Dit zijn de 10 lunchtrends voor 2017

Auteur: Jorien Slager
Food 3 december 2016
Dit zijn de 10 lunchtrends voor 2017

We hebben het afgelopen jaar al aardig wat lunchtrends met je gedeeld in lunchroom. Van Mexicaans tot Nederlandse klassiekers en van ‘late breakfast’ tot de Joodse keuken. In dit lijstje zetten we 10 hotte food trends op een rijtje, waarbij het ontbijt ook genoemd wordt. Niet voor niets is het ontbijt volgens velen de belangrijkste maaltijd van de dag.

#1 Mexican Food

Nog maar eens. Mexiaans eten is helemaal hot! Van Mexicaanse burger tot Mexicaans getinte bagel… Je menukaart kan niet zonder Mexicaans tintje en al zeker niet in 2017!

#2 All day dining

Alles op de kaart de hele dag kunnen bestellen is heerlijk voor de gast. Een laat ontbijt of zelfs een ontbijtdisco. Een lunch nuttigen in de avond en een sappige steak bij het ontbijt. Niets is te gek.

#3 Breakfast & lunch bowls

De breakfast bowl is mega-populair, maar de lunch bowl wordt dat ook. Wat dacht je van een ‘chicken fajita lunch bowl’ of een bowl met quinoa en verse broccoli? De bowl is een blijvertje.

#4 Zeewier

Zeewier is een ingrediënt dat we steeds vaker tegen zullen komen. In Japanse gerechten is het al een bekend onderdeel, maar ook in verschillende niet-Japanse salades en zelfs in snacks is het een mooie toevoeging en gezond bovendien.

#5 Fat is back!

Het eten van vet is niet langer een taboe. Zeker niet wanneer je vetten opneemt in je lichaam door het eten van avocado’s of noten. Vetten kunnen namelijk ook gezond zijn! De avocado gaat dan ook het paradepaardje van veel koks worden. 

#6 Extreme verwennerijen

Als reactie op alle health foods zien we de opkomst van de extreme verwennerijen. Een milkshake met daarop mini-donuts of frites met gesmolten kaas (een beetje zoals bij de ‘kapsalon’)… Het mag en kan allemaal.

#7 Luxe fastfood

Sergio Herman opende afgelopen jaar zijn friteszaken, waar culinair hoogstaande frites worden verkocht. De snack is terug, mits op culinair hoogstaande wijze bereid. Dat kun jij ook. Huisgemaakte frites met truffelmayonaise en besprenkeld met verse peterselie? Binnenkort op veel lunchkaarten terug te zien. 

#8 Souping

Juicing kenden we al, maar souping is relatief nieuw. Gasten die op zoek zijn naar een gezond alternatief voor een sapje met iets meer textuur en nog meer vezels, gaan voor de soep. Die kan ook koud geserveerd worden, net als een gazpacho. 

#9 Back in black

Nee, we bedoelen niet de plaat van AC/DC , maar de kleur van het gerecht op je bord. Zwart is de kleur van 2017. Of het nou zwarte groenten zijn, zwartgeblakerde pizza of gerechten die met inktvisinkt gekleurd zijn, zwart is het helemaal.

# 10 Surinaams

De banden tussen Nederland en Suriname zijn sterk. Die verbondenheid zien we terug op het bord. Nog nooit was Surinaams eten ‘hip’ of ‘trendy’, mede door de complexiteit van de bereiding van de gerechten. Daar komt verandering in. Roti, bakkeljauw en gemberdrank (onze tip als  meest trendy alcoholvrije zomerdrank in 2017!) komen eraan!

Overig nieuws