dorpsbakker Fleddérus in Hooghalen komt met een nieuw concept. Eén keer per maand veranderen de serre en winkel in een pop-up-restaurant. Vanaf 8 oktober 2016 tot en met 11 maart 2017 kunnen de gasten iedere tweede zaterdagavond van de maand genieten van een uitgebreid diner. Er is ple...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang tweewekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2016 - Uitgeverij PS

Uitgave door: