De Koffiepot heeft lekkerste lunchroombroodje

6 november 2014
De Koffiepot heeft lekkerste lunchroombroodje

De jury had het dit jaar zwaar, maar niet zwaar genoeg om na het tellen van de beoordelingslijsten geen duidelijke winnaar aan te
wijzen. Het broodje ‘Feel the Veal’ van De Koffiepot uit Hardenberg scoorde hoog bij ieder jurylid en heeft hiermee de titel Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2014 meer dan verdiend. De wedstrijd is een initiatief van vakblad Lunchroom, een titel van Uitgeverij PS: bv.

*Prijs-kwaliteitverhouding*
De jury is zich ervan bewust dat deze titel een vakprijs is. Er werd dan ook gelet op de prijs-kwaliteitverhouding, mise en place (voor de niet-horecamensen onder ons: dat is de voorbereiding in de keuken, zodat het ‘in elkaar zetten’ van het broodje daarna relatief snel gaat) en de jury beoordeelde ook de originaliteit van de receptuur en uiteraard de smaak. De prijs heet dan ook niet voor niets het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland. Bij De Koffiepot was ieder aspect bij ieder bezoek dik in orde.

*Reacties van de jury*
Een greep uit de reacties van de juryleden: “Lekker krokant brood met verse ingrediënten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.” Of wat dacht je van deze: “Niet ‘too much’ en ook goed te eten zonder het uit elkaar te moeten halen. Hardenberg heeft het helemaal begrepen. Bovendien waren de smaken en gebruikte ingrediënten top en het brood zelf was van uitmuntende kwaliteit en textuur.”

*Over ‘Feel the Veal’*
Het broodje bestaat uit een meergranenbroodje dat voor iedere gast speciaal wordt afgebakken en daarna belegd met rosé gebraden kalfsfricandeau, mesclune sla, gemarineerde kastanjechampignons, ringetjes bosui, zongedroogde tomaat en truffelmayonaise. De kalfsfricandeau wordt 36 uur gemarineerd en vervolgens aangebraden en gegaard in de oven op 160 graden tot een kerntemperatuur van 54 graden. De kastanjechampignons worden gemarineerd in witte wijnazijn, olijfolie en een bourgondisch kruidenmengsel. De mayonaise is gemaakt van ingemaakte zomertruffel (tartufangelo) en de prijs van het broodje bedraagt € 6,50.

*Kostprijscalculatie*
Dat de jurycommentaren zo positief uitvallen, is een extra compliment voor De Koffiepot, aangezien de andere vier finalisten stuk voor stuk ook een broodje presenteerden dat van hoog niveau was. De marge op het broodje van De Koffiepot is eveneens goed; dat blijkt bovendien uit de kostprijscalculatie die de jury is toegezonden.

*Uitreiking*
De prijs werd vandaag door hoofdredacteur Thijs Jacobs - van vakblad Lunchroom - uitgereikt aan de nietsvermoedende winnaars. Eigenaar Eric Meertens was dan ook zichtbaar verrast en kon zijn geluk niet op.

Overig nieuws